A jól működő párkapcsolat 10 jele

5354

A jól működő párkapcsolat 10 jele – vagyis milyen a jó társkapcsolat?

A hollywoodi filmeknek, szappanoperáknak és a lányregényeknek köszönhetően elég irreális képünk van a párkapcsolatokról, házasságról. A romantikus regényekből ismert kliséket várod te is, hogy bekövetkezzenek az életedben? Megismersz egy csodálatos férfit/nőt, akivel azonnal szerelemre lobbantok egymás iránt. Aztán jönnek a kötelező nehézségek, amelyeket a szerelem erejével, közösen megoldotok, és végül ásó, kapa, nagyharang, boldogan éltek egy rakás gyerekkel körülvéve, míg meg nem haltok.

Kialakítottál magadban egy ideális képet, hogy szerinted milyennek kell lennie a boldog házasságnak, és ha a tiéd nem ilyen, azonnal bepánikolsz és elégedetlenkedni kezdesz. Talán addig a gondolatig is eljutsz, hogy mégsem az igazival vagy, rosszul választottál.

Honnan tudhatod, hogy a megfelelő emberrel kötötted össze az életed? Milyen a jó házasság?

Íme a jól működő párkapcsolat 10 jele

 

1. Ne gondold, hogy azért, mert olykor vitatkoztok, veszekedtek, nem lehettek jó páros!

A veszekedés minden kapcsolatban normális. Nem lehet mindig mindenről ugyanaz a véleményetek, nem kell állandóan egyetértenetek. A lényeg az, hogy hogyan zajlanak le ezek a viták, és hogyan oldjátok meg a helyzetet!

Ha nem egymás személyét támadjátok, ha meg tudjátok nyugtatni egymást, ha törekedtek a kompromisszumra, arra, hogy mindkettőtök megelégedésével zárjátok le a vitát, akkor jól csináljátok! Fontos, hogy a problémáitokat egymással beszéljétek meg, és ne teregessétek ki ország-világ (anyós, barátnő) elé.

2. A harmonikus házasságban élők nagyon jól ismerik egymás gondolatait, vágyait, problémáit, érzéseit.

Ezt azzal érik el, hogy nagyon sokat beszélgetnek egymással. Ez azért is fontos, mert minél jobban ismered a másikat, annál könnyebben tudsz a kedvében járni! Másrészt sokkal könnyebb lesz megérteni, elfogadni kedvesed viselkedését is, ha ismered a mozgatórugóit. Ha jól ismered társadat, akkor még évek múltán is, mindig találsz benne olyan dolgokat, amiért csodálni tudod, fel tudsz rá nézni. Ez nagyon fontos tényezője a tartós kapcsolatnak!

3. Minden nap érezteted társaddal a szeretetedet és ugyanezt tőle is megkapod

Ez szorosan összefügg az előző ponttal. Ha jól ismered párodat, akkor azt is tudod, hogy miből érzi a szeretetedet. A dicséretekből? Ölelésekből? Abból, hogy segítesz neki? Ha kap tőled valamilyen apróságot? Vagy azt szereti, ha minél több időt töltesz vele? A szeretet kimutatása, éreztetése az, ami leghamarabb kikopik a házasságokból és elhidegüléshez vezet. Ha boldog kapcsolatban akarsz élni, akkor a másikkal való törődést sosem hagyhatod abba!

4. Szexuális életetek mindkettőtök szerint kielégítő

Ti már tudjátok, hogy a szex nem az ágyban kezdődik, ezért napközben is éreztetitek egymással vonzalmatokat. Odafigyeltek egymás igényeire, vágyaira, ezekről nyíltan tudtok beszélni is. Megtanultátok sértés nélkül közölni és sértődés nélkül elfogadni az esetleges visszautasítást is, hiszen nem lehettek állandóan szexre kész állapotban. A szexualitást mindketten nagyon fontosnak tartjátok, nem csak egy kipipálandó pontnak teendőitek listájának végén.

5. Nem veszitek el a másik önállóságát, szabadságát

A párkapcsolat nem börtön, nem szimbiózis. Fontos, hogy az együtt töltött idő mellett mindkettőtöknek legyen saját ideje is, amikor egyedül vagy a barátaival lehet, a hobbijával foglalkozhat. Nem fojthatod meg a szereteteddel a másikat! Bármilyen szoros is a párkapcsolatotok, személyes térre és időre mindkettőtöknek szüksége van! A külön töltött idő után, feltöltődve, még édesebb az együttlét!

6. Kapcsolatotok teljes bizalomra épül, védelmet és támogatást nyújtotok egymásnak

Otthonotok a biztos menedék, ahová egy fárasztó, stresszes nap után vissza lehet vonulni. Mindig számíthatsz társad támogatására, bátorítására. Konfliktushelyzetben kiállsz párod mellett, az ő pártját fogod. Mindig (minden mást félretéve) meghallgatod kedvesedet, de tanácsot csak akkor adsz, ha azt kifejezetten kéri.

7. Vannak közös céljaitok, közös projektjeitek

Itt nem a mindennapi tevékenységekre gondolok, hanem nagyobb léptékű, nagyobb távlatú dolgokra. Például közösen végezhettek közösségi munkát, jótékonykodhattok, stb. Ha közösen vágtok bele valamilyen nagyobb feladatba, igazán büszkék lehettek a közösen elért eredményre és ez fokozza boldogságérzéseteket is.

8. A kapcsolat működtetésében mindketten egyformán részt vesztek

Egyikőtök sem érzi úgy, hogy ő folyton csak ad, míg a másik csak kivesz a kapcsolatból. Az arányok persze folyamatosan változnak, de összességében azt érzitek, hogy mindketten mindent megtesztek a kapcsolat sikeres működése érdekében.

9. Pénzügyeitekről közös döntéseket hoztok

A pénzügyek intézésébe mindkettőtöknek beleszólása van, a nagyobb kiadásokkal kapcsolatos ügyeket megbeszélitek. Egyikőtök sem akar a pénzen keresztül hatalmi helyzetbe kerülni. A pénzt egyaránt használjátok az öröm és a biztonság megteremtésére. Pénzügyeiteket megtervezitek, van családi költségvetésetek.

10. Nem hiszitek azt, hogy gondolatolvasók vagytok

Nagyon sok probléma forrása lehet, ha azt hiszed, hogy tudod, mit gondol a másik. Főleg a nők hajlamosak mindent túlkomplikálni, túlmagyarázni, egész filmet leforgatni a fejükben. Te azonban nagyon helyesen inkább rákérdezel arra, hogy mit gondol vagy érez a másik, ahelyett, hogy találgatni kezdenél, és téves következtetésre jutnál.

Ez a jól működő párkapcsolat 10 jele. Ha a pontokat végignézve esetleg arra jutottál, hogy valami nem stimmel a kapcsolatoddal, akkor se keseredj el! Használd útmutatóként a listát, olvasd további párkapcsolati cikkeinket és kezdj el dolgozni azon, hogy házasságodat jobbá tedd!

Pszichológus, párkapcsolati coach vagyok. Eredeti végzettségem középiskolai tanár, tehetségfejlesztő szakvizsgával rendelkezem. Pszichológus diplomámat 2006-ban szereztem. Évekig pszichológiát tanítottam, önismereti csoportokat vezettem. Jelenleg elsősorban párkapcsolati tanácsadással foglalkozom - 2016-ban hoztam létre a Párterápia Debrecent. Azt vallom, hogy a legtöbb házasság megmenthető, ebben igyekszem segíteni a hozzám fordulóknak is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here