A Brainstorming módszer

3270

Mi az a brainstorming módszer?

A brainstorming módszer egy olyan csoportos munka, melynek során új ötletek és stratégiák születnek egy probléma megoldása, vagy egy cél elérése érdekében.

A csoport együtt találja ki és beszéli meg a lehetséges megoldásokat, majd továbbfejleszti az arra érdemes alternatívákat. A tagok különféle ötletei összeadódnak a brainstorming során, így jön végül létre néhány közös, az adott problémát megoldó ötlet.

A módszer szülőatyja Alex Osborn reklámszakember, aki 1953-ban megjelent Alkalmazott Képzelet című könyvében írta le ezt a módszert. Azóta a brainstorming mind az oktatás területén, mind a vállalati szektorban elterjedt, hiszen ezzel a módszerrel kreatív megoldásokat lehet találni a problémákra és új ötleteket lehet generálni. Fontos azonban, hogy a megfelelő formában kell alkalmazni a maximális hatékonyság elérése érdekében.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy miért nagyon hasznos a brainstorming, illetve, hogy hogyan lehet belőle kihozni a legtöbbet.

Miért alkalmazd ezt a módszert?

A hagyományos csoportmunkát gyakran aláássa a tagok nem feltétlen segítőkész hozzáállása, vagy az egyes résztvevők passzivitása. Bár az analitikus problémamegoldás fontos és hasznos eszköze a problémamegoldó folyamatoknak, mégis korlátozhatja a hatékonyságot és fantáziátlan ötletekhez vezethet.
Ezzel szemben a brainstorming során olyan szabad és nyitott környezetben lehet dolgozni, ami mindenkit bátorít a részvételre, lehetővé téve, hogy a csoport tagjai összevessék az ötleteiket. Külön-külön talán mindenki rendelkezik a megoldáshoz szükséges tudás egy részével, de a többi rész hiányozni fog. A csapatmunka viszont egymás erősségeire épít, így segítve a kitűzött cél elérését.

Itt még a furcsa, nem hétköznapi gondolatok és ötletek is kedvező fogadtatásban részesülnek, hiszen a lényeg, hogy minél több kreatív megoldás születhessen meg, és minden résztvevő ösztönözve van, hogy teljes mértékben hozzájáruljon a munkához.

További előnyei a brainstorming módszernek:

  • erősíti a csapatszellemet, egymás elfogadását és megbecsülését
  • kiváló tapasztalatszerzési forma
  • növeli a megoldási lehetőségek számát, gyakran még a vártnál is jobb eredményeket hoz
  • a tagok jobban fognak kötődni a megoldási folyamathoz, mivel részt vettek a probléma megoldásának kidolgozásában
  • a pozitív, jutalmazó környezet javítja a munkamorált

Fontos azonban, hogy megfelelő szellemben használjuk a módszert, különben a résztvevők bezárkóznak, az ötletek száma és minősége csökken, a morál pedig zuhanni fog.

A csoport előkészítése

Mindenekelőtt válassz megfelelő környezetet az alkalomhoz. Győződj meg arról, hogy a kiválasztott szoba kellően komfortos, megfelelő színösszetételű és rendelkezik az összes szükséges eszközzel, amire csak szükség lehet (pl. tábla vagy számítógép, projektor, kényelmes székek, innivaló stb).

Brainstorming módszer - iroda
Nagy fontossággal bír a megfelelő helyszínválasztás

Az ötletelést ne tervezd szokatlan helyre, vagy időpontra (például munkaidő előttre, vagy utánra), mert az rontani fogja a hatékonyságot.

Fontos előre eldöntened, hogy mennyi információra vagy előkészítésre van szüksége a tagoknak ahhoz, hogy a brainstorming megoldja a problémát. Időben tájékoztasd őket és juttasd el nekik a szükséges dokumentációt és segédanyagokat.

Ne feledd, az előkészítés fontos, de a túl sok tervezés korlátozhatja az ötletek gyártását.

A csoport összetétele

Alaposan fontold meg, hogy kiket hívsz meg az alkalomra. Egy szoba tele hasonló gondolkodású emberekkel nem fog annyi kreatív ötletet adni, tehát különböző területekről különböző gondolkodásmóddal rendelkező embereket próbálj bevonni. A csoport tagjai lehetőleg ne csak szakemberekből álljanak, esetenként laikusokat, illetve társ szakterületek képviselőit is célszerű meghívni.

Egy brainstorming alkalomra tehát több embert kell meghívni ahhoz, hogy biztosítva legyenek a különböző nézőpontok, de nem lehet túl sokat sem, mert könnyen kezelhetetlenné, szervezetlenné válhat az ötletelés. Általánosságban 6-12 ember képes hatékonyan együttdolgozni, de vannak esetek, amikor ettől eltérő létszám az optimális.

Brainstorming módszer - csapat
Kulcsfontosságú, hogy kiket vonsz be

Ha tanárként csinálod, oszd fel tehát az osztályt több részre és míg a nagyobb részük önálló munkát végez, vagy megfigyelőként vesz részt, a többiekkel hatékonyan tudsz együtt dolgozni.

További előkészületek

A brainstorming módszer alkalmazása nem minden résztvevő számára mentes a kötöttségektől. Szükség van egy vezetőre, aki irányítja a beszélgetést és moderátorként is jelen van. Az ő feladata, hogy a megbeszélés ne térjen el a tárgytól, és hogy a kitűzött cél felé haladjon. Hasonlóképpen az ő feladata az ütemterv betartatása, hogy az alkalom ne tartson tovább, mint szükséges.
Minden zavaró körülményt ki kell iktatni. Nem lehet például telefont és tabletet sem használni.

Ki kell továbbá jelölni valakit, aki rögzíti az ötleteket. Nem feltétlenül a vezető kell hogy legyen, nehéz ugyanis egyszerre leírni a gondolatokat és menedzselni a folyamatot, jobb ha ezt egy külön erre a feladatra választott ember végzi.
Az ötleteknek mindenki által látható helyre kell kerülniük, leginkább a táblára, de ki is lehet vetíteni őket. Kezdetnek minden esetben írd fel a problémát nagy betűkkel, jól láthatóan azért, hogy a részt vevők a brainstorming során ne térjetek el a témától.

Ha a részvevők nincsenek hozzászokva a közös munkához, jót tehet valamilyen bemelegítő játék is.

A probléma bemutatása

Világosan határozd meg a problémát, amit meg akarsz oldani. Mindenképpen tisztázd, hogy az együttlét célja annyi ötlet összegyűjtése, amennyi csak lehetséges, függetlenül attól, hogy azok pillanatnyilag kivitelezhetőnek tűnnek-e, vagy valódi megoldást jelentenek-e a problémára.

Adj időt, hogy mindenki összegyűjtse az ötleteit, majd kérd meg, hogy osszák meg azokat, mindenkinek megadva a lehetőséget, hogy elmondhassa a sajátjait.

Útmutató a vitához

Amikor elfogytak az ötletek, indíts csoportos megbeszélést, hogy továbbfejlesszétek azokat, vagy újakat találjatok ki. Míg egyes elgondolások önmagukban is megfelelőnek tűnhetnek, mások továbbgondolásra inspirálják a résztvevőket. Ez utóbbi az egyik legértékesebb vonatkozása a csoportos brainstormingnak.

Bátoríts mindenkit, még a legcsendesebb embert is, hogy vegyen részt benne, és ügyelj, hogy senki se kritizáljon semmit ebben a szakaszban.
Hagyd, hogy a résztvevők élvezzék az ötletgyártást, a kreativitást és annyi ötlettel rukkoljanak elő, amennyivel csak lehetséges, tekintet nélkül arra, hogy azok praktikusnak tűnnek-e vagy sem. Ha kezd elülni a lelkesedés, provokáld a csapatot és dobj be pár váratlan dolgot, hogy további ötleteket generálj.

  • írjátok fel az összes ötletet úgy, ahogy azok elhangzottak, ne változtassátok meg őket
  • minden ötletet jelöljetek meg egy sorszámmal, így később majd jobban fogtok tudni dolgozni velük

A csoportos brainstorming kockázatokat is rejt. A szokatlan, vagy kissé őrültnek tűnő javaslatok kiválthatják egyesekből a hozzá nem értés érzését, akik ennek néha hangot is adnak. Ez az a pont, ahol a vezetőnek szorosan kell fognia a csoportot és meggátolni, hogy letörjék ezeket az ötleteket és elfojtsák a kreativitást.

Te, mint a csoport irányítója, természetesen szintén megoszthatod a saját elgondolásaidat, de jobb, ha az energiádat a többiek támogatására és a megbeszélés vezetésére tartalékolod. Sokszor ugyanis nem könnyű tartani az előre eltervezett időkeretet és visszaterelni az eredeti témára az elkalandozó gondolatokat.
Fontos, hogy ne lovagoljatok túl sokáig egy dolgon. A lényeg, hogy most minél több ötlet szülessen, nem kell elmerülni a részletekben.

Ha valakinek szüksége van egy kis magányra egy ötlet végiggondolásához és kimenne a szobából, add meg számára ennek a lehetőségét.

Ha hosszúra nyúlik a közös ötletelés, mindenképp iktass be egy szünetet, utána felfrissülve tudjátok folytatni a munkát.

Az utómunka

A brainstorming után lesz egy csomó ötleted, amivel tovább kell majd foglalkoznod. Bár nehéznek tűnhet kiválasztani közülük a legjobbat, megfelelő csoportosítással és analizálással sikerülni fog. Ezekről a módszerekről egy következő anyagban írunk.

Összegzés

Ha jól van menedzselve, a brainstorming elképesztően hasznos tud lenni a problémák megoldásához vezető út megtalálásában. Többféle típusú ember közös munkájának eredményeként sok használható ötlet lesz a tarsolyodban és neked csak ki kell választani közülük a legmegfelelőbbet.

Segíti a csoportod tagjait, hogy jobban elköteleződjenek egymás felé és a megoldáshoz vezető folyamathoz, mivel részt vettek az ötlet kitalálásában és szerepük volt annak továbbfejlesztésében is.

Létfontosságú, hogy a folyamat alatt nem lehet kritizálni az ötleteket, a kreatív gondolatokat pedig támogatni kell!

Forrás: ehow.om, mindtools.com, scottberkun.com

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here