Home Karrier Önfejlesztés Így fejleszthető a megfigyelőképesség – gyakorlati példák

Így fejleszthető a megfigyelőképesség – gyakorlati példák

1
Így fejleszthető a megfigyelőképesség – gyakorlati példák

A sikeresség egyik igen fontos tényezője a jó megfigyelőképesség. Minél fejlettebb ez a képességed, annál több információ fog rendelkezésedre állni a döntéseid meghozatalánál.

Szerencsére már viszonylag kis erőfeszítéssel is látványosan fejleszthető a megfigyelőképesség.

Előző anyagunkban bemutattunk néhány olyan játékot, amivel a gyerekek számra hasznos, mostani anyagunkban pedig hat, felnőttek részére is hasznos tippet osztunk meg.

Legyél megfigyelő

Tölts pár percet azzal, hogy leülsz egy parkban, kávézóban vagy bevásárlóközpontban és megfigyeled az embereket, például hogy milyen ruhákat hordanak, hogyan sétálnak, milyen táskájuk van, egyedül vagy társaságban vannak-e, vagy ami még csak eszedbe jut.

Találj ki karaktereket

Amikor utazol, vagy épp sorban állsz és nem a koncentrációs képességed fejlesztésén dolgozol, érdekes játékot játszhat magadban. Figyeld meg a körülötted álló emberek öltözetét, viselkedését, kisugárzását, bármit.. és képzeld el az életüket. Mivel foglalkozhatnak, mit szerethetnek csinálni, van-e családjuk és így tovább.

Étkezz élvezetesen

Így fejleszthető a megfigyelőképességBátran próbálj ki új helyeket és ízeket. Meg ha nem is mindegyik válik be, rengeteg pozitív hozadéka van a felfedezéseknek.

Nem olyan kézenfekvő, de így is fejleszthető a megfigyelőképesség. Ahelyett, hogy csak belapátolod az ebéded, szakíts rá rendesen időt, fogyaszd el nyugodt körülmények között. Egyél lassan, élvezd ki az étel ízét és illatát.

Egy másik érdekes kísérletet is elvégezhetsz étkezés közben. Ha egyedül ebédelsz, próbáld meg úgy elfogyasztani az ebédet, hogy nem nézel fel közben a tányérodról. Nem lesz könnyű. Szerinted mi lehet ennek az oka? Írd be Facebookon kommentben ha van rá ötleted.

Persze kipróbálható társaságban is, de akkor előre szólj, hogy nem rájuk nem vagy kíváncsi, hanem kísérletezel!

 

Sétálj, ne vezess

Ha sétálgatsz, akkor lényegesen több hatás ér a környezetedből, mint amikor az autódban ülsz. Használd ezt ki és figyeld meg a forgalmat, az időjárást, a zöld felületeket és összességében azt, hogy milyen benyomást tesz rád a környezeted és próbáld kitalálni, vajon miféle szempontok alapján lett megtervezve.

Tedd le a fejhallgatót

Amikor utazol, ne hallgass zenét. Hallgasd helyette a környezeted hangjait. Figyeld a beszélgetéseket, a zajokat és zörejeket és próbáld megfejteni az eredetüket.

Ezt a feladatot csinálhatod otthon is. Kapcsold ki a tv-t , a rádiót, nyisd ki az ablakot és hallgasd a beszűrődő hangokat.

Legjobb azonban, ha a természetben csinálod mindezt. Egy kirándulás kiváló relaxációs hatással is bír, segíti az egészséged megőrzését és, ha társasággal mész, a szociális kapcsolatokat is ápolja.

Így fejleszthető a megfigyelőképesség - séta
Rengeteg előnye van a sétának

Fejezd be a filmet

Ha egy új filmet nézel, állítsd meg valahol és gondold végig, hogy mi történt addig. Ezután próbálj meg több logikus folytatást és befejezést kitalálni. Óriási sikerélmény lesz, ha a valódi befejezés hasonlítani fog a Tiédhez.

Bármelyik módszert választod is, biztos lehetsz benne, hogy a gyakorlásra fordított idő kamatostul meg fog térülni a jövőben.

Ha tetszett az anyagunk, nyomj rá egy likeot. Köszönjük.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here