Hogyan tudsz jól befektetni? (Akkor is, ha nem értesz hozzá)

878

Ha azok közé a céltudatos emberek közé tartozol, akik többet keresnek, mint amennyit költenek, akkor előbb utóbb megfordul a fejedben a gondolat, hogy mihez kezdhetnél a megtakarított pénzeddel. Számos lehetőség közül választhatsz, mégis gyakran nem látjuk a fától az erdőt, hogy hogyan lehet jól befektetni.

Először is szeretnék eloszlatni egy tévhitet. Sokan azt gondolják, hogy csak a gazdagok kiváltsága, hogy magas hozammal fektethessenek be, pedig valójában már havi 10-20 ezer forinttal is ugyanazokat a befektetéseket tudod elérni, mint ők.

Mibe tudsz befektetni és hogyan?

Ahhoz, hogy befektess semmi másra nincs szükséged, mint egy bankszámlához hasonló értékpapírszámlára. Az értékpapírszámla pontosan úgy viselkedik, mint egy bankszámla, csek ezen értékpapírokat tudsz vásárolni, bárhonnan a világból.

De mi is az az értékpapír, és miért érdemes értékpapírokat vásárolni?

Értékpapírok segítségével…

  1. tulajdonrészt szerezhetsz bármelyik nyílt részvénytársaságban (részvény)
  2. kölcsön adhatsz egy vállalatnak, vagy államnak (kötvény)
  3. egy szakértőre, befektetési alapra bízhatod a vagyonod kezelését (befektetési jegy)
  4. megvehetsz komplett gazdaságokat, vagy nyersanyagokat lefedő indexeket (ETF)
  5. vásárolhatsz ingatlanokat, nemesfémeket, árupiacokat (pl. kukorica, búza, stb.)
  6. és egy csomó más bonyolult műveletet is elvégezhetsz, amit most nem tárgyalunk

Maradjunk most egyelőre az első háromnál, mert kisbefektetőként, ahhoz, hogy megfelelő befektetési portfóliót (befektetési kosarat) építs fel, valójában ennél többre nincs is szükséged.

Tudtad, hogy tulajdonosa lehetsz az Apple-nek, Google-nek, Facebook-nak, Coca-Cola-nak, Walt Disney-nek? Ez mindössze pár cég a több ezer cég közül, melyek évről évre azon dolgoznak, hogy profitot termeljenek, és ezt a profitot osztalékként kifizessék a tulajdonosoknak (részvényeseknek, akár neked is.)

Tudom egy csomó kérdés kavarog a fejedben, azt gondolod, hogy ez biztos nagyon bonyolult, és te nem tudnád ezt megcsinálni. Ez nem igaz.

Mondom, hogyan működik ez a gyakorlatban:

  1. lépés: Nyitsz egy értékpapírszámlát (teljesen ingyenes)
  2. lépés: Befizetsz rá, vagy átutalsz (sima utalási költség)
  3. lépés: Online kiválasztod, hogy mit akarsz venni (0,3% költség)
  4. lépés: Folyamatosan kapod az osztalékot, a kamatot, vagy a hozamot

Ennyi…

Az összes értékpapírszámla összehasonlítását megtalálod itt.

Nincs kötelező tartási idő, nincs fizetési kötelezettség, nincs kezdeti költség, vagy bukás, ha idő előtt felveszed a pénzt. Akkor adod el és veszed ki a pénzt, amikor akarod.

Mibe érdemes befektetned?

Fentebb említettük az értékpapírokat, és kiemeltük a részvényeket. Most mégis azt mondom, hogy kezdőként neked nem a részvényekkel érdemes kezdened. Vagy nem úgy, ahogy gondolod…

A részvények ára rendkívül gyorsan változhat. Ha kiválasztasz egyetlen céget, akkor a vagyonod teljes egészében ki lesz téve annak a cégnek az árfolyamváltozásának. Ez óriási kockázat.

Nézd meg például az amerikai óriásvállalat, a Target részvényeit:

nem egyszerű jól befektetni a pénzedet

Bizony jól elbántak vele… Te mit szólnál, ha a pénzed fele egyik napról a másikra eltűnne?

Vagy nézd meg a GoPro részvényeket. Két éve még nagy sláger volt a sportkamerákat gyártó cég:

Itt konkrétan a tizedére esett az ár. Befektettél 100.000 forintot, lett belőle 10.000.

Bármelyik részvény árfolyamgrafikonját gyorsan meg tudod nézni, ha a Googlebe beírod, hogy “cégnév” chart. Példa: Coca-cola chart.

Összességében tehát az egyetlen részvénybe történő befektetés rendkívül kockázatos, és akár a teljes vagyonodat is elveszítheted, ha az adott vállalat tönkremegy.

Ennek ellenére, ahogy az előző cikkben megnéztük, érdemesebb hosszú távon részvényekbe fektetni, mint más eszközökbe.

jól befektetni

Ezeket az egyedi kockázatokat úgy tudod kiküszöbölni, ha nem egyetlen részvénybe fektetsz, hanem sok százba, vagy sok ezerbe.

De hiszen a cikk elején azt ígértem, hogy már havi 10-20 ezer forintból is lehet jól befektetni. Annyiból mégis hogyan vehetsz ennyi részvényt?

Befektetési alapok segítségével.

Portfólió vásárlása egyetlen tranzackióval: a befektetési alapok

A befektetési alapok úgy működnek, mint egy nagy gyűjtőzsák, amibe sok hozzád hasonló kisbefektető befizeti a pénzét. Az alapkezelő, aki ért a befektetésekhez, az így összegyűlt vagyont szakszerűen, a kockázatokat csökkentve befektetni.

A Concorde részvény alap például több mint 21 milliárd forintot kezel. Ezt a pénzt akár sok száz részvény és több állampapír között osztja el, annak megfelelően, hogy hol látnak a szakemberek lehetőséget a megfelelő befektetésre.

Ennek az alapnak a teljesítménye:

jól befektetni
Tudni kell jól befektetni

Ez azt mutatja, hogy aki 16 évvel ezelőtt befektetett ebbe az alapba, az mára közel nyolcszorosára növelte a vagyonát. Akkor is, ha idő közben rá sem nézett.

Persze a 2008-as válság ezt az alapot sem kímélte, és nem mondtam, hogy ez az alap kockázatmentes befektetés lenne.

Ilyen alapokat szintén értékpapírszámlára tudsz vásárolni, befektetési jegy formájában. Magyarországon több mint 1.600 befektetési alap érhető el, gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a saját kockázatvállalásának megfelelő alapot. Van tehát lehetőség itthon is jól befektetni.

Ezeket az alapokat vásárolhatod rendszeresen, kis összegekkel, bármikor eladhatod őket az aktuális árfolyamon, és bármikor vehetsz másikat. Nincs kötöttséged sőt, a hozamod 5 év után adómentes is lehet (TBSZ számlán nem kell kamatadót fizetni 5 év után).

Ha érdekel a téma, akkor itt olvashatsz a befektetési alapokról bővebben, de hamarosan az eljokosabban.hu-n is írok arról, hogyan használd okosan a befektetési alapokat, milyen alapokat érdemes választanod, illetve miként tudsz saját magadnak portfóliót kialakítani.

Addig is, ha van kérdésed, tedd fel nyugodtan!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here