Ezt a 15 dolgot tedd meg, hogy gyermeked jobban érezze a szereteted

4401

Sok külföldi oldalt követek és sokféle írást felhasználok a sajátjaim elkészítéséhez. Ennyire jól összeszedett és hasznos anyaggal, mint a lenti, azonban ritkán találkozom. Szokásomtól eltérően ezért, ezt a cikket csak fordítom és minimális változtatásokkal ajánlom minden szülő és leendő szülő figyelmébe.

Ezekre a dolgokra figyelj, hogy a gyerek érezze a törődést és a szeretetet:

 

1. Kapcsold ki a telefonod!

Amikor hazaérsz a munkából és a gyerek is az iskolából, akkor töltsétek legalább az első fél órát együtt. Fordítsd ilyenkor a teljes figyelmedet a gyerekre, hiszen neki ez nagyon fontos és zárj ki minél több zavaró tényezőt. Az együttléteket leggyakrabban a telefon szakítja meg, iktasd hát ki.

Felmérések támasztják alá, hogy egyre több gyerek panaszkodik arról, hogy a szülője túl sok időt tölt a telefonjával. Ne érezze a gyerek, hogy van nála fontosabb dolog!

 

2. Kapcsold ki a TV-t az étkezések alatt!

Ne kelljen a gyereknek versengenie a figyelmedért se a tv-vel, se más eszközzel. A közös étkezések azon ritka, együtt töltött pillanatok kellenek, hogy legyenek, amikor élvezni tudjátok egymás társaságát. Ez nemcsak a szociális kapcsolatokat erősíti meg, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Jobban oda tudtok figyelni magára az étkezése, jobban fogjátok élvezni, és a gyerek sem fog habzsolni és kisebb eséllyel lesznek étkezési zavarai is.

 

3. Olvass esti mesét!

Számtalan pozitív előnnyel járó esemény, mely minden szülő életébe bele kell, hogy férjen. Csak néhány a pozitív hatásaiból: fejleszti a gyerek képzelőerejét, kreatívabbá teszi, hozzájárul a problémamegoldó gondolkodás kialakulásához. Könnyebben alszik el, így csökken a már ebben a korban is kimutatható stressz szintje. Hihetetlenül megerősíti az élethosszig szóló szülő-gyerek kapcsolatot.

 

4. Ne hanyagold a fizikai kontaktust!

Egész életünk során nagyon nagy szerepe van az érintésnek. Ennek hatására olyan hormonok szabadulnak fel, melyek hozzájárulnak a boldogságérzet kialakulásához és stressz csökkentő hatással is bírnak. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a gyerekkori fejlődésben is óriási szerepe van. Azok a gyerekek akik rendszeresen „szeretgetve” vannak, sokkal kevésbé lesznek hajlamosak az agresszív viselkedésre, magabiztosabbak lesznek és nagyobb lesz az önbecsülésük is. Ne vidd azonban túlzásba sem, mert kontraproduktív lehet.

Már a legkisebbek is igénylik az érintést

5. Tölts időt külön-külön minden gyerekkel!

Ha több gyereked van, akkor az is lényeges, hogy a családi együttlét mellett legyetek néha csak kettesben, vagy hármasban (anya-apa-gyerek) is. Mindegy, hogy ilyenkor mit csináltok, a lényeg az, hogy az adott gyermek, csak akkor tudja érezni a 100%-os odafigyelést, amikor nincsenek mellette a testvérei.

 

6. Fegyelmezz szeretettel!

Sajnos még mindig sokan gondolják azt, hogy a gyerek elverése a leghatékonyabb nevelési eszköz. A gyerek számára azonban így természetessé válik az, hogy a problémákat leghatékonyabban erőszakkal lehet megoldani. Ezt a nyilvánvaló tévutat lehet elkerülni azzal, hogy nem csak akkor érezteted a szereteted vele, amikor épp jól viselkedik. Csak a folyamatos és feltétel nélküli szeretet érzése az, ami eredményre vezethet.

 

7. Írj üzeneteket!

Dugj a párnája alá, a kabátzsebébe vagy bármely más helyre apró kis üzeneteket. Írj rá egy viccet, egy kedves közös emléketeket vagy bármi, számára kedves dolgot. Ez egy apró, ám jelentőségteljes jele a figyelmednek.

 

8. Nézz a szemébe!

A leghatékonyabb kommunikáció az, ha belenézel a szemébe annak, akivel beszélsz. Figyelmet és őszinteséget mutat. A mai gyerekkorban, mikor a mobileszközökön nincs meg igazán a lehetőség erre, még fontosabb, hogy szülőként példát mutassunk ezzel.

 

9. Mosolyogj többet!

Mi mutathatja jobban a szereteted és a figyelmedet, mint az, hogy gyakran rámosolyogsz a gyermekedre? Ez jó érzéssel tölti el őt, hiszen látja, hogy örülsz a jelenlétének.

A visszamosolygás megfizethetetlen érzés.

10. Legyél hiteles minta!

Ugye nem vársz el olyan dolgot a gyerektől, amit te magad nem teszel meg? Ha be kell kapcsolni a biztonsági övet, lássa, hogy a tiéd is be van kötve. Ha arra tanítod, hogy társaságban ne használja a mobilját, te se tedd!

 

11. Vond be a döntésekbe!

Legyen szó akár arról, hogy a kisebbek milyen ruhát vegyenek fel másnap, vagy a nagyobbaknál, hogy hová menjetek nyaralni, kérd ki a véleményüket. Attól még, hogy kicsik, hidd el, van nekik. Ha pedig szokva vannak ahhoz, hogy ki van kérve, mi több, figyelembe is van véve, akkor ezzel megerősíted az önbizalmukat valamit fejleszted a logikus döntéshozó képességüket is. Azért itt is figyelj, nehogy átess a ló túlsó oldalára!

 

12. Játsszatok!

Bár fontos a szervezettség, sokszor nincs is jobb egy kis hirtelen jött játéknál. Ha látod a gyereken, hogy fáradt, vagy egyszerűen csak nincs formában, ne erőltesd a tanulást. Szakítsd ki a monotonitásból és játszatok egy jót! Mindenki jól fog járni vele.

 

13. Használd a rajzait és ajándékait!

Minden gyerek imád a szülőknek rajzokat, vagy más ajándékokat készíteni. Ahelyett, hogy ezeket elsüllyesztenéd egy fiókban, használd őket bátran. Tedd ki egyiket-másikat a munkahelyeden, fotózd le és mutasd meg neki.

Az évszakokhoz kapcsolódó díszeket használd fel a lakásod dekorációjában. Ez óriási sikerélményt ad és mivel ezek időszakos díszek, attól sem kell tartani, hogy teljesen betelik velük a lakás.

 

14. Sose szakítsd félbe őket!

Hallgasd őket figyelmesen, amikor az iskolai élményeiket vagy egyéb sztorijaikat mesélik. Csak gondolj bele, neked mennyire fontos, hogy az aznapi történeted elmondhasd annak, aki számodra a legfontosabb?

Nehogy ez legyen!

 

15. Beszéljetek őszintén!

Zenét tanul a gyerek, de utálja a tanárát? Fontos, hogy tisztázzátok a szituációt. Attól, hogy gyerek még ugyanúgy lehetnek valakivel szemben negatív érzelmei, mint neked. Próbálj megoldást találni rá úgy, hogy a leásol a probléma gyökeréig [erre jó megoldás az 5 miért módszer]. Beszéljed át vele, hogy az cél, amit el szeretne érni a tanulással, megéri-e azt, hogy cserébe „elviselje” a nemkívánatos személyt. A tanárváltás, vagy a tevékenység feladása csak végső megoldásként kerüljön szóba, ha már mindent mást megtettetek a megoldás érdekében.

Érdekelnek az ilyen tartalmak? Likeolj minket Facebookon és iratkozz fel listánkra, hogy
ne maradj le róluk!

Forrás: lifehack.org

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here