Segíteni a gyermeket megfigyelőképessége fejlesztésében több mint egyszerűen csak megtanítani valamire.

A jó megfigyelőképesség ugyanis a sikeresség egyik kritikus tényezője. Ennek segítségével lehet felmérni azt, hogy amit teszünk, abból mi működik és mi nem, valamint a környezetéből érkező információkat is hatékonyabban tudjuk befogadni.

Különösen a nonverbális kommunikációban (test- és arcbeszéd) jelent nagy előnyt, ha valaki képes a „jelek” észlelésére.

Az alábbiakban három játékot mutatunk be, amik remekül fejlesztik ezt a képességet, illetve következő anyagunkban adunk néhány általános, mindenki számára hasznos, hétköznapokban is használható egyszerű tanácsot.

Megfigyelőképesség fejlesztése játékokkal
Számukra természetes a környezetük megfigyelése

Hogyan fejleszthető a megfigyelőképesség – 1. játék:

Gyűjts össze néhány, a gyerek számára ismerős kisebb méretű tárgyat. Legyen köztük számára könnyen és nehezen felismerhető is. Tedd őket egy asztalra, majd teríts rájuk egy átlátszatlan takarót. A játék lényege az, hogy megmutatsz neki egy kis részt belőle és ki kell találnia, hogy mi az.

Kezdésnek egy könnyen kitalálható dolgot válassz, mint például a kedvenc játéka vagy plüsse. Húzd le a takarót annyira, hogy épp csak kilógjon alóla valami, és hagyd hogy találgasson. Ha nem megy, akkor mutass belőle egy kicsit többet egészen addig, amíg rá nem jön, hogy mi az.

Következőnek válassz egy nehezebben kitalálhatót, majd a játék során variáld a nehezeket és könnyűeket, hogy mindig legyen sikerélménye.

A játék egy másik változata amikor nem lassan egyesével mutatod meg neki a tárgyakat, hanem lerántod a takarót néhány másodpercre, majd megkéred, hogy sorolja fel az összes dolgot amit az asztalon látott.

A megfigyelési képesség fejlesztése mellett mindkét változat javítja a memóriát is, az együtt töltött idő pedig megerősíti szülő-gyermek kapcsolatot.

 

Hogyan fejleszthető a megfigyelőképesség – 2. játék

Akár az előző után is meg lehet csinálni, ha elég sok tárgy van az asztalon, de teljesen külön is kipróbálhatjátok.

Kösd be a szemét, majd add a kezébe az egyik dolgot, és így próbálja kitalálni, hogy mi van nála. Mivel a külvilágból származó információk mintegy 60-80%-át a látásból szerezzük, ezen képesség átmeneti elvesztése nagyban segíti a többi érzékszervünk fejlesztését.

Ha nem sikerül rájönnie mit adtál oda, akkor rávezetéssel segíthetsz neki.

Fontos, hogy miután kitalálta beszéljétek meg, hogy melyik érzékszerve hogyan segítette őt.

 

Hogyan fejleszthető a megfigyelőképesség – 3. játék

Ennek a megfigyelő képességet fejlesztő játéknak is két fajtája van, bármelyiket gyakorolhatjátok akár együtt is.

Vegyetek elő egy darab papírt, menjetek be a lakás egyik helyiségébe és egy percig figyelmesen vizsgáljátok, hogy milyen tárgyak vannak ott. Az idő letelt után menjetek ki, és 3 perc alatt írjatok le annyi tárgyat, amennyit csak tudtok.

Kérd meg a gyerekedet, hogy mondjon egy mindkettőtök számára ismerős helyszínt (bármi lehet: játszótér, kert, orvosi váró…) és írjátok le, hogy milyen tárgyak vannak ott. Erre a feladatra érdemesebb kicsit több időt szánni, akár 6-8 percet is. Miután elkészült a lista menjetek oda, és ellenőrizzétek le, hogy mennyit sikerült összegyűjteni.

Ezek a játékok kiválóan kombinálhatók más problémamegoldó játékokkal, ahol az egyes tárgyaknak új funkciót kell találni. Erről későbbi anyagunkban olvashatsz majd.

Próbáljátok ki és játszatok sokat együtt!

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here