A nyelvtanulás nem várt előnyei

3137

Ha idegen nyelveket tanulsz, az sokféleképpen teheti jobbá életedet azon kívül, hogy jól mutat az önéletrajzodban. Okosabbá és határozottabbá tesz, segít megelőzni az időskori demenciát, növeli a kreativitást és sok ajtót kinyit előtted. 

 

1. Okosabb leszel

Különböző felmérések egybehangzóan bizonyították, hogy egy idegen nyelv tanulása fejleszti az agy kognitív képességeit, méghozzá kortól függetlenül. Ezek a képességek például a hosszabb figyelem, a memória javulása, a jobb koncentráció és az értőbb hallgatás. Segít még fejleszteni a problémamegoldó képességet és hozzájárul a racionális döntések meghozatalához. Nem rossz, ha célod a karriered építése.

 

2. Magabiztosságot ad

Győzd le kételyeidet és félelmeidet, tanulj a hibáidból, tudj meg többet magadról és teszteld magad. Egy idegennyelv tanulása elképesztően megnöveli a bátorságodat és az eltökéltségedet, amint túllendülsz a kezdeti nehézségeken. Tulajdonképpen a tanulás során a legnagyobb leküzdendő akadály épp az önbizalom hiánya, mely rengeteg gátló folyamatot indít el.

Lépésről lépésre juss túl ezeken, online tesztekkel és kvízekkel, beszélgetésekkel, feladatokkal. Ahogy egyre jobb leszel, úgy leszel egyre magabiztosabb is, amit a környezeted is érzékelni fog.

 

3. Fejleszti a multitasking képességeket

A többnyelvű emberek könnyebben váltanak a különböző struktúrák között és hatékonyabban szűrik ki a zavaró tényezőket. Ez különösen olyan munkaköröknél fontos, ahol rendszeres figyelemmegosztásra van szükség, vagy egy időben több feladatot kell ellátni.

 

4. Segíti a kapcsolatok kialakítását

A nyelvtanulás előnyei
A kommunikáció megerősíti a kapcsolatokat

Ha egy másik nyelvet is beszélsz, kapcsolatba kerülhetsz olyan emberekkel, akik szintén beszélik azt a nyelvet, így pedig akár élethosszig tartó barátságok is szövődhetnek köztetek, amikre amúgy nem lenne esély. Amellett pedig, hogy a nyelvet beszélőkkel kapcsolatba léphetsz, lehetőséged lesz többet megtudni kultúrájukról is. Részt vehetsz olyan érdekes és lebilincselő témájú beszélgetésekben, amilyenekről azelőtt álmodni sem mertél volna.

Többet tanulhatsz kultúrákról, nézetekről és értékekről, sőt, mivel egy „külsős” szemszögét is megtapasztalod, sajátodat is jobban megismerheted. Ha idegen nyelveket beszélsz, mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a többiekkel, kialakítva egy valóban gazdag és mély barátságot vagy ismerettséget. Ez a 6 módszer segíti a folyamatos angol elsajátítását.

 

5. Jobb nyaralási lehetőségek

Ha egy olyan országba utazol, aminek a nyelvét beszéled, azzal értékes tapasztalatokra tehetsz szert. Nincs is jobb, mint a helyiekkel kommunikálni, navigálni a saját utadat a városnézés során vagy csak egyszerűen nyugodtan társalogni velük.

Az idegen nyelvek elsajátításának nagy előnye, hogy sokszor nemcsak az anyaországban beszélik, hanem sok egyéb területen is. Például spanyolul beszélnek Spanyolországban, Mexikóban, Kolumbiában, Argentínában, Peruban, Chilében, Kubában és még jónéhány más országban.

 

6. Csökken az Alzheimer-kór és a demencia esélye

Számos vizsgálatot végeztek az idősödő korosztály tagjai között, hogy felmérjék, a pénz, a nem, az iskolázottság, a családi állapot és nyelvtudás vajon hatással van-e az időskori demencia kialakulásában. Az eredmények egyértelműsítették, hogy eltérő mértékben, de valamennyi komponens befolyásol.

A legnagyobb eltérést a nyelvtudás területén tapasztalták. Azoknál az embereknél, akik csak az anyanyelvüket beszélték 71.4 éves korban jelentkeztek az első tünetek, míg a két vagy több nyelvet beszélőknél 75.5 korban.

 

7. Jobb tanulóvá válsz

Ha már elsajátítottál egy idegen nyelvet, akkor a tanulási mechanizmust megjegyzi az agyad, így egy további nyelv megtanulása sokkal-sokkal egyszerűbb lesz. Sőt! Képes arra is, hogy a mechanizmus egy részét más ismeretek elsajátításánál felhasználja, hatékonyabbá téve ezáltal a tanulást.

 

8. Élvezd a kulturált és változatos életet

Ha beszélsz idegen nyelvet, akkor lehetőséged nyílik a műalkotások megtekintésére eredeti nyelven is. Nem kell – néha kétes minőségben – szinkronizált filmeket nézned vagy lefordított könyveket olvasnod. Megízlelheted az eredeti mű szépségeit, legyen az akár a Star Wars VIII trailer, Bollywood film vagy éppen svéd rap, a legjobb verzióban élvezheted azokat.

 

9. Jobb karrier lehetőségek

A nyelvtanulás előnyei
Jobb helyen és magasabbra juthatsz

Rengeteg módja van annak, hogy nyelvtudásodat bizonyos állásoknál kamatoztasd, vagy hogy lehetőségeidet növeld a munkaerőpiacon. Sok vállalat egyszerre több országban is üzemel, vagy vannak partneri kapcsolatai külföldön. Számukra az olyan emberek foglalkoztatása, akik legalább egy idegen nyelvet beszélnek elengedhetetlen.

Ha egy másik emberrel versenyzel egy állásért és te folyékonyan beszélsz egy idegen nyelvet, akkor könnyedén előnybe kerülhetsz vele szemben. Arról nem is beszélve, hogy ezzel mintegy megmutatod, hogy képes vagy új készségek elsajátítására is, ami fontos a karriered szempontjából is.

 

10. Fokozza a kreatív problémamegoldó képességet

A Chicagói egyetem kutatásai szerint a kétnyelvűség elősegíti a logikus döntések meghozatalát. A kutatók azt is megállapították, hogy a többnyelvűek kreatívabbak, mint egynyelvű társaik. A nyelvtanulás előnye ugyanis az is, hogy aktívan mozgatja az agyat.

Ha nem akarsz egy szót ismételni, vagy épp nem jut valami eszedbe, akkor minduntalan alternatív megoldásokat fogsz keresni, ami javítja a fenti képességeket.

Ha eddig kétségeid is voltak afelől, hogy érdemes-e belevágni a nyelvtanulásba, vagy megéri-e folytatni ha már elkezdted, akkor remélem, hogy ezzel a cikkel segítettem a helyes döntés meghozatalában. Hogy hatékonyabb legyél benne, itt olvashatsz 5+1 igazán hatékony nyelvtanulási technikát. Jó tanulást!

 

like karrierkommandoKépek: pixabay.com

Forrás: telegraph.co.uklifehack.org, fluentu.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here