Az örök szerelem titka: párkapcsolati pénzügyek

1528

Ha volt hosszabb párkapcsolatod, vagy esetleg már voltál házas, akkor szinte garantálom, hogy előfordult már, hogy veszekedtél a pénz miatt.

A viták egyik leggyakoribb oka a párkapcsolatban a pénz.

Egy Egyesült Államokban készült kutatás a következőket állapította meg:

  • Párok, akik heti rendszerességgel veszekednek a pénz miatt 30%-kal valószínűbb, hogy elválnak.párkapcsolati pénzügyek
  • Akik úgy érzik, hogy párjuk felelőtlenül szórja a pénzt 45%-kal nagyobb eséllyel adják be a válókeresetet.
  • Azok a párok, akik 50.000 dollár felett keresnek közel 30%-kal kisebb eséllyel válnak el, mint azok, akik csak maximum 25.000 dollárt.
  • Ha egy párnak a kapcsolat elején nincsen vagyona, akkor 70%-kal valószínűbb, hogy elválnak, mint akiknek van 10.000 dollárjuk.

Egy boldog párkapcsolatot nem tudsz pénzzel megvenni, de szétrombolni igen.

Miért ilyen fontos tényező a pénz a párkapcsolatban?

A pénzügyeink tükröt tartanak elénk. Ha megnézed, hogyan bánik valaki a pénzével, megmondhatod, milyen ember. Ezt könnyű belátni, hiszen a mai világban mindennek ára van.

Mindenki arra költ, amit fontosnak tart. Van, aki sokat szórakozik, van aki sokat költ utazásra, van, aki tréningekre jár, van, aki megszállott megtakarító, és van, aki sokat adományoz a rászorulóknak. Minden tulajdonságnak van pénzügyi megnyilvánulása.

Amikor párt választunk magunknak, akkor nem értékeljük rögtön, hogy ki milyen álmokat dédelget, és nem vizsgáztatjuk le a másikat pénzügyi tudatosságból sem.

A párok sokszor teljesen más pénzügyi neveltetést kapnak, mások a céljaik, és gyakran a keresetük is eltér.

A szerelem eleinte egyáltalán nem a pénzről szól, és legtöbbször, mire igazán megismerjük a másikat, már rég nyakig benne vagyunk a kapcsolatban.

párkapcsolati pénzügyek
Forrás: Fabulously40.com

Jellemzően nincs is semmi gond addig, amíg a pár össze nem költözik, el nem kezdenek közös háztartást vezetni, és meg nem jelennek a párkapcsolati pénzügyek.

Ekkor ugyanis már nem csak, hogy sokkal jobban szemet szúr, hogy mire költ a másik, de kifejezetten zavaró tud lenni, ha egyenlőtlenül oszlanak meg a háztartással kapcsolatos költségek terhei.

Ilyenkor valamilyen szinten minden kapcsolatban beszélni kell a pénzügyekről.

Ez csak az első mérföldkő. Sokan már itt nem fektetik le a kellő szilárdságú alapokat, mely később tovább bonyolítja majd a helyzetet.

Hogyan előzd meg a bajt, vagy hozd rendbe, ha már gond van?

Ha nem egyezik a pénzügyi kultúra, akkor az egyik fél smucignak, a másik pedig könnyen felelőtlennek fogja látni párja pénzköltési szokásait. A baj tovább fokozódik, mikor előtérbe kerülnek a hosszú távú célok.

Az egyik fél lakást szeretne, takarékoskodni akar, míg a másik egy kényelmes autóról álmodik. Az is lehet, hogy évekig közösen gyűjtenek, mígnem egyikük egyszer csak bejelenti:

“Drágám! Megvettem az autót!”

Sajnos nagyon sok esetben látom azt, hogy a párok nem beszélnek eleget a pénzről…

Ez nem csoda, hiszen az emberek a legtöbb esetben még azt sem tudják, hogy ők maguk mire, mennyit költenek! Honnan tudnák akkor, hogy hová folyik ki párjuk kezéből a pénz?

Túl sok történetet hallottam már arról, hogy évek után derült csak ki, hogy az egyik fél teljesen más hitben volt a családi pénzügyekkel kapcsolatban.

Nem, hogy a megtakarítás nem volt meg, de még egy nagyobb adósságot is sikerült felhalmozni.

A gond valójában mindig ugyanaz: a kommunikáció és a tervezés teljes hiánya.

Mikor ültetek le utoljára átbeszélni, hogy mire mennyit költötök? Mikor számoltátok össze a megtakarításaitokat? Mikor csináltatok pénzügyi tervet a következő 1-5-20 évre?

Van közös költségvetésetek, vagyis előre tudjátok, hogy mire, mennyit fogtok félretenni, és ezt mindig tartjátok is?

6 pénzügyi tipp, ami megmentheti a párkapcsolatod

A kommunikáció és az őszinteség a párkapcsolati pénzügyek területen is rendkívül fontos.

Ez nem könnyű. Számos nehézség adódik a két fél eltérő személyisége miatt. Sokszor a probléma mélyebben rejlik, és a pénzügyi gondok valójában tünetként jelentkeznek.

Ezeket fel kell ismerni. Ezekről beszélni kell, és meg kell próbálni racionálisan végiggondolni, hogy ezek ellenére is érdemes-e a párkapcsolatban maradni. Ha igen, akkor közösen, kompromisszumokat kötve kell kialakítani a havi költségvetést.

A következő lépések segítenek ebben:

1. Üljetek le és beszéljétek át a bevételeket, kiadásokat

Sokan nem tudják mennyit költenek. De ami meglepő, sokan azt sem tudják, hogy mennyit keresnek. Így igen nehéz pénzügyi tervet készíteni.

Azt javaslom, hogy a célok felől kezdjetek el gondolkodni. Határozzátok meg, hogy mennyi idő múlva, milyen céljaitok vannak, amelyek nem férnek bele a havi rendszeres költéseitekbe. Ilyen az autó, a nyaralás, a költözés, a gyermekek taníttatása, vagy a nyugdíjcélú megtakarítás.

Rajzoljatok egy idővonalat. Ezen jelöljétek be a pontokat, amikor szükségetek van a pénzekre. Számoljátok ki, hogy mennyit kell félretennetek ahhoz, hogy ezek a célok mind megvalósuljanak. Ezeket célonként külön-külön írjátok fel.

Ha évente 360.000 Ft-ot költötök nyaralásra, akkor havi 30.000 Ft-ot nyaralásra kell félretenni. Ha 5 év múlva akartok egy új autót 5.000.000 Ft-ért, akkor havi 83.000 Ft-ot kell félretennetek. (Vehettek-e fel hitelt? Na ná! De azt miből fizetitek vissza?!)

Számoljátok ki, hogy mennyi pénzetek marad, amiből élni tudtok, és vessétek össze azzal, ahogy most éltek. Kell visszafognotok a költésekből? Ha igen, akkor ki, hogyan fog ehhez hozzájárulni? Mi történik akkor, ha valaki nem tartja magát a megbeszéltekhez?

2. Készítsetek közös költségvetést

párkapcsolati pénzügyek“Egy boldog párkapcsolatot nem tudsz pénzzel megvenni, de szétrombolni igen.”

Ha meghatároztátok, hogy mennyi pénzt kell félretennetek, hogy elérjétek a céljaitokat, akkor a következő lépés, hogy meghatározzátok azt a havi keretet, amiből meg fogtok élni.

Tegyük fel, hogy ketten kerestek 500.000 Ft-ot, ebből 150.000 Ft-ot akartok félretenni, ilyen-olyan célokra megosztva.

A maradék 350.000 Ft-ot fogjátok tehát havonta elkölteni. A megtakarítást célszerű már hónap elején külön tenni. Ehhez ne nyúljatok hozzá!

Ezután határozzátok meg, hogy PONTOSAN mire költitek majd a hónap során a fennmaradó összeget.

Először vonjátok ki a kötelező kiadásokat, számlákat, megélhetési költségeket. Utána vonjatok le a szórakozásokra, rendszeresen felmerülő költségekre, végül pedig az egyéb költségekre. Ezeket írjátok fel tételesen.

Addig igazítsátok a számokat, amíg végül belefértek a keretbe.

Ha nem fértek bele, vagy olyannyira kényelmetlen lenne, hogy nem akarjátok vállalni, akkor menjetek vissza az előző lépéshez, és vizsgáljátok felül a kitűzött célokat.Úgy tűnik nem fogjátok tudni ily módon elérni azokat.

Ha egy cél nem megvalósítható a havi költségvetés mellett, akkor toljátok ki az időtávot, vagy csökkentsetek a cél értékén!

Ha nem tudjátok, hogy mire mennyit költötök pontosan, akkor ez első körben nem lesz könnyű, és lehet, hogy elég messze lesztek a realitástól, de idő közben tudtok korrigálni. A következő pont ebben segít.

3. Vezessétek közösen a kiadásokat

Csináljatok egy Excel táblát. Használhattok appokat is, bár szerintem hosszú távon még mindig a saját Excel, vagy a Google Spreadsheet a legjobb erre a célra. Ez utóbbit online meg tudjátok osztani egymással, és így a Google fiókotokból (pl. Gmail) elérhető mindkettőtöknek.

Már csak azzal, hogy vezetitek a kiadásokat, sokkal tudatosabbak lesztek a pénzügyekben. Erről számos írást találsz az interneten, én is írtam róla itt: vezesd a kiadásaidat!

4. Alakítsatok ki egy működő rendszert

Alapvetően három dolog miatt nagyon nehéz egy mindenkinek egyaránt működő rendszert javasolni: mások a költési szokások, mások a célok, és mások a keresetek is. Attól függően, hogy milyen nézeteltéréseitek vannak, más-más szabályrendszer működhet.

Egyre kevesebben esküsznek ugyanakkor a közös kasszára, és én sem pártolom igazán. Ugyanakkor nehéz sokszor megoldani azt, hogy mindenki a saját pénzét költse, hiszen így felborulhatnak az erőviszonyok, és igazságtalan helyzet alakulhat ki.

Főként akkor, amikor már kisgyermek is van a családban, és az egyik szülőnek fel kell áldoznia a karrierjéből. Ilyenkor nyilván a másik félnek valamilyen szerepet kell vállalnia.

A kommunikáció és a tervezés itt is rendkívül fontos. El kell kerülni a “Bezzeg te pedig az én pénzemet költöd” típusú veszekedéseket, és tisztázni kell, hogy ki, milyen pénzből gazdálkodhat, és cserébe a másik mit vállal. Bizalom, szeretet, és közös célok nélkül ez nem fog menni.

Ezért is írtam már a cikk elején, hogy sokszor a pénzügyi gondok valójában csak tünetek. Az ilyen helyzetekben a kompromisszumkészség rendkívül fontos!

párkapcsolati pénzügyek
“Drágám! Megvettem az autót!” – nem a legjobb módszer…

5. Rendszeresen beszéljétek a párkapcsolati pénzügyekről

Nem elég egyszer lefektetni a szabályokat. Óhatatlanul előfordulnak majd kényes helyzetek.

Lesz, amikor az egyik fél át akarja hágni (vagy át kell hágnia) az előirányzott költést. Nálunk is van ilyen!

Van, hogy valamelyikünk egy kicsivel mondjuk többet szeretne költeni, mint amennyit a költőpénze megenged, és ilyenkor át lehet hágni a szabályokat. De csak is akkor, ha ezt előre egyeztettük a párunkkal, és közös megegyezésre jutottunk.

Azért is nagyon jó, ha vezetitek a kiadásokat rendszeresen, mert 2-3 naponta magától előjön a téma:

“Beírtad a költéseket? Mire is költöttünk az elmúlt 2 napban?”

Nekünk az vált be, hogy minden hónap elején csinálunk egy költségvetést, kiszámoljuk, hogy mire fogunk biztosan költeni, és mennyink marad szórakozásra. Ezután a hónap közepén csinálunk egy ellenőrző költségvetést is.

Ekkor sorra vesszük a hátralevő kötelező kiadásainkat, és megnézzük, mennyi pénzünk maradt még. Így ha túlszaladtunk, tudunk korrigálni, ha több pénzünk van, mint terveztük, akkor még hó végére beidőzíthetünk egy nagyobb költekezést.

Ezen felül évente egyszer érdemes ugyanilyen célból a hosszútávú pénzügyeket és pénzügyi célokat is átbeszélnetek. A céljaink is változnak, a lehetőségeink is. Lehet, hogy már hamarabb kell majd a lakásfelújítás, lehet, hogy már nincs szükségetek az autóra.

Nézzétek meg ilyenkor a befektetéseket is. Az időtávnak megfelelő kockázatot vállaltok? Szükséges módosítás? Úgy alakultak a költségek és hozamok, ahogy vártátok? Kell-e többet / kevesebbet félretenni?

És ami a legeslegfontosabb…

6. Maradjatok őszinték, és pozitívak

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a párkapcsolati pénzügyekről és a problémákról való kommunikáció mennyire fontos. Ha utólag derül ki egy pénzügyi baklövés, az majdnem felér egy megcsalással. Ha a másik pénzével játszol, ugyanúgy elárulod őt.

Tipikus probléma szokott lenni egyébként a titokban való szerencsejáték, eladósodás, de láttam már olyat is, ahol a túl sok bevételt “kellett” eltitkolni.

Az egyik legjobb dolog az életben, amikor van valaki mellettünk, aki igzán szeret, és akit igazán szerethetünk, tisztelhetünk. A legtöbb közös program, a legjobb beszélgetések, a séták, mind ingyen van. A pénz lehet másodlagos, de csak akkor, ha helyén tudjuk kezelni.

Boldog lehetsz akkor is, ha keveset költesz, és lehetsz nagyon boldogtalan akkor is, ha sokat.

Érdemes kicsit beszélgetnetek ezekről a dolgokról is. Segítsetek egymásnak megtalálni azt amiben örömét tudja lelni a másik, és meglátjátok, hogy az anyagiak ezáltal sokkal inkább alátámasztják majd a kapcsolatotokat, semmint szétrombolják azt.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ezt a cikket jó sok helyen kellene tanítani, nem sokan foglalkoznak vele, mert kényes téma, inkább homokba dugják a fejüket. Hasznos, alapos cikk, újra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here