Ez állati! Nyelvtanulási típusok

2776

Az állatokban és az emberekben több a közös, mint hinnéd! Ezt a mai aprócska, ám annál vidámabb írás is alátámasztja. Tudd meg, te melyik állatra hasonlítasz, ha a nyelvtanulási szokásaidat nézzük!

 

1. Cápa – a győztes

Számodra elképzelhetetlen, hogy ne érd el a kitűzött célt. Lehet az a nyelvvizsga, szintlépés vagy épp a nyaraláshoz szükséges aktív szókincs összeszedése, senki nem állíthat meg abban, hogy eljuss a célodig. Nyerésre játszol, és pontosan tudod, ehhez milyen áldozatokat kell meghozni. Tisztában vagy vele, hogy a siker nem hullik az öledbe, hanem komolyan meg kell dolgozni érte.

A típus előnyei: a győzelem garantált!

Hátrányai: sok egyéb teendőt a háttérbe szorítasz a nyelvtanulás miatt. Hajlamos vagy túlvállalni magad, mert nem bízol eléggé abban, hogy kevesebbel is elérnéd a célt.

 

2. Kismókus – az örök gyűjtögető

Ha kijön egy új nyelvkönyv, már a megjelenés hetében a polcodon virít. Havonta többször is vásárolsz idegen nyelvű újságot, az internetes könyvjelző-gyűjteményed felét pedig nyelvi oldalak, fórumok teszik ki. A bökkenő csak az, hogy a gyűjtögetésen képtelen vagy túllépni: sosem nyitod ki a könyveket, újságokat, és soha többé nem nézed meg az elmentett oldalakat. Mint az a mókus, amelyik elássa a mogyorót, aztán nem emlékszik rá, hová rejtette. Mindig a ‘majd ha..’ kezdetű mondatokkal magyarázod a bizonyítványod: majd, ha tovább lesz világos, elolvasok heti egy újságot… Majd, ha befejezzük ezt a projektet a munkahelyen…

Előnyei: csinos kis könyvtárat – úgy online, mint offline – gyűjtesz össze az évek során.

Hátrányai: egyre tolódik a nyelvtanulás kezdete, végül megunod, és új hobbit keresel magadnak. Szokj le a könyvvásárlásról, ne vegyél újat addig, míg az előzőt fel nem dolgoztad!

 

3. Elefánt – a komótos

Tudjuk, hogy az elefánt memóriája kenterbe veri az emberét. Ha te nyelvtanulási elefánt vagy, bármit olvasol vagy tanulsz, az megmarad benned. Nem kapkodod el a tanulást: minden nap egy picike fordítás, pár új szó megtanulása, stb. A célod nem a rohanás, hanem, hogy mindenre pontosan emlékezz és korrektül tudd használni. A “fontolva haladó” jelző tökéletesen illik rád.

Előnyei: betonbiztos alapokon nyugvó nyelvtudásra teszel szert.

Hátrányai: ha konkrét dátumot tűzöl ki (pl. nyelvvizsga), ez a tempó nem fog célba vinni. Be kell iktatnod extra foglalkozásokat, nyelvórákat is.

 

4. Lajhár – a lusta

“Holnap szódolgozat? Ó, igen, mindjárt tanulok, csak előtte szundítok egyet, hogy friss legyen az agyam…” Te vagy az, aki bárhol, bármikor képes hihető kifogással előállni a tanulás elmaradását illetően. A pihenést, az internetezést vagy a telefonálást választod a szótanulás helyett. A házikat rendre “elfelejted” megírni, a könyved többnyire otthon marad, de még ha el is viszed magaddal, nem tanulsz, hanem révedezel fölötte, miközben a következő nyaralásodat tervezed.

Előnyei: mindig kipihent vagy, ez vitathatatlan.

Hátrányai: ha valaha is elő kell állnod némi használható nyelvtudással, biztos, hogy ezzel a “módszerrel” semmire sem mész. Jobb lesz, ha átvedlesz valami másik állattá, mert ennél bármelyik másik jobb!

 

5. Kisegér – a kapkodós

Mindent jól akarsz csinálni, ezért semmit sem csinálsz igazán jól. Egyik héten angolt tanulsz, mert a munkahelyen fel kell hívnod egy külföldi kollégádat, a másik héten spanyolt, mert tetszik a hangzása. A házi öt perccel az óra előtt jut eszedbe, akkor gyorsan összedobod. Szódolgozat után egy órával már nem emlékszel a szavakra. Időhiány miatt a fordításokat a Google fordítóból másolod le, emiatt kész zagyvaság az egész. Az órákról késel, és szünetben firkantod le a kimaradt anyagot egy csoporttársadról, amit otthon már nem is tudsz elolvasni.

Előnye: az elmondható rólad, hogy valamennyire foglalkozol a nyelvvel.

Hátránya: nincs igazán mély nyelvtudásod, csak a rövidtávú memóriádat használod. Nem tudnak a szavak, a nyelvhasználat leülepedni. Kicsit állj le a pörgéssel és fordíts minőségi időt a nyelvtanulásra!

 

6. Kutya – a hűséges

Sosem ábrándulsz ki egy percre sem a nyelvtanulásból. Ha egy dolgozat rosszul sikerül, csalódottság helyett a javításon töröd a fejedet. Rendkívül kitartó vagy és a tanárodat sem cseréled le, éveken át ugyanannál tanulsz. Könyved legutolsó apró betűs feladata is ki van töltve, a nyelvtani részek széljegyzetekkel ellátva. Addig foglalkozol intenzíven egy nyelvvel, míg középfok fölötti szintig el nem jutsz, aztán, ha muszáj, óvatosan belekezdesz egy másikba, de a régit is folyamatosan szinten tartod. Ha pedig a tanárod vagy egy anyanyelvi megdicséri a tudásodat, a motivációd az egekbe szökken.

Előnye: komolyan veszed a nyelvtanulást, biztos sikert érhetsz el ezen a területen.

Hátránya: talán néha túl alapos vagy, túl sokat kérdezel. Törekedj arra, hogy a kielégíthetetlen tudásvágy ne csapjon át teljesen fölösleges dolgok megtanulásába csak azért, hogy elmondhasd magadról: ezt is tudom. A ragaszkodásod továbbá ahhoz is vezethet, hogy nem vagy hajlandó lecserélni a rossz nyelvtanárodat. Ha valaki szakmailag nem látja el a feladatát rendesen, nem érdemli meg, hogy energiát és pénzt fektess tovább az együttműködésbe. Hidd el, fogsz találni sokkal jobbat, aki az elköteleződésedhez méltó!

 

Forrás: http://spanyolozzotthonrol.hu/spanyol-blog/nyelvtanulasi-allatkert-te-milyen-allat-vagy

Képek: Pixabay

Te melyik állatra hasonlítasz a nyelvtanulás terén? Melyik típusba szeretnél tartozni?

 

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here