Home Pénzügy Az idő-pénz csapda – hogyan bankol egy pénzügyi tanácsadó?

Az idő-pénz csapda – hogyan bankol egy pénzügyi tanácsadó?

0
Az idő-pénz csapda – hogyan bankol egy pénzügyi tanácsadó?

A 21. századi ember kezdi felismerni a korlátait. Ahogy egyre tudatosabb emberek születnek és nőnek fel, úgy változik a világ és úgy változik az, amit korlátnak hívunk. A középkorban a fizikai utazás volt a korlát, amelyet a nagy felfedezők győztek le. Ma már pár óra alatt el lehet jutni a világ egyik végéből a másikba repülővel, de lassan vonattal is (Hyperloop).

 

A mai emberek már sokkal tudatosabban gondolkoznak és a 20. századi monetáris kapitalizmus rendszer változásának hajnalán elkezdték felismerni az egyetlen és talán soha le nem győzhető korlátot, AZ IDŐT.

Az idő véges, minden nap 24 órából áll és minden év 52 hétből. Ezen nem tudunk változtatni és nem tudunk versenyezni vele. Ennek ellenére, rengetegen adnak el egyre többet az idejükből azért, hogy pénzt keressenek. És itt van az igazán nagy csapda.

A pénz csapdája

A mai monetáris kapitalizmusban egy embert az alapján ítélünk meg, hogy mi a munkája, mennyi pénzt keres és milyen autóval jár. És nem az alapján, hogy hogyan bánik a többi emberrel. Ez nagy probléma.

Státuszszimbólum

A reklámok, a média, a politika, a bankok és lassan már mindenki azt hiteti el velünk, hogy csak az számít mennyi pénzed van és mennyit keresel. Dolgozz többet, keress többet, fogyassz többet.

Ennek látható nyomai is vannak: egyre kevesebb személyes kapcsolat, kevesebb igaz barátság, kevesebb gyermek és kevesebb család. Ugyanakkor sokkal több vásárlás, sokkal több szennyezés. Bolygónk erőforrásainak kapacitásának végén járunk, túl sokat fogyasztunk, amit már nem képes az ökoszisztéma befogadni.

Mivel a mai világban szinte mindent csak pénzért lehet megvenni (legalábbis ezt hiszed, mert ezt sulykolja mindenki), ezért egy igazán fontos dolgot adsz cserébe: az idődet. Az idődet, amely véges, így neked kell döntened: mi a fontosabb, hogy több pénzt keressek vagy esetleg kevesebbet dolgozzak, adjak le az igényeimből és több időt töltsek olyan dolgokkal, amiket szeretek.

 

Az időkalkulátor

Találtam egy kalkulátort, amely természetesen véges képességű, de aránylag jó mutatja meg, mennyit ért az időd és mennyire értékeled ezt. Közepes angol nyelvtudás szükséges hozzá, ingyenes és kb. 10 perc a kitöltése. Itt találod.

„Először érdeklődik, hogy mennyit keresel, mennyi a nettód óránként, mennyi időt töltesz munkával, kedveled-e a jelenlegi munkádat és mennyivel kevesebbért lennél hajlandó ugyanezt a munkát végezni máshol.

Utána olyan kérdéseket tesz fel, hogy mennyiért vállalnál el egy mellékállást, ami egy óra hetente és nem ütközik a fő munkaidőddel, valamint akkor csinálod, amikor akarod. Ha a kedvenc üzletedben x ezer forintos kupont osztogatnak (ahol x egyenlő mondjuk 4 órai fizetéseddel), de sorban kell állni érte, mennyi időt adnál ezért oda az életedből?

Ha lenne egy gép, ami megcsinálná a munkát helyetted, amit hétvégén kell megcsinálnod a munkahelyedre, mennyit lennél hajlandó fizetni a gép használatért? Vagyis mennyit fizetnél négy óra szabadidőért a hétvégén. Ha áthelyeznének a mostani munkahelyeden egy olyan munkakörbe, ahol 10%-kal többet kell dolgoznod, mint eddig, mennyi fizetésemelésért lennél hajlandó elmenni?”

Mennyit ér ez meg?

Az első, ami feltűnt nekem, hogy miután kiválasztottad, hogy más devizában kapod a béred, rögtön USA dollárban kezdi el számolni. Borzasztóan kevés pénzt keresünk Magyarországon.

Rendkívül alulértékelt az egész társadalom, pedig egy feltalálókban, Nobel díjasokban és Olimpiai bajnokokban gazdag nemzet vagyunk. Ma pedig minden napra jut egy hír, hogy egy innovatív magyar start-up nyert egy versenyt külföldön. A tudás, a szorgalom és a munka megvan, mégis sokkal kevesebbet keresünk, mint Nyugatabbra.

A jövőben

erről is írok majd egy cikket, hogy miért van ez így és hogyan alakult így. Nemrég volt egy rövid videó, amit a Concorde Alapkezelő és az Index készített, amely ugyanezt a témát járja körbe. Az Ő olvasatukban ez azért van, mert egységnyi idő alatt nem tudunk ugyanannyi vagy ugyanolyan minőségű munkát elvégezni.

Leegyszerűsíti a kérdést, és a technológiai elmaradással magyarázza, ami valójában nem az ok, hanem az okozat. Igaz, hogy nem vagyunk annyira hatékonyak, mint a németek, de ez nem azért van, mert nem tudunk vagy nem akarunk úgy dolgozni, mint ők. Ha ugyanazokat az eszközöket használhatjuk, akkor általában jobban teljesítünk. Ezért szeretik külföldön a magyar dolgozókat. Mert gyorsan alkalmazkodunk, jól használjuk a technológiai újításokat és szorgalmasak vagyunk.

A teszt nyilvánvalóan korlátolt, hiszen ezen kérdések megválaszolása sokkal összetettebb és több mindentől függ, de egy dolgot jól mutat: hogy valójában hogyan értékeled az idődet.

Az idő-pénz csapda

Tudni kell, hogy mi az, ami megéri és mi az, ami nem.

Mindenki kénytelen odaadni az idejét azért, hogy pénzt keressen. Ez a mai világ csapdája és az idő korlátját nem tudjuk átlépni. Ezért egy nagyon fontos döntést kell meghoznod minden nap, minden percben:

 • megéri-e ennyiért elvállalni ezt a munkát, vagy keressek olyat, ahol rugalmasabb a munkaidő
 • megéri sorban állni egy akciós termékért egy fél órát
 • megéri-e másodállást vállalni

Sajnos vannak olyan élethelyzetek, amikor muszáj még több időt odaadni a pénzért, de ezt az időt te soha sem fogod visszakapni.

Hogyan nyerhetek az idővel szemben?

Az időt egy módon tudod legyőzni. Veszel magadnak:

 • elmész egy másik munkahelyre, ahol ugyanezért a munkáért többet fizetnek (ezzel hosszú távon veszel magadnak időt, ha nem költöd el azonnal a plusz bevételt)
 • elmész egy másik munkahelyre, ahol ugyanennyit fizetnek kevesebb munkáért
 • semmilyen felesleges dolgot sem veszel meg
 • olcsóbb, korszerűbb technológiákkal veszed magad körül (egy mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt, mintha te mosogatsz; internetes tv mindig olcsóbb, mint a kábeles; a napelemes fűtés hosszú távon kifizetődő és kevésbé környezetszennyező, …)
 • minden felesleges banki termékedet lemondod és választasz egy nullás bankszámla csomagot magadnak (arra a cikk végén adok is ajánlást)
 • nem szezonban vásárolsz
 • közösségi termékeket használsz (Greengo, Uber, Airbnb, …)
 • közösségi termékekkel pénzt keresel
 • nem cseréled le a termékeid évente vagy gyakrabban, csak mert a média ezt sulykolja beléd
 • és lehetne folytatni a sort hosszasan…
Számlából és kártyából is fontos a legmegfelelőbb kiválasztása

A legjobb bankszámlák ma a piacon

Sokan szokták kérdezni hogyan bankol egy pénzügyi tanácsadó, hogyan kerülhető el az idő-pénz csapda? Ezért összeállítottam nektek egy listát a piacon jelenleg található legelőnyösebb bankszámlákról. Ha már valamelyiket használod ezek közül, akkor minden remek, ha viszont nem, akkor érdemes lehet kiszámolni, hogy:

 • mennyit fizetsz most (havi díj, éves kártyadíj, sms havi díj, sms db díj, átutalás díja, csoportos beszedési megbízás díja, készpénzfelvétel díja, stb…)
 • mennyibe kerülne a felmondás (mekkora összeget vinnél át, megszüntetnéd-e teljesen a számlád vagy 2. számlát nyitnál mellé, melyik számláról milyen műveleteket végeznél a jövőben)
 • mekkora a díj az általam javasolt számláknál és mikor térül meg a váltás

 

Erste Privilégium bankszámlacsomagok


Ez egy nehezen fellelhető számlacsomag, a bank nem is reklámozza, sőt, direktben bankfiókban nem is tudod megkötni. A banki dolgozói számlacsomag utáni legjobb számla. Nekem egyébként jelenleg ez van.

Ennek 3 típusa létezik:
o   S: kártyakibocsátás díja 0 Ft, Netbank és Telebank 0 Ft, Sms havi díj 0 Ft. Ezen kívül, ha minimum 60.000 Ft jóváírás érkezik egy összegben (nem kell, hogy munkabér legyen), akkor havi számlavezetés díja 315 Ft, csoportos beszedési megbízás 0 Ft, egy készpénzfelvétel saját belföldi és külföldi automatából 0 Ft.

o   M: kártyakibocsátás díja 0 Ft, Netbank és Telebank 0 Ft, Sms havi díj 0 Ft. Ezen kívül, ha minimum 100.000 Ft jóváírás érkezik két összegben (nem kell, hogy munkabér legyen), akkor havi számlavezetés díja 0 Ft, csoportos beszedési megbízás 0 Ft, kettő készpénzfelvétel saját belföldi és külföldi automatából 0 Ft.

o   L: kártyakibocsátás díja 0 Ft, Netbank és Telebank 0 Ft, Sms havi díj 0 Ft. Ezen kívül, ha minimum 150.000 Ft jóváírás érkezik kettő összegben (nem kell, hogy munkabér legyen), akkor havi számlavezetés díja 0 Ft, csoportos beszedési megbízás 0 Ft, állandó és eseti átutalás díja 0 Ft, korlátlan készpénzfelvétel saját belföldi és külföldi automatából 0 Ft.

Fontos! A számlát kizárólag az Erste Bank pénzügyi közvetítőin, például Bankmonitor.hu oldalon keresztül lehet igényelni és ott elindítani a kérelmet. Miután megadtad az adataid és kiválasztottad a csomagot, a bankmonitor egyik munkatársa minden adatot leegyeztet veled, majd kiválaszthatod, melyik Erste fiókba szeretnél befáradni, hogy ott személyesen aláírd a szerződést.

Ismétlem, ha egyből a fiókba mész, nem fogják neked megnyitni. A számlanyitás egyébként ingyenes.

 

Gránit Bank digitális bankszámla

Ami ingyenes:
o   számlanyitás
o   számlavezetés
o   valamennyi bankkártyás vásárlás
o   valamennyi elektronikus banki szolgáltatás (Netbank, Mobilbank, Telebank)
o   SMS szolgáltatás Gránit Bank applikációban
o   bankszámla kivonat Netbankon.
Utalás neten 0,4% jutalék, készpénzfelvétel 0,6%.
Ezen felül kapsz egy név nélküli bankkártyát, ami 2 évig érvényes, 1.390 FT évente. 2 év után ez az összeg 3.090 Ft-ra emelkedik.
A számla előnye, hogy nem kell semmilyen feltételt teljesíteni, nem kell, hogy X összeg havonta érkezzen a számládra.
Ha olyan bankkártyát keresel, amit a család többi tagja is használna (mondjuk internetes vásárláshoz vagy kevés összeggel a gyereknek), ezt neked találták ki. A vásárlási limiteket te tudod szabályozni a telefonodról a Gránit Bank alkalmazásán keresztül, ami azonnal teljesül. Tehát felállítod a limitet, veszel valamit, majd gyorsan visszaállítod. Igy kicsi az esélye annak, hogy a kártya elvesztésekor bárki nagy összeget emelhet le róla (ugye a kártya név nélküli 2 évig, tehát bárki használhatja).

Mi a hátránya? A Gránit Banknak nincs fiókhálózata, ezért ilyen olcsó (mindössze egy központi fiók van Budapesten). Cserébe lehet ingyen videó-telefonálni nekik, így ez sem költség neked.

 

CIB Eco bankszámla

A jelenlegi legjobb bankszámla a piacon. Most év végéig rengeteg mindent ingyen adnak, így például a VISA Electron bankkártyát, ingyenes az utalás, csoportos beszedés az interneten megadott megbízásokra, sőt a havi díj is nulla forint, ha legalább minimálbérnek megfelelő összeg érkezik a számládra havonta. (Ez nem lehet bankon belüli saját számláról történő átvezetés vagy pénztári befizetés. Az első három hónapban nem vizsgálják, hogy teljesült-e a beérkezés.)

A CIB mobil alkalmazás is rendkívül jól használható, a feleségemnek ugyanis ilyen számlája van és eddig semmi gond nem volt vele.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az első évben teljesen ingyenes a számla, és utána is csak 2 900 Ft a bankkártya éves díja.

Egy újabb akcióval fejeli meg ezt a CIB: eszerint, ha most nyitsz ilyen számlát és augusztus végéig legalább négyszer érkezik négy különböző hónapban minimálbérnek megfelelő összeg a számládra, akkor további 10 ezer forintnak megfelelő összeget jóváírnak.

Vagyis az első év ingyenes, plusz kapsz még annyi jóváírást, ami további majdnem három évre fedezi a kiadásaidat. (Havi 150 ezer forintnyi pénzfelvétel ugye a törvény miatt ingyenes.)

Ennél jelenleg nincs jobb bankszámla a piacon, még az eddig legjobbnak vélt Erste Privilégium L csomagot is veri. Bármelyik fiókban meg tudod nyitni, nem kell hozzá se futár, se online regisztráció. Mindössze annyi a feltétele, hogy minden hónapban érkezzen rá a minimálbér nettó összege, és ennek még csak nem is kell munkabérnek lennie.

 

OTP Simple

Az OTP Banknak van egy nagyon jó bankszámla konstrukciója. Különlegessége, hogy te állíthatod össze a bankszámládat tulajdonképpen. Emellett persze ingyenes is sok minden: a számlanyitás, a számlavezetés (ha havonta 150 000 Ft érkezik rá), Paypass kártya az első évben, mobil bank használata, havi 2 készpénzfelvétel.

Erre jön rá az, hogy te kicsit személyre szabhatod: 5 csomag van, attól függően, hogy te inkább többször veszel fel pénzt, több pénz érkezik rá havonta, többször utalsz.

Mostantól minden cikkemben megosztok veled egy olyan dolgot, amellyel több pénz marad a zsebedben és ezzel több időd lesz, így elkerülhető az idő-pénz csapda. A legjobb és legkevésbé reklámozott tippeket mutatom be, hogyan használhatjuk ki a maximumot és építhetünk vagyont.

Ezzel valójában pénzt nyersz (spórolsz) és időt veszel magadnak. Minden egyes embernek sokkal jobban felül kellene értékelnie az idejét és alul a pénzt. Ha ezt meg tudod tenni, hidd el sokkal hamarabb egyensúlyba kerülsz és meg fogod találni a boldogságot az apró kis dolgokban is, amik nem kerülnek pénzbe.

Bankoljunk Tudatosan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here