A gazdagság titka egyetlen mondatban

1872

A gazdagság titka mindenkit foglalkoztat, hiszen a pénz rendkívül meghatározó szerepet tölt be az életünkben, és a kevés pénz sok probléma forrása lehet.

Kisgyermekként mindannyian gazdag életre vágyunk, de a legtöbben nem tudják, hogyan is kellene nekivágni a gazdagsághoz vezető útnak.

Mit jelent a gazdagság? Sok pénzt? Boldogságot? Sok szabadidőt? Sokan sokféleképpen definiálják a gazdagságot, és nehéz igazságot tenni közöttük.

Valamilyen értelemben véve mindannyian gazdagok vagyunk, hiszen meglehetősen bőség van itthon, nem éhezünk, nem kell nélkülöznünk.

A Global Rich List szerint például havi 200.000 Ft nettó fizetéssel a világ leggazdagabb 6%-ához tartozunk:

A gazdagság titka relatív

Vagyis, világszinten a leggazdagabb 5.92%-ban vagyunk ekkora fizetéssel.

Ez egy igen előkelő 355 147 789. helyezést jelent.

De mit tehetsz, ha még gazdagabb akarsz lenni?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy minél többet költ valaki havonta, az annál gazdagabb. Ha ez így lenne, akkor a gazdagság titka annyi lenne, hogy költsd el minden pénzed, sőt még hitelt is vegyél fel mellé!

Kutatások azonban azt bizonyítják (lásd: Thomas J. Stanley: Millinaire Next Door), hogy ez téves feltételezés, és éppen az ellenkezője igaz:

A nagy autóval, nagy házban élő, vagyonukat fitogtató emberek éppúgy anyagi gondokkal küzdenek, mint a hozzájuk hasonló, de alacsonyabb keresettel rendelkező emberek.

Az igazán gazdagok attól gazdagok, hogy jól bánnak a pénzzel, és nem attól, hogy mindenféle luxus dolgokra szórják azt el.

Persze hozhatunk példákat olyan sztárokról, akik éppen annyit keresnek, amennyit már nem tudnak elkölteni, de ha jobban megnézed mivé válnak ezek az emberek 50-60 éves korukra láthatod, hogy többségükre nem éppen a gazdag, fényes nyugdíjas évek várnak.

Erről itt olvashatsz például: Sztárok, akik csődbe mentek

Vagy elég megnézni a lottó milliomosakt is. Tudtad, hogy a lottónyertesek 70%-a néhány éven belül csődbe megy?

Elképesztő!

A gazdagság titka valójában…

A fenti példákkal ellentétben számos olyan történetet is hallani, ahol átlagemberek, mindenféle hírnév nélkül mennek 40-50 évesen nyugdíjba. A nyugdíj alatt most azt értem, amikor valaki akkora privát vagyont épít, amekkora már elegendő ahhoz, hogy soha többé ne kelljen pénzért dolgoznia.

Ehhez körülbelül a következő vagyonra van szükség, attól függően, hogy mekkora életszínvonalat szoksz meg:

Adott havi passzív jövedelemhez szükséges vagyon 3%-os reálhozam mellett

A gazdagság titkának tehát a vagyonépítéshez van köze, nem pedig a pénzköltéshez. Márpedig a kettő együtt nem igazán megy. A fenti táblázatból pedig azt is láthatod, hogy a magasabb életszínvonal megszokása két okból kifolyólag is hátráltatni fog:

  1. A magasabb életszínvonal drágább, vagyis kevesebbet tudsz félretenni
  2. Ahhoz, hogy fenntarts egy magasabb életszínvonalat, ahhoz több pénzt kell gyűjtened

Vagyis, ha a gazdagságnak azt vesszük, hogy valaki anyagilag független, boldog és szabad, akkor érdemes egy kényelmes, de nem túlzó életszínvonalat megállapítani, és azt tudatosan fenntartani.

Már csak azért is, mert a sok költés hosszú távon egyáltalán nem tesz boldoggá, sőt a felhalmozott vagyontárgyak fenntartása sok plusz munkával és stresszel jár. Ezért van az, hogy sokaknak hiába emelkedik a fizetése, azt ugyanúgy teljes mértékben elkölti, és 2 év múlva visszatekintve egyáltalán nem érzi magát boldogabbnak.

Mellette pedig nem marad időd foglalkozni az igazán fontos dolgokkal, amitől igazán boldog lehetnél: az egészséged, a családod, a saját lelki békéd.

A gazdagság titka egyetlen mondatban:

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel, és a különbséget fektesd be bölcsen!

Minél nagyobb a rés a költéseid és a kereseted között, annál többet tudsz félretenni, annál többet fektethetsz olyan eszközökbe, amit további pénzt termelnek neked. Ezt nevezzük befektetésnek.

Ennek kulcsa a pénzügyi tudatosság, melyről előző cikkemben írtam, és amire gyakran fogunk még hivatkozni: Mi a pénzügyi tudatosság?

A befektetés előnye, hogy a pénzed megmarad, és további pénzt termel neked. Vagyis, minél többet teszel félre, annál könnyebb lesz még több vagyonhoz jutnod, hiszen a hozamaid további hozamokat fognak termelni.

Ehhez persze szükséges, hogy alap szinten képbe kerülj a befektetésekkel. A legtöbb kezdő először nagyon megégeti magát, ennek több oka is van, melyről a következő írásomban tudsz olvasni! Addig is, ha bármi kérdésed van, tedd fel nyugodtan itt, illetve Fb-on a cikk alatt is válaszolunk bármilyen felmerülő pénzügyi kérdésedre!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here