Az 5 leggyakoribb ok, ami a tanulás útjába állhat [és megoldásaik]

1302

Bárhol is tartasz az életedben, abban biztos lehetsz, hogy valami újat még tanulni fogsz. Lehet ez egy új nyelv, egy másik szakma, vagy akár a legújabb kütyüd használata.

Sokat írtunk már arról, hogy milyen módszerek vannak segítségedre a tanulás során, ma azokról a hibákról lesz szó, amiket az emberek döntő többsége elkövet.

 

1. Nincsenek világos célok

Ha nincsenek pontosan kijelölt célok, akkor könnyen szem elől fogod téveszteni az eredeti terveidet, szét fog csúszni a folyamat és elveszítheted a motivációdat is.

Maga a célkitűzés viszont nem annyira egyszerű folyamat, mint sokan gondolják. El lehet persze tervezni, hogy meg akarok tanulni olaszul, csak épp ez a terv sosem nem fogja hozni a tőle elvárt eredményt.

Megoldás:

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj a megfelelő célokért küzdeni fontos, hogy azok pontosan meghatározottak, kellően motiválóak és elérhetőek, időben tervezhetőek és mérhetőek legyenek. Ezek az úgynevezett a SMART (angol mozaikszó) célok, melyekről – és még néhány hasznos tanácsról – ebben a cikkben olvashatsz.

 

2. A félelem

Ha már rendelkezel egyfajta tudásmennyiséggel, akkor hirtelen rájössz, hogy mennyi mindent nem tudsz még. Ez a felismerés sokakat béklyóba köt és megrekednek a tanulás folyamatában. A szégyenlősség, a bizonytalanság és a hibázástól való félelem elképesztő görcsösséget képes kialakítani.

Megoldás:

Hogy Veled ez ne fordulhasson elő, ahhoz csavarnod kell egyet a – valószínűleg helytelen – berögződéseken. Meg kell értetned, hogy a hibázás egy teljesen természetes jelenség, a fejlődés olyan velejárója, mint Scerlock Holmesnak dr Watson.

Ha félsz a hibától, akkor se te, sem más nem fogja tudni azokat kijavítani, és megrekedsz egy olyan szinten, amit egy kicsit több önbizalommal simán megugranál.

Hibázz tehát bátran, mert hibázni szabad, sőt kell!

 

3. Nem a megfelelő módszert használod

Az, hogy megismerd/kialakítsd a saját tanulási stílusodat, döntő fontosságú a hatékonyság érdekében. Akár több 100 órát is elpazarolhatsz azzal, ha nem a megfelelő módszert, módszereket alkalmazod.

Megoldás:

Azonban amint megtalálod, hogy hogyan tudsz a leghatékonyabb lenni, drasztikusan megnő a teljesítőképességed, a motiváltságod és az önbizalmad is. Néhány tipp ehhez:

  • használd a Pomodoro módszert 
  • olvasd el itt, hogy milyen tanulási stílusok és stratégiák vannak, és próbáld ki, hogy melyik áll közel hozzád
  • ne feledkezz el a Pareto elvről, mely szerint az eredményeink 80%-a a cselekedeteink 20%-ból származik. Találd meg ezt a 20%-ot!
  • időnként tarts szünetet, és önkontrollt is
  • kérj visszajelzést a környezetedből
  • keress társat akivel tanulhatsz
  • kombináld a módszereket, így könnyebben fenn tudod tartani az érdeklődésedet és motivációdat.

 

4. Az érdeklődés hiánya

Tanulmányok támasztják alá, hogy egy nyelvtanulónak az adott ország történelméhez és kultúrájához való hozzáállása jelentősen képes befolyásolni a tanulási hatékonyságot.

Nincs ez másként egyéb esetekben sem. Ha nemcsak az adott tevékenység érdekel, hanem a „körítés” is vonz, akkor sokkal eredményesebb leszel.

Mi a helyzet akkor, ha csak kényszerből kell valamit megtanulnod? Erre az a megoldás, hogy a saját érdekedben keresni kell valamit, ami valahogyan kapcsolódik a tárgyhoz és érdekel, vagy érdekeltté tesz a tanulásban.

Meg kell tanulnod például egy WordPress oldal kezelését, ami pont semennyire sem érdekel, de fotózni nagyon szeretsz. Kapcsold hát össze a két tevékenységet, és tanuld meg, hogyan lehet WordPressben a fotókat publikálni, milyen trükköket lehet bevetni, hogy még látványosabb képek legyenek születhessenek.

 

5. Nem lépsz ki a komfortzónádból pedig:

 

Lépj ki a komfortzónádból!
Lépj ki a komfortzónádból! – Forrás: pixabay.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here