Home Pénzügy A sikeres befektetések 13 aranyszabálya

A sikeres befektetések 13 aranyszabálya

1
A sikeres befektetések 13 aranyszabálya

Teljesen mindegy, hogy 20 ezer vagy 20 millió forintot szeretnél befektetni, a cél ugyanaz: gyarapítani a vagyont. Ugyanakkor az összeg nagysága, a jelenlegi tudásod és a kockázathoz való hozzáállásod nagyban befolyásolja hogyan és mibe érdemes befektetned. Lássuk mi lehet a sikeres befektetések aranyszabálya:

 

1.    Építs vésztartalékot a nehezebb időkre

Ha még nincs biztonsági tartalékod képezve, mindenképpen érdemes, mielőtt komoly befektetésekbe fognál. Általánosság szerint 3-6 havi megélhetési költséget kell, hogy ez biztosítson számodra. Az én meglátásom szerint, 6 havi biztonsági tartalék képzése javasolt, ugyanis manapság nagyon gyorsan és nagy szórással változik a piac.

Ez az a pénz, amit semmiképpen se fektess be, ugyanis ez a pénz fogja a megélhetési alapod képezni a nagy piaci turbulenciák bekövetkeztekor. Sajnos bármikor rosszra fordulhatnak a dolgok; egy előre nem kalkulálható orvosi kezelés vagy egy váratlan munkahelyi felmondás is komoly gondot okozhat minden háztartás számára.

A biztonsági tartalék képzése történhet havonta, azaz a bevételeidből minden hónapban egy bizonyos összeget elteszel, vagy akár egyösszegben is.  Ezt a pénz nyugodtan tarthatod bankbetétben, rövid lejáratú állampapírban vagy pénzpiaci alapban. Ezek közös jellemzője, hogy az alacsony hozamot stabilitásukkal és likviditásukkal kompenzálják.

2.      Törleszd a magas kamatozású hiteled és tartozásod

Ha hitelkártya tartozásod, személyi kölcsönöd vagy bármilyen más magas kamatozású (nagyobb, mint 8-10%) tartozásod van, semmi értelme befektetni a nehezen megkeresett pénzed.

Bármilyen befektetést is alkalmaznál, még a legmagasabb kockázattal járó termékek sem hoznak stabilan 10% feletti hozamot, tehát felesleges és túl kockázatos újabb befektetést eszközölni, amíg a magas kamatozású tartozások terhelnek.

3.      Írd le a befektetési célokat

Talán ez az a lépés, amit a legtöbben elfelejtenek megtenni, pedig ez nagyban befolyásolja mit, miért és hogyan érdemes tenniük.

Miután sikeresen képeztél 6 havi biztonsági tartalékot és kifizetted a magas kamatozású tartozásaid, elkezdheted leírni miért is akarsz befektetni.

Mennyi pénzt akarok befektetni? Mennyi pénzt akarok kézhez kapni és mekkora időtáv alatt? A céljaid fogják eldönteni, hogy milyen agresszív vagy konzervatív befektetési politikát választasz.

Ha 2 éven belül szeretnél egy autót vásárolni, akkor inkább válaszd a kevésbé kockázatos termékeket, mint például a bankbetét vagy az állampapír. Ha 35 éves vagy és a nyugdíjas éveidre előtakarékoskodnál, akkor a pénzed egy részével nyugodtan fordulj a kockázatosabb termékek felé, mint például a részvény vagy a deviza.

Mi az, amit te keresel?

  • szeretnél az inflációt éppen meghaladó biztos kamatot kapni, hogy a pénz reálértékét megtartsd
  • esetleg egy nagyobb lakásra gyűjtesz, amit 6-8 éven belül akarsz megvásárolni
  • nyugdíjas éveidre tennél félre
  • a gyerekeid pályakezdését szeretnéd segíteni 10-15 év múlva

4.      Döntsd el, szeretnéd-e szakember segítségét kérni

A pénzügyi tanácsadó egy coach/mentor, aki ismeri a „játékot”. Tudja, mit kell tenni különböző helyzetekben és ezekben milyen eredményre számíthatunk.

Egy biztosítási vagy banki ügynök nem pénzügyi tanácsadó. Sajnos nagyon kevesen rendelkeznek magas szakmai végzettséggel és átfogó pénzügyi ismeretekkel. De a legnagyobb baj, hogy ők nem a Te érdekeid képviselik, hanem a biztosítóét és a bankét, akitől a fizetésüket kapják.

Ezeket az ajánlatokat mindig kezeld kritikus szemmel!

Ez a sikeres befektetések negyedik aranyszabálya.

sikeres befektetések aranyszabálya
Egy képzett pénzügyi tanácsadó rengeteget tud segíteni.

5.      Vedd tudomásul: a magasabb hozam magasabb kockázattal párosul

A legalacsonyabb kockázatú termékek, az állampapírok, bankbetétek vagy pénzpiaci alapok minden esetben a legalacsonyabb hozamot biztosítják számodra. A magas kockázattal járó termékek, a részvények, a deviza vagy a részvény túlsúlyos befektetési alapok viszont a magas hozamukkal igyekeznek kompenzálni ezt.

Mindenképpen mérd fel a kockázattűrő képességed, mielőtt befektetést eszközölnél, és tájékozódj a befektetni szándékolt termék jellemzőiről is. A legalkalmasabb erre a szórás, amely az átlagtól való eltérést mutatja.

6.      Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció

„Don’t put all your eggs in one basket” tartja az angol mondás, azaz: „ne tartsd az összes tojásodat egy kosárban”. Tehát legyenek különböző jellemzőjű, kockázatú és lejáratú pénzügyi termékeid, így a piaci mozgásokat kevesebb veszteséggel tudod realizálni.

A célod, hogy a szépen megtakarított pénzed hosszú távon és biztosan termeljen számodra. Egy jól összeállított portfólió (állampapír, ingatlan, banki kötvény, nyugdíjtermékek, lakástakarékpénztár, készpénz) csökkenti a kockázatod és ezzel időt nyer számodra, hogy a pénzed valódi értéket termeljen.

A profik nem csak a fent leírt kategóriák szerint csoportosítják a termék portfóliójukat, hanem ágazat (mezőgazdaság, autóipar stb.) és régiók szerint is (fejlett-, fejlődő-, és feltörekvő országok).

Gondolj csak bele a következőbe. Ha egyetlen részvénybe fekteted a pénzed nagy részét, akkor a teljes pénzügyi jövőd ettől az egyetlen cégtől fog függeni. Ha jól teljesít, nyersz, ha rosszul veszítesz; mint a kaszinóban a piros-fekete játék.

Még rosszabb a helyzet akkor, ha ez a cég megegyezik azzal a céggel, ahol dolgozol. Ekkor nem csupán a megtakarításaid függnek nagyban ettől a cégtől, de még az állandó bevételeid is. Azonban, ha 50 különböző részvénybe, 10 vállalati kötvénybe és ezen felül még aranyba is fektetsz, sokkal könnyeben vészeled túl, ha 1 vagy akár 10 cég is rosszul teljesít.

(Természetesen nem kell egyesével megvenned az összes terméket, hiszen ez túl nehézkes és költséges lenne. A pénzügyi szakemberek már régen kitalálták az előre összerakott portfóliókat, alapokat, amelyek különböző kombinációit tartalmazzák a korábban felsoroltaknak, akár országonkénti vagy szektoronkénti bontásban.)

7.      Mindig a megfelelő okkal vásárolj vagy adj el

Mielőtt egy forintot is befektetnél,

csinálj alapos elemzést és jó okod legyen rá, mielőtt meghoznád a végső döntést.

Egy fontos befektetés előtt nem elegendő azt látni, hogy egy részvény mekkorát rallizott az elmúlt időszakban. Ez szerencsejáték és nem befektetés; a szerencse és a múltbéli hozamok alapján döntesz, és nem egy megfontolt stratégiát követsz.

Egy sikeres befektetőnek mindig van egy ötlete, terve arra vonatkozóan, miért olyan sikeres az adott papír az elmúlt időszakban. Magyarázatot tud adni a kiemelkedő hozamra a cég és a termék elemzését követően. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a jövő kiszámíthatatlan, ezért biztosat senki sem fog tudni neked mondani egy adott papír árát illetően.

Aki mégis megteszi, az hazudik.

8.      Helyesen válassz befektetési időtávot

Senki sem fog egyik napról a másikra meggazdagodni.

Ha részvénybe, kötvénybe vagy bármilyen egyéb befektetési alapba fektetsz, érdemes hosszabb időtávon (minimum 5 év) gondolkodnod. Sokan hallják, gondolják úgy, hogy most gyorsan megforgatom a pénzem a tőzsdén és csinálok az 1 milliómból 1,5 milliót. Habár ennek gyakorlati akadálya nincs, elég valószínűtlen.

Azok, akik gyorsan gazdagodtak meg a tőzsdén, nagy valószínűséggel a dupláját vesztették el rövid időn belül. Újra elismétlem: akik gyorsan akarnak beugrani a piacra, hogy rövid idő alatt nagy haszonra tegyenek szert, azok spekulálnak, és nem pedig befektetnek.

  • Miért rossz stratégia a day-trading, vagyis a napon belüli kereskedés? 2 szó: a piac kiszámíthatatlansága és a költségek.
  • A piac rövidtávon kiszámíthatatlan, ezért megjósolni minek mennyi lesz az ára holnap vagy jövőhéten lehetetlen. Még a legsikeresebb cégeknek is lehetnek rossz napjaik a tőzsdén.
  • Minden egyes eladási vagy vételi megbízásnak költsége van. Ha túl gyakran változtatsz a portfóliódon, akkor a költségeid is magasabbak lesznek.

Ha lakásra gyűjtesz, szintén érdemes lehet egy több évre szóló lakástakarék pénztárba tenni a pénzed.

Ha tudod, hogy hamarosan szükséged lesz a pénzre, akkor hasznosabb lehet valamelyik rövid lejáratú (kevesebb, mint 1 év) kincstárjegyet vagy bankbetétet választanod, esetleg valamelyik pénzpiaci alapot. Természetesen itt is fontos a diverzifikáció, azaz különböző futamidejű termékek használata.

sikeres befektetések aranyszabálya
Fontos a megfelelő időzítés

9.      Ne fektess olyan termékbe, amit nem értesz

A sikeres befektetések aranyszabálya, hogy ha nem tudod néhány mondatban elmagyarázni a barátodnak, hogyan működik a termék, akkor ne foglalkozz vele. Ha már magát a terméket sem érted (nem a céget vagy annak mutatószámait), akkor felejtsd el, hogy valamennyi pénzt is belefektetsz.

10.  Figyelj a költségekre

Egy befektetési döntés előtt rengeteg kérdésre választ kell kapnunk, mielőtt belevágunk. Nyilván a múltbeli hozamok meghatározó jelentőséggel bírnak, de ugyanilyen fontosan kell kezelni a fix, változó és az előre nem kalkulálható költségeket is.

Olyan kérdések, mint mekkora a számlavezetési díj, az adás-vételi jutalék, a kezdeti költségek vagy az alapkezelői díjak mind-mind elengedhetetlenek, és feltétlenül vizsgáld meg őket mielőtt pénzt adnál ki a zsebedből.

11.  Mérd fel a kockázattűrő képességed

Mielőtt befektetést eszközölnél, mérd fel milyen kockázattűrő képességgel rendelkezel. Ha inkább kockázatkerülő vagy, nem ajánlom a deviza vagy részvény befektetést, helyette súlyozd felül a bankbetéteket és az állampapírokat a portfóliódban.

Ha jobban bírod a kockázatot, érdekes lehet részvénybe vagy kötvénybe, esetleg más kockázatosabb pénzügyi termékbe (deviza, arany, egyéb nyersanyag) fektetned a pénzed egy részét, természetesen az alapos elemzést követően.

Nagyon sok kockázatmérő kérdőív található az interneten, de a legegyszerűbben úgy tudod ezt megtenni, ha válaszolsz arra a kérdésre: a befektetett összeg mekkora hányadának elvesztése fájna nagyon?

A teljes pénzed 20%-a, esetleg 40%-a? Vagy ha már 5%-ot vesztenél, azt is megéreznéd?

12.  Folyamatos nyomon követés és felülvizsgálat

Évente minimum 1-2 alkalommal vizsgáld át a pénzügyi termékeidet és változtass, ha szükséges. Az elmúlt pár évben intenzíven és nagy amplitúdóval változik a piac, így fontos, hogy te vagy a pénzügyi tanácsadód naprakész információk birtokában kövesse és elemezze azok hatását a portfóliódra.

13.  Gondolj a jövődre

A nyugdíjkérdés egy nagyon komplex téma ma Magyarországon. Bizonyított, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer képtelen lesz eltartani a jövőbeli generációkat. Ezért fontos az öngondoskodás, és hogy ismerd mik a sikeres befektetések aranyszabályai.

Több típusú nyugdíjtermék található ma Magyarországon, az önkéntes nyugdíjpénztártól a nyugdíj előtakarékossági számlán keresztül a bonyolultabb termékekig.

Életkortól függetlenül, minden munkaképes korúnak ajánlott elgondolkoznia az öngondoskodáson. Ne feledd, Facebook oldalunkon most ebben a témában is nyerhetsz 35.000 értékben személyes tanácsadást!

 

Bankoljunk Tudatosan!

„Független Bankár”

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here