Többségünk számára a nyelvtanulás időnként komoly nehézségeket tartogat. Azért, hogy át tudj lendülni ezeken, jó ha ismersz olyan módszereket, melyek megkönnyítik számodra a tanulást. Az alábbi hatékony nyelvtanulási tippek segítenek elindulni.

 

1. KIFEJEZÉSEKET TANULJ, NE SZAVAKAT! 

Hatékony nyelvtanulási tippek, egynyelvű szótár
Az egynyelvű szótár növeli a hatékonyságot!

Rengeteg oka is van annak, hogy miért érdemes kifejezéseket, vagy rövidebb mondatokat tanulnod szavak helyett. Néhány ezek közül:

  • ami rendszerbe van foglalva könnyebben rögzül, mint ami nincs, és később is könnyebb előhúzni ezeket
  • ha nem különálló szavakat próbálsz memorizálni, akkor egyik szó maga után húzza a másikat
  • nyelvhelyesen tanulsz
  • kevesebb szabályt kell külön megtanulni
  • mivel ezek a kifejezések egy idő után maguktól jönnek, beszéd közben lesz ideje az agynak a következő mondaton gondolkodni

 

2. TAPÉTÁZZ!

Hatékony nyelvtanulási tippek post-it
Készíts post-iteket!

Vegyél egy csomag post-it-et, írj rá a tanulandó nyelven, és kezd el a szobádat, lakásodat kidekorálni.

Természetesen ne csak szavakat, hanem kifejezéseket írj. Például: a polc a falon van, a hűtő szürke és magas, vagy a kedvenc székem zöld színű.

Meglátod, pillanatok alatt tisztában leszel nemcsak a berendezési tárgyak neveivel, de egy csomó nyelvtani formula is tudat alatt rögzülni fog.

 

3. HOZD MAGAD HELYZETBE A HOBBIDDAL!

Hatékony nyelvtanulási tippek - hobbi
Használd okosan a hobbid

Keress rá lehetőséget, hogy amit szívesen csinálsz, azt idegennyelven tedd!

Ha főzni szeretsz, keress külföldi recepteket. Amennyiben szükséges szótárazd ki hogy megértsd, de nemagyar nyelvűt használj.

Ha a kertészkedés érdekel, tanulj meg ezzel kapcsolatos kifejezéseket, és miközben dolgozol gyakorold ezeket.

 

4. RENDSZERESSÉG!

Hatékony nyelvtanulási tippek - olvasás
Hasznos időtöltés utazás közben, vagy szünetekben

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz az eredményes nyelvtanulás érdekében az az, hogy folyamatosan foglalkozol az adott nyelvvel. Nem kell minden nap órákat tölteni a nyelvtannal és a szótárral, elég, ha csak munkába jövet-menet rászánsz 10-10 percet, de azt minden egyes nap megteszed. Az eredményessége kiemelkedő.

 

5. NYELVTANULÁS ZENÉVEL!

Hatékony nyelvtanulási tippek - zenével
Írj!

Szeretsz zenét hallgatni? Használd ki ezt is a tanulás során! Egyszerűen próbáld leírni azt amit hallasz, majd fordítsd le magadnak! Amellett, hogy rendkívül szórakoztató amikor a saját leiratodat összehasonlítod a neten megtalálható eredetivel, sokat lehet tanulni abból, hogy a fordítás során megpróbálod kitalálni a meg nem értett részeket.

 

+1 GYAKOROLJ BÁRHOL!

A hatékony nyelvtanulási tippek mit sem érnek gyakorlás nélkül. Szerencsére ehhez bárhol és bármikor találhatsz alkalmat.

Buszon utazva például próbáld magadban a tanult nyelven elmondani, hogy ki mit visel, hová mész, hány megálló van addig vagy épp milyen színeket látsz.

Munkába menet elmondhatod magadnak, hogy milyen az időjárás, miket kell ma megcsinálnod, mit ennél szívesen vagy mit fogsz este csinálni.

Gondolkodni bárkinek, bárhol és bármikor szabad!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here