8 tojásfestési ötlet, amivel meglepheted a locsolókat

657

Ha már elővetted a szép dekorációkat, feltetted a barka vagy aranyeső ágakra és beengedted a tavaszt a lakásodba, akkor ideje, hogy más felé fordítsd a figyelmedet.

Kisgyermekként és kisgyermekes szülőként (amilyen én is vagyok), felértékelődik a Húsvét szerepe. Több más dolog mellett ilyenkor lehetőség nyílik anyának és gyermekének együtt készülnie az ünnepre, és mi lenne aktuálisabb, mint szép hagyományunk a tojások festése?

Nyolc olyan módszert mutatok most be, melyek közül a festés gondolatával eddig csak kacérkodóktól a haladó tojásfestőkig mindenki találhat magának ötletet:

1. Hagyományos festék por, tabletta vagy filter

Ha nem érzed magad kellően kreatívnak vagy ügyes kezűnek, mégis szeretnél a locsolóknak kedveskedni, akor nyugodtan vásárolj a fenti termékek valamelyikéből. Többféle márkából választhatsz és ezzel a módszerrel valóban gyorsan és könnyen megfestheted a tojásokat.

Az egyes termékeknél az oldási arányok és az elkészítés módja eltérő lehet, ezért érdemes figyelmesen elolvasni a használati útmutatót. Ökölszabály, hogy a tojást már főtt állapotában, melegen kell színezni.

Elsősorban kezdők vagy időhiányban szenvedők számára ajánlott ez a módszer. Ne feledd, akkor sem történik semmi, ha elsőre nem alkotsz tökéletest, hiszen 1-2 nap alatt úgyis a húsvéti sonka mellett végzi mind. 🙂

2. Ősi módszer, a hagymahéj

Egyszerű eljárás, ha a festékpor lemaradt a bevásárlólistádról vagy csak a természetesség híve vagy. Ezzel a módszerrel szép barna színt kaphatunk, csak vöröshagyma szükséges hozzá.

Szokásodhoz híven rakd fel főni a tojásokat és tedd mellé annyi darab vöröshagyma külső héját, amennyi tojást színezni szeretnél. Ha megfőttek a tojások (nagyjából forrástól számítva 10 perc), akkor hagyd a lében kihűlni. Közben figyeld és ha elérte a számodra megfelelő intenzitású barna színt, vedd ki.

Hagymahéjjal színezett tojások

3. Levélmintás

Jobban feldobhatod a tojást, ha levélmintát varázsolsz rá. Ehhez csak fogj egy régi harisnyát, tedd bele a tojást, majd a harisnya és a tojás közé helyezz el néhány szép levelet (pl. petrezselyem). Szorítsd rá erősen a harisnyát, hogy a levél el ne mozduljon és rögzítsd cérnával.

Főzd meg a tojást, majd hagyd 2 órát állni a vízben, hogy szép kontrasztos legyen.

4. Matrica a tojáson

Ha van néhány igazán szép matricád, amit régebben erre a célra tettél félre, akkor itt az idő elővenni őket. Teheted őket a csupasz tojáshéjra, vagy akár a már megszínezettre is.

Vigyázz! A nagyobb matricák szélei meggyűrődnek a ragasztásnál, hiszen nem tudják a tojás ívét követni. Ezért én inkább csak a kisebb méretűeket javaslom.

PRO TIPP: festés után zsírozod be kicsit a tojást, szép fényessé válik.

5. Modern pasztellszínek

Ha manapság divatos pasztellszínű tojásokat szeretnél, mindenképpen világosítani kell festés előtt őket. Fürjtojásokon leteszteltem és működött.

Bő ecetes vízben tettem fel őket főni. A fürjtojást elegendő  3-4 percig forralni, ennyi idő elég is volt ahhoz, hogy kifehéredjenek. Valamennyi barna foltocska maradt rajtuk, azokat dörzsiszivacs segítségével óvatosan ledörzsöltem (nem baj ha nem tökéletes).

Ezután következett a festés. Vízfestéken kívül igazából bármit használhatsz, én a Pentart dekor paint soft színeit választottam, igazán szép árnyalatai vannak.

Én így készültem

6. Körömlakkos megoldás

Egy kis újdonság annak, aki unja a hagyományos tojásfestést. Műanyag tálba engedj egy kis melegvizet, majd csepegtess bele különböző színű körömlakkot. Egy vékony pálca segítségével keverd össze, majd mártsd bele a tojás egyik felét 20-30 mp-re, ha megszáradt ismételd meg a tojás másik felével is.

TIPP: Egységesebb mintát kaphatsz, ha a tojást kifújod, felakasztod egy kis gyufa és cérna segítségével, majd így egészben mártod bele az egyvelegbe.

Ha a képen látható színeket vegyíted extrémebb tojást is kaphatsz

7. Strasszköves tojás bevállalósaknak

Ragaszthatsz pici strasszköveket is a tojásokra, bármilyen mintában, alakzatban.

Strasszkövekkel való díszítés is divattá vált

8. Igazi festett tojás

Vékony ecsettel vagy tűvel készült, kezdő szinttől a profiig bármilyennel találkozhatsz Húsvétkor. Interneten rengeteg minta ötletet ellehet lesni. Kellő türelemmel és kézügyességgel szép mintákat lehet rajzolni.

Irigylésre méltó gyönyörű munka

Ha sajnálnád utána megenni, akkor tartósítás céljából fújd ki előtte a tojást, de ahhoz is kell egy kis türelem 😉

Te hogyan díszíted a húsvéti tojásokat? Írd meg kommentben!

Fotók: www.decodorka.blog.hu, www.pexels.com, www.pixabay.com

Szia, Dorka vagyok, a mindennapi életben feleség, társ, barát, két picur édesanyja, örök álmodozó és megalkotó. A napjainkban igen elterjedt DIY (Do It Yourself – Csináld magad!) mozgalomnak köszönhetően rengeteg ötlettel találkozhatunk, szinte nem létezik olyan tárgy vagy anyag, mely nem kaphatna új lehetőséget némi felújítással vagy átalakítással. Én magam is szeretek inspirálódni, tervezni, a tárgyakat, eszközöket kombinálni, felújítani, új külsőt és esetleg másfajta funkciót adni nekik. Szabadidőmben bútorfelújítással, átalakítással, illetve lakásdekorációk készítésével foglalkozom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here