Bankkártya használata külföldön – ezekre a dolgokra mindenképp figyelj oda!

944

Itt a nyári szünet, amikorra rengeteg magyar család tervez kirándulást valamilyen formában. Most azoknak írok, akik külföldi utazást terveznek.

Íme, a külföldi kártyahasználat 7 kritikus pontja!

Dombornyomott vagy elektronikus?

Európán belül majdnem mindenhol ugyanúgy elfogadják a dombornyomott és az elektronikus kártyát, azonban ha tengerentúli utazást tervezel, érdemes utánanézni hol fogadják el az elektronikus kártyádat. Általában nem szokott probléma lenni egy kivételével, ha autót kölcsönöznél.

Mindenképpen ellenőrizd, mikor jár le a kártyád, nehogy ott derüljön ki a kellemetlen tény, hogy nem tudod használni.

Napi limit

Érdemes felemelni a napi és az egyösszeg limitét, ugyanis külföldön egy nyaralás során többet költhetünk, mint itthon, főleg ha a szállodát vagy az autóbérlést is azzal fizetjük. Hasznos lehet letölteni a bank mobil applikációját, amelyen nemcsak a limiteket tudjuk változtatni, de folyamatosan nyomon követhetjük a költéseinket és tájékozódhatunk az egyenlegünkről is.

Jelentsük a bankunknál, hogy külföldre utazunk

Utazás előtt tájékoztasd a bankod, hogy hova utazol, melyik országba és mikor. A bankok folyamatosan monitorálják a kártyahasználatot, így ha hirtelen megnövekedett forgalmat észlelnek egy külföldi országban, előfordulhat, hogy letiltják.

Emellett írd fel a bankod telefonszámát és a bankkártyád adatait, így ha ellopják, azonnal le tudod tiltani azt.

Írd fel a kártyád adatait!

Utasbiztosítás

Nagyon sok bankszámla és bankkártya csomaghoz automatikusan tartozik utasbiztosítás. Kérdezz utána a bankodnál, és arra is, hogy mire terjed ki az.

SMS tájékoztatás

Ha alapból nem kérted a csomaghoz, akkor az utazás idejére mindenképpen érdemes aktiválnod, hogy első kézből és azonnal értesülj, ha használják a kártyádat. Sőt, ezzel egyből meg tudod milyen árfolyamon vált a bank és mennyit vont le a te saját devizádban.

Készpénzfelvétel külföldön

Habár szinte minden bank ad rá lehetőséget, ez egyáltalán nem ajánlott. Nagyon sokba kerül és nagyon rossz árfolyamon vált a bank ilyen esetben, így ezt igyekezzük elkerülni.

Készpénz váltás utazás előtt vagy bankkártya

2 fő szempontot kell mérlegelnünk. Az egyik a biztonság és rugalmasság, a másik pedig a költség.

Biztonsági szempontból fontos tudni mekkora veszélynek vagyunk kitéve a zsebtolvajok által az adott országban. Ha hallottunk már ilyen esetről érdemes minél kevesebb készpénzt magunknál tartani és kártyás vásárlásokra szorítkozni. Ugyanakkor arról is tájékozódjunk mennyire elfogadott a kártya használat az adott régióban. Biztonsági szempontból fontos, hogy semmilyen körülmények között ne adjuk ki a kártyát a kezünkből. Sok helyen előszeretettel elviszik a pincérek fizetéskor, hogy betegyék a terminálba. Soha ne engedd ezt, ugyanis azonnal le tudják másolni és már használják is. Kéresd ki a terminált az asztalhoz, vagy ha nem lehet, menj te oda a pulthoz fizetni.

A másik fő szempont a költség. Valutaváltásnál a pénzváltónál bukunk pénzt, míg kártyás fizetésnél a bank és a kártyatársaság terhel minket átváltási költséggel. Budapesten a Móricz Zsigmond körtér, a Blaha Lujza tér és a Nyugati tér környékén sok jó pénzváltó van, míg Debrecenben a Kálvin téren váltanak sokan. Itt 0,5%-os tranzakciós költséget kell keresnünk, ami 2-3 forintos vételi/eladási árrést jelent. De ez csak az első lépés.

Ha hazajöttünk nyilván vissza is kell váltani a megmaradt pénzt, ez újabb költség. Ugyanakkor, ha kártyával fizetünk külföldön: a nemzetközi kártyák vagy euró, vagy dollár-elszámolásúak, a költésünket először erre a devizára váltja a kártyatársaság, majd vagy a kártyatársaság, vagy a bankunk devizaeladási árfolyamon forintra váltja a költésünket. Ha a bankkártyánknak megfelelő devizában vásároltunk (EUR vagy USD), akkor az első átváltást megspóroltuk, ha esetleg eurós, vagy dolláros számlánk van a bankkártya mögé párosítva, akkor a forintra váltás költsége sem terhel bennünket.

Tájékozódj, mielőtt külföldre utazol és súlyos ezrekkel vagy tízezrekkel lesz több a zsebedben.

Remélem tudtam segíteni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here