Így növelhető a tanulási hatékonyság (10+1 módszer)

2508

Nem számít, hány éves vagy, egész életeden át lehetőséged van arra, hogy tanuljál. A kötelező oktatás ugyan véget ér az iskola befejezésével, de maga a tanulás sosem ér véget.

 

Később mehetsz egyetemre, OKJ-s képzésre, esti iskolára vagy más felnőttképző tanfolyamra. Bővítheted a tudásodat szemináriumokon, előadásokon, továbbképzéseken és könyveken keresztül, részt vehetsz online kurzusokon és még sok egyéb helyen és módon.

Hacsak nem vagy igazán szerencsés, a tanulás nem megy magától. Van azonban néhány olyan dolog, amiket ha megteszel, nagyot lépsz előre a könnyebb és gyorsabb tanulás irányába.

Tanulási képesség fejlesztése
A tanulásnál nem számít hány éves vagy

Természetesen minden embereknek más és más tanulási stílus a leghatékonyabb. Van akinek az egész könnyebben megy, míg másoknak több munkára van szükségük a dolgok elsajátításához. Fontos, hogy ne várd el, hogy ami másoknak működik, az szükségszerűen nálad is működni fog.

A következőkben találsz néhány általános tippet, amivel fejlesztheted ezen képességedet. Akár osztályteremben tanulsz, akár más formában, ezeket szinte minden szituációban használni tudod majd.

1. Légy felkészült

Tanulmányozd át a tananyagot előre, hogy tudd, mire számíthatsz. Szerezd be idejében a könyvet és munkafüzetet, töltsd le előre a megfelelő szoftvert és álljon rendelkezésre minden, ami a tanulási hatékonyság növeléséhez szükséges.

2. Szervezettség

Ha a tanuláshoz számítógépet használsz, rendezd könnyen áttekinthető mappákba a file-okat, ami lehetővé teszi, hogy később is könnyen megtaláld, amit keresel. Ezzel a módszerrel rengeteg egy csomó időt és fejfájást fogsz megspórolni.
Ha kézzel készítesz jegyzetet, használj jelölő színeket, vagy címkézd azokat. Más-más anyaghoz tartozó jegyzeteket más-más borítójú füzetbe jegyezz.

3. Legyél mindig időben

Érkezz az óráidra 5 perccel a kezdés előtt, akár élőben akár online tanulsz. Ha időben vagy a teljes figyelmedet az oktatásra tudod fordítani, és nem kell a felzárkózással foglalkoznod. Nem mellékesen a többieket sem zavarod a késéseddel.

4. Készíts jó jegyzeteket

Tanulási képesség fejlesztése
Mindig nézd át az anyagot!

Ha nem tudsz egy időben figyelni és jegyzetelni, akkor inkább csak figyelj, majd közvetlen az óra után készíts jegyzetet. Ha felveszed valamilyen hangrögzítővel, akkor biztosan nem lesznek az anyagban hiányzó részek. Megkérheted a tanárodat is, hogy óra után adjon neked egy rövid összegzést, vagy vázlatot. A tanulási hatékonyság növelése érdekében mindig nézd át a következő óra előtt.

5. Hozd létre a tanulási stílusodat

Határozd meg az optimális tanulási stílusodat. Három alapvető stílus létezik: vizuális, gyakorlati (kinesztétikus) és a hallás utáni (auditív). Fontos, hogy légy őszinte magaddal arról, hogy ezek közül melyik módszer segít neked a legjobban, és ne mások után menj, hanem magad tapasztald ki ezek leghatékonyabb kombinációját.

6. Kérdezz

Ha részt veszel egy kurzuson, írd fel amikor valami kérdés eszedbe jut, és tedd fel amint lesz rá lehetőséged, különben gyakran elterelődik majd a figyelmed és elfelejted őket. Ne feledd: nincsenek buta kérdések! Ha valamit nem értesz meg, akkor nem fogsz tudni rendesen tovább haladni az anyaggal, amíg nem tisztázod azt. A legtöbb oktató a kérdéseket a figyelem és érdeklődés jeleként értékeli, így ezek révén extra figyelemhez is juthatsz.

7. Csináld meg az összes feladatot

A tanulási hatékonyság szempontjából fontos, hogy légy naprakész a feladataiddal és csináld meg mindet. Ha önfejlesztő könyvet olvasol csináld meg az összes javasolt gyakorlatát. Ha hiányzol egy óráról kérd el az anyagot a tanártól vagy egy csoporttársadtól. Ha online mulasztasz könnyebb a dolgod, hiszen azok az anyagok általában újra megnézhetők.

8. Állítsd fontossági sorrendbe az anyagot

Így jobban átlátod majd amit meg kell tanulnod, és eszerint könnyebben kidolgozhatod az időbeosztásod. Ha tudod, hogy két hét múlva lesz egy vizsgád, kidolgozz ki egy tanulási tervet, amivel nyomon tudod követni, hogy hogyan állsz az anyag megtanulásával. Rangsorold a tételek aszerint, hogy melyik igényel több időt, és melyikkel kell kevesebbet foglalkoznod.

Tanulási képesség fejlesztése
Állíts fel megfelelő sorrendet!

9. Állíts fel részcélokat

Ha elhatározod, hogy megtanulod az összes kulcskifejezést, vagy évszámot egy adott fejezetből, sokkal sikeresebb leszel, mintha csak leülnél azzal, hogy „megtanuld az anyagot”. A nagy célokat kisebbekre bontva segít neked, hogy jobban fókuszálj, és lépésről lépésre sajátítsd el szükséges ismeretanyagot.

10. Tarts szüneteket

Ha hosszabb tanulást tervezel, iktass be 2 óránként egy-egy 10 perces szünetet, és egy rövidebb 4-5 percest 35-40 percenként. A rövid szünetekben is sokat fog pihenni az agyad, és utánuk lényegesen koncentráltabban fogsz tudni újra foglalkozni az anyaggal.

+1. Fizikai aktivitás

A szünetek kiváló lehetőségek arra, hogy gyorsan megnézd a Facebook fiókodat, és elolvasd az e-mailjeidet. A tanulás hatásfokát viszont igencsak rontják, és nemcsak azért, mert a 4-5 percből gyakran 20-30 lesz, hanem azért is, mert ha helyette nyújtózkodsz kicsit, vagy csinálsz pár gyakorlatot azzal felturbózod az agyad teljesítőképességét.

A tanulás során rengeteg információ jut el hozzánk a legkülönbözőbb csatornákon, nehéz kiszűrni, hogy közülük mi a fontos. Még nehezebb az információk megjegyzése. A hatékonyság növelése érdekében meg kell tanulnunk tanulni, és fejlesztenünk kell ezt a képességünket.

Lehet, hogy nincs meg mindig a lehetőséged, hogy alkalmazd a leghatékonyabb módszereidet, de amikor csak lehetséges meg kell kísérelned a számodra legmegfelelőbb úton megtanulni az új dolgokat.

like karrierkommandoA tanulási hatékonyság növelésében a jó szokások, és listánkra való feliratkozás segíteni fognak.

 

Forrás: ehow.com, braindance.com, pickthebrain.com

4 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here