Így fizess készpénzzel a következő autódért

821

Sokan nem is gondolkodnak azon, hogy készpénzre vegyenek autót, mert egyszerűen nem gondolják, hogy képesek lehetnek ennyi pénzt összegyűjteni. Ők nem terveznek, nem gondolkodnak előre, és amikor kell az autó, akkor gyorsan, és azonnal kell. Nincs idejük gyűjtögetni.

Ez a viselkedés azonban hosszú távon nagyon valószínűleg anyagi problémákhoz fog vezetni. A hitelből való vásárlás a legjobb jele annak, hogy többet költesz annál, mint amennyit keresel.

Pedig a gazdagság receptje éppen az ellenkezőjét mondja!

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel, és a különbséget fektesd be jól.

Azzal, hogy most hitelt veszel fel, gyakorlatilag eladod a jövőbeni pénzedet a banknak, méghozzá igen jutányos áron. Minden ma kölcsön vett forintra a többszörösét fogod kifizetni. És miért?

Ha eddig nem tettél félre az autódra, akkor ez után még nehezebb lesz…

A legtöbb ember azt gondolja, hogy ha vesz egy autót, akkor azt kifizeti, és kész. Többé nem lesz rá gondja. Csak, hogy a számok azt mutatják, hogy egy autót átlagosan havi 67.000 forintba kerül fenntartani. Számoltál ezzel a kiadással?

Oké, megértem, hogy bizonyos esetekben tényleg szükséges az autó, és fiatalon, esetleg pályakezdőként nincs időd gyűjteni rá. De ha már a negyvenes éveidben jársz, esetleg a második, harmadik autódat veszed hitelre, vagy lízingre, akkor érdemes elgondolkodnod, nem költesz-e túl sokat feleslegesen.

Két kérdés alapján el tudod dönteni, hogy nem költesz-e túl sokat az autódra:

  1. Hitelből vetted az autódat? Ha igen, akkor biztosan túl sokat költöttél.
  2. Fél éves fizetésednél többe került az autó? Ha igen, akkor túl sokat költöttél.

Bármennyire is hétköznapi dolog az autóhitel, egyáltalán nem olcsó mulatság, és így, vagy úgy, de megjelenik az autó árában. Hallottam már olyan kereskedőről, akinél olcsóbb volt hitellel az autó a jutaléka miatt, de ettől még te áron felül veszed meg azt a kocsit.

Nem jó befektetés autót venni!

Az autó az egyik legrosszabb befektetés: túl nagy vagyonod van benne, fizikális, tehát amortizálódik, sokat fogyaszt, nehezen eladható, kockázatos, és éppen ezért gyorsan veszít is az értékéből. Mindezek tetejében még a törlesztőt is fizeted rá, akkor is, ha közben az autó már rég nincs meg.

Attól, hogy részletekben fizetsz az autóért, még ugyan úgy kifizeted az árát, sőt még sokkal többet.

Tegyük fel felveszel 3.000.000 forintot hitelre, 15% THM mellett. A futamidő 84 hónap, a törlesztő 56.000 Ft. A teljes visszafizetés így 84 x 56.000 Ft, ami 4.704.000 Ft.

Vagyis csak a kamatokra kifizettél 1,7 millió forintot 7 év alatt.

Nehogy azt hidd, hogy létezik valóban 0%-os THM. A mostani autód részleteit már félre tehetnéd az új autódra, és nem csak, hogy nem kellene kamatot fizetned, de ha befekteted, akkor még hozamot is termelne.

Nem mindegy, hogy a pénzedre mínusz 15% kamatot kapsz, plusz 5%-ot. Cirka 20% a kettő közötti különbség. Nem lenne jó érzés egyben kifizetni a következő autód vételárát? Nem lenne jó kiszállni a mókuskerékből, hogy folyamatosan törlesztened kell?

Ha szeretnéd uralni a pénzed, akkor meg kell szabadulnod az átlag emberek gondolkodásától, és megtakarításból, befektetésekből élni, nem kölcsönökből.

4 lépés, hogyan tegyél félre autóra

Az alábbi 4 lépést követve megtudhatod, hogy mennyit kell félretenned, és kiválaszthatod a megfelelő megtakarítási számlát is:

1. Tervezd meg előre

Olvass el egy cikket a  pénzügyi tervezésről, és nézd meg, hogyan állítanak fel célokat a profi pénzügyesek.

A folyamat végén két dolog kell, hogy tisztán a fejedben legyen: egy ár, és egy céldátum.

2. Válaszd ki a megfelelő befektetést

A kockázat vállalási hajlandóságodnak megfelelően, és az időtáv függvényében be kell tudnod lőni, hogy milyen befektetések jöhetnek szóba a számodra, ehhez a célodhoz. Hasznos olvasnivaló: a befektetési típusok kockázatai.

3. Keress ajánlatokat, és hasonlítsd össze őket

Ha kiválasztottál egy befektetést, meg kell keresned, hogy hol kapod meg azt a legjobb feltételekkel. Bankok, biztosítók, brókercégek ajánlatait kelk összehasonlítanod, amire pár órát érdemes szánni, vagy kérj ingyenes segítséget.

Tegyük fel, kötvény befektetési alapokba szeretnél fektetni, valójában nincs nagy különbség az alapok között, és a múltbéli teljesítménye sem fog szinte semmit sem elárulni a várható hozamokról. A kölzségeket viszont előre látod, így javaslom, igyekezz az olcsóbb megoldásokat preferálni.

Érdemes számolnod a kamatadóval is, és ha van rá módod, akkor kamatadó-mentes megtakarítást választani, mint pl. a TBSZ számla.

4. Számold ki, mennyit kell félretenned

Ha megvannak a feltételezett hozamok, és költségek, akkor ki tudod számolni a feltételezett nettó hozamodat. Innen már könnyen visszaszámolhatod, hogy pontosan mennyit kell megtakarítanod ahhoz, hogy elérd a célod.

A számítás után látni fogod, hogy kevesebbet kell majd megspórolnod, mint amennyi a törlesztőd lenne. Az így megspórolt pénz tiszta haszon, amit fordíthatsz az életszínvonalad növelésére, vagy a vagyonod gyarapítására.

Utóbbi hosszabb távon kifizetődőbb lesz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here