Ahogy a legtöbb ember, úgy valószínűleg Te is szembesülsz néha azzal, hogy több időre lenne szükséged a dolgaid elvégzéséhez, mint amennyi rendelkezésedre áll.

Az alábbi időbeosztás tippek segítségével megtanulhatod hatékonyan élni mindennapjaidat. Így jobban fogsz teljesíteni a munkahelyeden és otthon is, könnyebben fog menni a tanulás és több időd marad arra, amire szeretnéd. 

0. Hidd el

A hozzáállás a legfontosabb. Az nem elég, ha csak mondod magadnak, hogy itt egy új nap új lehetőségekkel. Hinned is kell benne. Ha ez meg tudod tenni, akkor már félig el is érted azt, amit akarsz.

Minden nap egy új nap, ami sok váratlan kihívást és stresszes helyzetet hozhat. Kezd hát egy rövid meditációval, ami segít nyugalmat és egyensúlyt találni, mielőtt besűrűsödnek a dolgok. A Pause relaxációs app, vagy valamilyen hasonló alkalmazás segíthet benne.

Az a néhány perc, amit reggelente ezzel töltesz, akár több órányi stressztől és frusztrációtól kímél meg.

1. Készíts listát

az elvégzendő dolgaidról. Bár elcsépeltnek tűnik, mégis az egyik leghatékonyabb módszerek egyike. Előző este írd fel egy papírlapra, vagy a telefonodba azokat a dolgokat amiket majd el akarsz végezni. Másnap kezd el megcsinálni, amiket elterveztél és amivel végeztél húzd ki a listádról. Ahogy haladsz előre és rövidül a lista úgy leszel egyre motiváltabb, hogy elvégezd a még hátralévőket.

2. Tervezd meg,

hogy mennyi időt szánsz egy napra és egy-egy feladatra. Ha valamelyikkel nem sikerül időben végezni, de muszáj elkezdened a következőt, próbálj valahol máshol gyorsítani, hogy beleférj a teljes időkeretbe. Lehet, hogy ezzel a módszerrel eleinte nem fog sikerülni megcsinálni mindent amit elterveztél, de napról napra jobban fel fogod tudni mérni, hogy mennyi idő kell az egyes feladatokra és néhány hét múlva nagyságrendekkel hatékonyabban fogod tudni megtervezni a napod.

3. Állíts fel

fontossági sorrendet. Ahogy a tanulási hatékonyság növelésénél, úgy itt is nagyon lényeges, hogy a legfontosabb dolgok legyenek előre véve és elvégezve, a lista hátulján lévők pedig nem baj, ha néha átcsúsznak másnapra.

4. Alkalmazd a Pareto-elvet

vagyis a 80-20 szabályt. E szerint az eredményeid 80%-a a tevékenységeid 20%-ból következik. Mérd fel, hogy mely tevékenységeid tartoznak ebbe a 20%-ba, és koncentráld az energiád ezekre. Így már rövid távon is lényegesen hatékonyabb életet fogsz tudni élni, ráadásul sokkal kisebb energiabefektetéssel. Az időbeosztás tippek egyik legfontosabbika ez.

5. Ésszerű mennyiséget tervezz

minden napra, a nagy feladatokat pedig oszd fel több kisebb részre. Így látni fogod, hogy halad a folyamat és lépésről-lépésre el fogod érni a célod. Ha túlvállalod magad és nem tudod teljesíteni amit elterveztél könnyen elveszítheted a lelkesedésed, akkor pedig lőttek a hatékony időbeosztásnak.

6. Találd meg

azokat az időszakokat amiket hasznosabban tölthetsz el a jövőben. Egy átlagos felnőtt ma Magyarországon például 3 óra 54 percet tölt tévénézéssel… nekik különösen hasznosak az időbeosztás tippek. De egyébként is mindenki életében van egy csomó holtidő, amit lehetne hasznosítani. Buszra várva lehet nyelvleckéket hallgatni, vagy utazás közben elküldeni a fontos emaileket. Persze nem kell mindig produktívnak lenni, egy jó könyv az orvosi váróban néha fél gyógyulással is felér.

7. Párosíts dolgokat,

hogy hatékonyabban használd ki a rendelkezésedre álló időt. Amikor felhív a testvéred, vagy egy barátod és hosszasan beszélgettek, elvégezhetsz közben egy csomó kis odafigyelést igénylő munkát. Remekül lehet például ilyenkor bepakolni a mosogatógépbe, leszedni a ruhákat vagy épp némi rendet vágni a műhelyben.

8. Delegáld a feladatokat

Nem kell mindent Neked elvégezni. Rengeteg feladat „kiszervezhető” akár a beosztottjaid, akár a gyerekeid felé. Elég ha csak segíted a munkájukat, és ellenőrzöd őket. Ráadásul egy-egy saját feladat már kisgyerek korban is jelentősen hozzájárul a személyiség- és a problémamegoldó képesség fejlesztéséhez.

9. Tanulj meg nemet mondani

Ha nincs időd vagy kapacitásod elvégezni valamit, akkor udvariasan, de határozottan mondj rá nemet. Persze csak akkor, ha ezt tényleg megteheted.

10. Kerüld a túlzott precizitást

Ne vesztegesd az időd azzal, hogy megszállottan tökéletesítesz valamit, mert így egyrészt nem lesz időd másra, másrészt az a valami lehet, hogy így sohasem fog elkészülni.

+1 Fordíts elég időt a pihenésre

Ahogy egyre jobban be tudod osztani az idődet, úgy fogsz tudni egyre többet arra fordítani amire csak szeretnéd. Ez az egész dolog lényege. Szóval amikor végeztél mindennel ami a listádon szerepel, és nincs semmilyen kötelezettséged, jutalmazd meg magad egy jó könyvvel, egy kis szunyókálással vagy hódolj a hobbidnak. Így válnak előnyödre az időbeosztás tippek.

Nyomj rá egy liketot ha tetszett. Köszönjük!

 

Forrás: ehow.com, mindtools.com

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here