A hatékonyság növelése 10 egyszerű lépéssel

2055

Bizonyára Te is szeretnéd, ha ugyanannyi idő alatt több feladatot tudnál elvégezni és a nap végén még elégedettebben dőlhetnél hátra. A hatékonyság növelése sok esetben egyszerűbb mint gondolnád. Próbálj csak ki az alábbi módszerekből párat és mérd az eredményét!

 

Priorizáld a feladataidat

Készíts egy To Do listát, ahol fontossági sorrendben vannak felsorolva a feladataid és haladj rajtuk sorrendben végig, így biztos lehetsz benne, hogy nem felejtesz el semmi igazán lényeges dolgot. Egyszerű nem? Ebben a cikkben találsz egy ingyenesen letölthető To Do lista sablont és pár jó tanácsot az alkalmazásához.

Tördeld a napod!

Oszd fel a munkával töltött napjaidat rövid, 25 perces egységekre a Pomodoro-technikának megfelelően. Ez a módszer jelentősen megnöveli a hatékonyságodat, ami igencsak jót tesz a karrierednek is.

Iktass be nyugi perceket!

Tarts minden nap 2-3 alkalommal néhány perces időszakot, amikor megpróbálod kiüríteni az agyad és nem gondolsz semmire. Ezek a rövid pauzák nagyon hatásosak, hiszen mentesül az elméd a folyamatos nyomás alól és tiszta lappal „indul újra”.

Járulékos haszon, hogy ha kikergeted a fejedből azt, ami folyamatosan benne van, akkor teret adsz azoknak a dolgoknak is a felszínre kerüléshez, amik eddig el voltak nyomva.

Nem könnyű persze ezt megvalósítani, de ez a cikkünk a koncentrációs képesség fejlesztéséről segíteni fog.

Tényleg zárd ki a zavaró tényezőket!

Te is tudod, hogy sokkal hatékonyabb a munkavégzésed, ha nem nézed 10 percenként a leveleidet, nem csöng folyamatosan a privát telefonod. Jelölj ki bizonyos időszakokat, amikor szünetet tartasz a munkádban és csak akkor foglalkozz ezekkel.

Próbálgasd a helyeket és módszereket!

Ernest Hemingway állva írt. Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence) rengeteget utazik, hogy minél ihletettebb helyeken írhasson. Találd meg Te is, hogy hol és hogyan tudsz a leghatékonyabban dolgozni, mert közel sem biztos, hogy Számodra is a sablonos helyzetek a legmegfelelőbbek. A hatékonyság növelése ilyen dolgokon is múlik.

A hatékonyság növelése
Próbálgasd, hogy hol és mikor vagy a leghatékonyabb!

A legutálatosabb feladatodat csináld meg először

Nézd meg a To Do listádat és hacsak nincs nagyon égető feladatod, akkor válaszd ki azt az egyet, amihez nagyon nem fűlik a fogad és csináld meg! Így lekerül az aznapi legnyomasztóbb teher a válladról és sokkal produktívabb leszel a hátralévő időben.

Legyen egy állandó munkaterületed

Ha otthonról is sokat dolgozol, akkor sokat lendít a munkavégzés hatékonyságán, ha van egy erre kialakított területed. Mindegy, hogy ezt hol csinálod. Lehet egy külön íróasztal, lehet a heverőn, vagy jó időben a kerti pavilonban esetleg a teraszon. Azonban azt a bizonyos helyet lehetőleg csak erre használd.

Alkalmazd a 2 perces szabályt!

Ha kapsz egy feladatot, amit ránézésre 2 perc alatt meg lehet oldani, akkor old meg azonnal. Ne add a To Do listádhoz, ne írd fel egy cetlire amit aztán kiragasztasz a monitor szélére, hanem csináld meg! Apró, ám príma trükk a hatékonyság növelése érdekében.

Találd meg az „arany órádat”

Vagyis azt a körülbelül egy órát, amikor a leghatékonyabb, legproduktívabb vagy. Ez általában az ébredés utáni első vagy második óra szokott lenni, de persze van, aki lassan bootol, és neki egy későbbi lesz az. Ha megvan, akkor szervezd úgy a napodat, hogy a legnagyobb odafigyelést igénylő, legérzékenyebb feladatokat ebben az időszakban végezd.

Figyelj a tested jeleire!

A tested jelezni fogja, ha valami nincs rendben. Figyelj oda ezekre a jelekre, halld meg őket, hogy időben tenni tudj a kiváltó ok ellen!

Te hányat csinálsz már most is ebből a tízből?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here