Home Pénzügy Így használd okosan a Babakötvényt!

Így használd okosan a Babakötvényt!

0
Így használd okosan a Babakötvényt!

Az utóbbi pár év sorozatos szabályalkotásának következtében, ma már van egy használható babakötvény. Igen ám, de mit is jelent ez? Hogyan működik, és mire lehet felhasználni?

Mit érdemes tudni a babakötvényről?

A babakötvény egy változó kamatozású állampapír, melynek futamideje 19 év. Alapcímlete 1 Ft, tehát bármilyen kis összeggel megvásárolható, kamata pedig megegyezik a mindenkori infláció + 3%-os kamattal. Minden 2005.12.31. után született gyermek részére jár 42.500 Ft az államtól, amely felfogható egyfajta életkezdési támogatásként.

Fontos tudni, hogy a gyermek születésének pillanatában, ez az összeg egy Kincstári letéti Start-számlára kerül, amelyet nekünk érdemes egy Kincstári Start értékpapírszámlára áthelyezni. Mit kell tennem és miért éri meg az áthelyezés?

Megéri a hosszútávú befektetés

A Kincstári Start értékpapírszámla:

1. Kinek nyitható?

Magyar állampolgársággal és belföldi lakcímmel rendelkező, 18. életévét be nem töltött gyermek számára.

2. Ki nyithatja meg?

Szülő, hozzátartozó vagy törvényes képviselő, illetve a 16. életévét betöltött fiatalkorú.

3. Mire használható fel?

A felhasználhatóság lehet tanulmány finanszírozása, lakhatás biztosítása, gyerekvállalás feltételeinek megteremtése, pályakezdés megkönnyítése és egyéb, a jogszabályban meghatározott cél (ez utóbbi továbbra is nagy köd, nem definiálta a törvényalkotó).

Igen ám, de mi van akkor, ha a gyermek külföldön fog tanulni, nem akar 18 évesen gyereket vállalni, sem lakást venni? Mi lesz akkor az addig összegyűjtött pénzzel? Nos, a MÁK (Magyar Államkincstár) szerint, a felhasználási célt nem kell dokumentumokkal igazolni. Tehát elég, ha nyilatkozunk róla, hogy az előírásoknak megfelelően történt a felhasználás; ez jó hír.

Azonban a számláról történő kifizetéshez a számlatulajdonosnak igazolnia kell magyar állampolgárságát és Magyarország területén lévő lakóhelyét. Erre azért figyelj oda mindenképpen.

4. Előnyei

  • számlavezetés és számlanyitás ingyenes
  • a már említett induló állami támogatás 42.500 Ft, amely infláció + 3%-os kamatot biztosít
  • befizetés bármekkora összeggel lehetséges, bármilyen intenzitással (erre is jár a kamat, viszont 19 évig nem férhetünk hozzá)
  • a befizetések után az állami támogatás mértéke 10%, évente maximum 6.000 Ft (tehát évente 60.000 Ft befizetésig kapjuk az állami támogatást)
  • adó-, járulék és illetékmentes
  • örökölhető
  • amennyiben a gyermek születésétől kezdve a szülő havi rendszerességgel 5.000 Ft-ot befizet, akkor az – 3%-os inflációt feltételezve – a 19 éves futamidő végén mintegy 2.339.000 Ft összeget jelent (és ehhez mi mindössze 1.080.000 Ft-ot fizettünk be)

5. Hol nyitható?

JÓ HA TUDOD:

A különbség a “névérték” és a “piaci érték” között a webkincstáron az, hogy a piaci ár tartalmazza az év közben felhalmozott, de még ki nem fizetett kamatokat is.

Kizárólag a MÁK bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán (www.allamkincstar.gov.hu). A számlanyitáshoz személyazonosságot és lakcímet igazoló dokumentum szükséges, a gyermek lakcímkártyája, illetve, a gyermek adóazonosító kártyája (amennyiben már kapott).

Érdemes időpontot foglalni, akkor nem kell várakozni és tényleg gyors az ügyintézés. A számlanyitást követően webkincstáron keresztül nyomon lehet követni folyamatosan, illetve ott a befizetéseket is el lehet intézni.

6. Mi történik, ha nem helyezem át a pénzt?

Ekkor az induló összeg nem babakötvénynek minősül, hanem pénzegyenlegnek. Befizetés nem lehetséges, így nyilván a 10%-os állami támogatást sem kapjuk. A kamat pedig mindössze az infláció mértéke, nem pedig az infláció + 3%. Összességében mindenképpen érdemes áthelyezni.

Összegezve, a babakötvény egy kockázatmentes, infláció feletti hozammal jövedelmező megtakarítási forma. Havonta 5.000 Ft befizetés után évente 6.000 Ft állami támogatást kapunk, amit érdemes kihasználni. Fontos, hogy a letéti számláról minél hamarabb átmozgassuk a pénzt az értékpapírszámlára a fent leírtak szerint. Hátránya ugyanakkor a hosszú futamidő.

Hasznos link: http://www.allampapir.hu/allampapirok/lakossagi-ugyfeleknek/

További hasznos pénzügyi cikkeket itt olvashatsz >>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here