Minden szülő szeretné hogy gyermeke sikeres legyen. Hogy ebből a vágyból valóság váljon, ahhoz sokszor többet kell tenni, mind gondolnád, hiszen a sikeres gyerekhez sikeres szülő is szükséges.

Különösen az elkeserítő eredményű 2015-ös PISA felmérés után merülhet fel benned a kérdés, hogy az iskolán kívül mit tehetsz még a gyerekedért.

Leszögezzük, nincs olyan, hogy ideális szülő és nincs ideális nevelési mód sem. Pszichológusok és szociológusok azonban találtak néhány közös vonást a sikeres szülők között.

 1. A gyerekeik rendszeresen végeznek házimunkát

A Wall Street Journal kutatásai kimutatták, hogy ha a gyerekek akár már egészen kis koruktól bevonják a házimunkákba, az növeli a felelősségérzetüket, önállóságukat és magabiztosságukat. A Stanford Egyetem kutatásai még tovább mentek. Eredményeik azt bizonyították, hogy a házimunka hatására a gyerekek együttérzőbbé válnak, jobbak a csapatmunkában és kitartóbbnak bizonyulnak a felmerülő nehézségekkel szemben. Adj tehát az életkoruknak megfelelő mennyiségű és nehézségű feladatot nekik.

sikeres gyerekVond be a gyereket a ház körüli munkákba is, meglátod élvezni fogja.

A legkisebbeknek megfelelő lehet az ágy letakarása, vagy a játékok elpakolása, a nagyobbakra porszívózást, mosogatást esetleg háziállat gondozását lehet bízni.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a házimunka és a jutalom (pénz) legyen elkülönítve egymástól. Vagyis ne a pénzért dolgozzon a gyerek, még ha később – legalábbis részben – így is lesz.

Hosszútávon ugyanis a kialakult belső motiváció sokkal nagyobb hajtóerővel fog bírni, mint bármilyen külső tényező.

 

2. Reálisan magasak az elvárásaik

A sikeres szülő egyik elengedhetetlen tulajdonsága, hogy magas (de teljesíthető!) elvárásokat támaszt gyermekeivel szemben. Ők pedig legtöbbször meg fognak felelni ezeknek az elvárásoknak. A kényes pont, hogy olyan magasságra tedd a lécet, mely még megugorható, mégis kellő kihívást jelet számukra.

Kritikus fontosságú, hogy megfelelően mérd fel – akár segítséggel is – a gyerek képességeit, mert az irreálisan magas elvárások komoly károkat okozhatnak. A képességek szerencsére javarészt fejleszthetőek, a tanulási hatékonyság növeléséről itt olvashatsz is egy hasznos anyagot.

 

3. Fejlesztik a problémamegoldó képességet

A gyereknek meg kell tanulnia kezelni az indulatait, türelemre, jó konfliktuskezelési képességre és még sok mindenre szüksége van. Következő anyagunkban részletesen írunk arról, hogyan segítheted ennek fejlődését. [Addig is olvasd el hogyan fejlesztheted a koncentrációs képességét.]

 

4. Van tér hibázni

Fontos megértened, hogy a hibázás a sikerhez vezető út egyik mérföldköve. Nem lehet és nem is kell megóvni őket tőlük.

Hagyd, hogy legyen lehetősége egyedül megoldani a felmerülő szituációkat, de állj mindig készen és szükség esetén segíts neki. Az az ideális, amikor a gyerek a saját tempójában halad és ér el lépésről lépésre haladva egyre többet.

A sikerrel vett akadályok erősíteni fogják az önbizalmát és segíteni fognak abban is, hogy önálló, független személyiséggé fejlődjenek.

 

5. Fejlesztik a szociális készségeket

Nem kérdés, hogy manapság a szociális intelligencia legalább olyan fontos, mint az értelmi. Amerikai kutatások azt bizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek magasabb a szociális kompetenciájuk, lényegesen jobb eséllyel kerülnek be valamilyen felsőoktatási intézménybe és lesz munkájuk 25 éves koruk előtt.

Mit tehetsz, hogy segíts nekik ebben? A fejlett szociális kompetencia kialakulásának egyik előfeltétele az, hogy a gyerek pozitív önértékeléssel és a környezetével kapcsolatban pozitív attitűddel rendelkezzen. Mások elfogadása, az együttműködés és a hatékony kommunikáció ugyancsak fontos eleme a szociális kompetenciának.

Bátorítsd őket, hogy legyenek együttműködőek a barátaikkal, mutasd meg nekik, hogy milyen fontos a segítőkészség és az együttérzés.

sikeres gyerek
A legmélyebb barátságok gyerekkorban kötődnek.

6. Az együtt töltött idő minősége számít

Ez az a pont, amit nem szükséges túlmagyarázni. Hiába vagy a gyerekkel „együtt” minden nap több órát, ha a te a tévét nézed, ő pedig a telefonját nyomkodja.

Törekedj arra, hogy az az idő amit együtt töltötök tartalmas legyen! Mesélj neki, játszatok együtt, beszélgessetek vagy alkossatok közösen valamit. A lényeg az, hogy a gyerek érezze, hogy most vele – és csakis vele – van foglalkozva.

 

7. Megtanítják küzdeni a gyereket

Biztasd gyermekedet, hogy akkor se tántorodjon el a kitűzött céloktól, ha nehézségek és kellemetlenségek merülnek fel. Ha gyerekkorban nem alakul ki bennük a „meg tudom csinálni” mentalitás és a küzdőszellem, akkor ezt felnőtt korbán már nagyon nehéz lesz kifejleszteni.

Ha pedig nem tud egy kitűzött célért kitartóan dolgozni, akkor sem a magánéletben sem a munkahelyén nem fog tudni komoly sikereket elérni.

A legtöbb amit tehetsz az az, hogy bátorítod és támogatod már egészen kis korától kezdve. Adj neki gyökereket és szárnyakat és hagyd kibontakozni.

 

8. Erősítik az egészséges önérzet kialakulását

Nem nehéz ezt elrontani, nagy odafigyelést igényel a szülőktől. Kicsit olyan, mint Mátyás király és a bíró lánya mese. Ott is legyél meg ne is, segítsd is meg ne is.

A gyereknek képessé kell válni arra, hogy felismerje a saját erősségeit és gyengeségeit, a preferenciáit és nemszeretem dolgait. Jó ha szülőként sokat beszélgetsz vele erről és akár saját példádon át bemutatod neki ezeket.

Az egészséges énkép kialakulása egyenes út az önbizalomhoz és motiváltsághoz, ami pedig a sikeresség egyik záloga.

 

9. Pozitív szülői modellt adnak

sikeres gyerek
Minta vagy!

Sem a nevelők sem a barátok sincsenek olyan hatással a korai személyiségfejlődésre, mint a szülők. Ezért fontos tudatosítanod magadban, hogy immár modell vagy valaki számára, aki le fogja utánozni a főbb viselkedésmintákat.

Gondold át tehát, hogyan reagálsz bizonyos szituációkban és tartsd szem előtt, hogy nem feltétlen a pillanatnyi legjobb megoldást kell megtalálni, hanem azt, amelyik hosszútávon a legeredményesebb lesz. A gyerek sikeressége érdekében tudatosabbá kell válnod.

 

10. Kontrollt tartanak

Kapcsolódva az előző ponthoz: következetesnek kell lenned. Ez a legfontosabb. Ha valamit megígérsz azt tartsd is be, csak így lehetsz hiteles.

A gyereknek egyértelműen tudnia kell azt is, hogy hol vannak a határok, mik azok a dolgok amiket elvársz tőlük és mire számíthat ha megszegi azokat. Az esetlegesen kiszabott büntetésnek pedig mindig a tett súlyához kell igazodnia, de semmi esetre se büntesd túl keményen, vagy túl sokáig.

A megbocsátás nagy erény, gyakorold amikor csak teheted.

A gyerek akkor lesz igazán sikeres ha a szülő maga is az. Olvasd tehát további, felnőtteknek szóló anyagainkat, iratkozz fel listánkra és likeolj minket Facebookon is, hogy Te magad is szintet léphess.

Forrás: lifehack.org, mta, wsj.com,

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here