Hogyan lesz sikeres egy vezető?

1006

Az emberek nagy része magasra ívelő karrierre vágyik, amit szorgalommal, tanulással a legtöbben el is érhetnek. Vezető pozícióban nem csak egy jól hangzó foglalkozást végzünk, hanem komoly felelősséget is vállalunk. Vannak emberek, akik rettegnek a vezető pozíciótól és állítják, hogy belőlük sosem lesz jó vezető. Igen, ez lehetséges is, de a megfelelő irányítás elsajátítható, és egy jó vezető mindig tanul!

Milyen tulajdonsággal rendelkezik egy jó vezető?

Számtalan tulajdonságot fel lehet sorolni, amellyel a „vezető” szó felruházható. Van azonban két kifejezés, amivel minden jó irányítónak rendelkeznie kell. Ez a közös gondolkozás és az útmutatás. Egy jó vezető tudja azt, hogy a csapata épp olyan fontos funkciót tölt be a vállalat életében, mint ő maga.

Egy vezető nem dirigál, hanem együtt dolgozik, és nem hajt, hanem húz.

Egy jó főnök mindig együtt dolgozik a csapatával

 

Melyek azok a területek, amelyet egy jó vezetőnek fejlesztenie kell?

1. Döntéshozatal és problémamegoldás

Számos olyan tréninget találunk már, amelyek segítenek a vezetői döntések felelős meghozatalában (illetve azok felismerésében). Ezt általában problémamegoldással kapcsolják össze, amelyen szintén hasznos tanácsokat kaphatunk. Ez egy vezető számára elengedhetetlen tudás, így rá kell szánni a megfelelő időt és energiát a megtanulására.

2. Időgazdálkodás/Időmenedzsment

Az időgazdálkodással még annak az átlagembernek is meggyűlik a baja, aki egy 8:00-16:30 óráig terjedi könnyű, adminisztratív munkát végez. Akkor mit tehet egy vezető, aki a heti 160 óra helyett akár 250 órát is ledolgozhat?

Fontos, hogy az időt megfelelően kell beosztani, a feladatokat priorizálni, még akkor is, ha a helyzet éppen kilátástalannak tűnik. Erre segítségül szolgálhat egy jó könyv, amely segíthet megtanulni a helyes időbeosztást, vagy egy tréning, amelyet akár online is elvégezhetsz/megnézhetsz, hiszen ezzel is időt spórolhatsz! És persze olvashatod időmenedzsment cikkeinket a legjobb eredmény eléréséért.

3. Motiváció és ösztönzés

Az egyik legfontosabb feladat, amelyet a vezetőnek a kezébe kell venni, és megfelelően alkalmazni. Korábban említettem a csapatmunkát, a közös gondolkozást, de ez csak akkor jöhet létre, ha a csapat megfelelően motivált, és érzik, hogy munkájukat nagy becsben tartják.

Sokszor egy vezető nem tudja eldönteni, hogy milyen motivációs eszközöket alkalmazhat a különböző helyzetekben, hiszen a munka során számos olyan esemény keletkezhet, amikor szükség van a munkatársak ösztönzésére. A munkatársak mind különböző emberek, mindenkinek mások az igényei, más-más motiválja őket. Ennek felismerésére, és az ösztönzés helyes kivitelezésére is léteznek már technikák, vezetői képzések, ahol profin el lehet sajátítani ezeket.

 

Ne feledd az internet azon nagyszerű tulajdonságát, hogy már számos anyag található és tölthető le ingyenesen, így ha valaki jobban szeret olvasni, mint „hallgatni”, önmaga is elsajátíthatja a szükséges készségeket és képességeket!

Kezd ezt karrier rovatunkkal, ahol hasznosabbnál hasznosabb anyagok várnak Rád!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here