Így érdemes állást keresned, ha hosszútávra tervezel – a sikeres álláskeresés módszere

1080

HR-esként, karrier-tanácsadóként, vezetőként és vállalkozóként is gyakran találkoztam a toborzási-kiválasztási folyamat résztvevőivel. Sajnos a munkakeresők egy elég jelentős része csak evezget a munkavállalás tengerén egyik állásból a másikba.

 

Jobb bérért vagy körülményekért, de mindenféle hosszú távú cél nélkül. Mint a hajós, aki csak kószál a tengeren, és véletlenszerűen kiköt egy-egy helyen. Pedig Seneca bölcsessége erre a területre is igaz:

“Semmilyen szél nem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.”

Ilyen esetekben a karrierépítés a szerencsére támaszkodik.

A sikeres álláskeresés módszere komplex folyamat, amely hosszú és rövidtávú tervezést igényel.

1. Az előkészítés – tervezés

E szakasz tulajdonképpen két részre oszlik, az első egy hosszú távú stratégiai tervezés, amely legalább 5 éves időszakra vonatkozik, a második pedig rövid távú, és az adott álláskeresési kampányt érinti.

A stratégiai tervezés lépései:

 • A személyes küldetés meghatározása lenne az ideális kiindulópont a karriertervezéshez. Vagyis, hogy mi dolgod e világon általában, és ennek keretében szakmai szempontból. Ennek ismeretében sokkal könnyebb egy motiváló és lelkesítő
  A sikeres álláskeresés módszere - célzás
  Kritikus fontosságú a megfelelő célzás!

  karriercélt kitűzni, illetve az álláskeresési folyamatban is nagyobb a motiváció. Legnagyobb előnye, hogy tudatos karrierépítést tesz lehetővé, felesleges kitérők nélkül.

 • A karriercél meghatározása: hosszú távon milyen szakterületen, milyen célcsoportnak, milyen igényeket kielégítő és milyen tartalmú, típusú munkát szeretnél végezni, milyen szintű bérrel és juttatásokkal. A sikeres álláskeresés módszere megkívánja, hogy ezek pontosan meg legyenek határozva.

A rövid távú tervezés lépései:

 • A rövid távú cél meghatározása: milyen állásra (esetleg néhány tartalmilag egymáshoz közel álló állásra) pályázol és milyen típusú szervezetekhez vagy cégekhez. Melyik a megcélzott bérsáv, milyen juttatásokat vársz, és milyen egyéb elvárásaid vannak a munkával és munkakörnyezettel kapcsolatban. Meg kell azt is határozni, hogy mikor kezdheted a munkát az új állásban.
 • A keresési stratégia meghatározása: milyen módszerekkel (pl. direkt jelentkezéssel, fejvadász vagy tanácsadó cégeken keresztül, kapcsolati hálód mozgósításával) és eszközökkel (kronologikus vagy funkcionális önéletrajz, hagyományos vagy kreatív önéletrajz, internetes profil, videó önéletrajz, projekt portfolió stb.).
 • Cselekvési terv kidolgozása: a kiválasztott módszerek és a rendelkezésre álló idő függvényében meg kell határoznod a feladatokat (pl. 1 jelentkezés elküldése naponta; 1 ismerőssel felvenni a kapcsolatot naponta).
 • Általános önéletrajz és motivációs levél elkészítése: a szakmai tapasztalatra vonatkozó információk rendszerezése és megfogalmazása. Nemcsak feladatok, hanem eredmények és megvalósítások, valamint képzések és kompetenciák formájában is. Ez még nem az elküldendő önéletrajz és motivációs levél. Ez csak egy „adatbázis”, amelyből össze lehet rakni a szükséges dokumentumokat egy adott állásra való jelentkezéshez.

sikeres álláskeresés módszereNem lehet ugyanazzal a motivációs levéllel és önéletrajzzal jelentkezni egy meghirdetett, konkrét állásra, illetve egy cég vagy személyzeti tanácsadó adatbázisába.

Az első esetben a konkrét álláshirdetés szempontjából releváns elemeket kell kiemelni, a második esetben az erősségeket és megvalósításokat a kívánt munkakör szakterületén.

2. Megvalósítás:

 • Álláskeresés: feladatai eltérők a kiválasztott keresési módszer(ek) függvényében, tehát a tevékenységeket a keresési stratégiához kell illeszteni. Vonatkozhat keresésre állásportálokon és személyzeti tanácsadó cégek weboldalán, újságokban és magazinokban, előnyben részesített cégek meghatározására és ezek weboldalán hirdetések keresésére, kiválasztott cégek adatbázisába jelentkezésre, kapcsolatrendszered mozgósítása stb.
 • Önéletrajz és motivációs levél testre szabása: a sikeres álláskeresés módszere megkívánja, hogy minden esetben az adott cégre és állásra és/vagy cégre szabd az önéletrajzot és a motivációs levelet.
 • Visszajelzés igénylése: ha semmilyen visszajelzés nem érkezik, az álláshirdetésben megfogalmazott időpontokat is figyelembe vége, néhány nappal a jelentkezés elküldése után érdeklődjél e-mailben vagy telefonon a kiválasztás folyamata felől.

Így megbizonyosodhatsz, hogy a jelentkezésed valóban célba érkezett, kifejezed érdeklődésed az állás iránt és személyesebb kapcsolatot alakítasz ki a kiválasztási folyamat egyik résztvevőjével. További előnye, hogy plusz információkat is kérhetsz az állásról és a kiválasztás folyamatáról.

 • Felkészülés az interjúra: magába foglalja a szakmai részt (lehetséges kérdések és válaszok), illetve a pszichikai felkészülést (magabiztosság, pozitív attitűd, dinamizmus, „megérdemlem” és „képes vagyok rá” érzések és meggyőződés kialakítása stb.).

TIPP: ha behívnak állásinterjúra, ezeket a dolgokat figyeld meg, hogy képbe kerülj!

 • Visszajelzés: Az interjú után küldj e-mailt, amelyben megköszönöd a személyes bemutatkozás lehetőségét.

3. Értékelés – visszacsatolás:

Minden elutasító válasz után érdemes bővebb információt kérni az elutasítás tényleges okáról és ezt visszacsatolni a saját jelentkezési és felkészülési folyamatban, ha olyan jellegű. Ne elégedj meg azzal a formalevéllel, amellyel az elutasított jelentkezőket értesíteni szokták. Komolyabb cégek meg is szokták jelölni, hogy kihez lehet fordulni részletes visszajelzésért.

Ez a visszajelzés két szempontból is fontos. Információt kapsz a munkáltató által fontosnak tartott szempontokról, amelyeket figyelembe vehetsz későbbi jelentkezések során, illetve fejlesztheted saját interjú szereplési készségeidet. Ez tehát a sikeres álláskeresés módszere.

Ha neked is az a célod, hogy szintet lépj az életben, akkor érdemes a legjobbaktól eltanulni, hogy ők hogyan csinálják. Olvasd el, hogy mi a sikeres emberek 20+1 legfontosabb szokása.

Sok sikert!                                                                                             Fotók: pixabay.com

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here