Kápráztasd el vendégeidet saját készítésű süteményes kínálóddal!

686

Ha szereted vendégül látni családodat, barátaidat egy finom házi süteményre, majd bezsebelni az elismerő szavakat, akkor ideje, hogy ne csak a finomságokat készítsd el magad, hanem azt is, amiben tálalhatod őket!

Az alábbiakban mutatok egy ötletet arra, hogyan készíthetsz egy háromszintes kínálót egyszerűen beszerezhető, olcsó alapanyagokból, amelyet aztán saját ízlésedre dekorálhatsz.

 

Először is szükséged lesz három különböző méretű agyag alátétre.

saját készítésű süteményes kínálóÉn 15, 18 és 21 cm átmérőjű virágcserép alátéteket használtam. Alapozófestékkel fesd le őket, majd a legkisebb és a legnagyobb méretű belső részére kenj fel egy réteg dekupázs ragasztólakkot.

Vágj egy szép szalvétát méretre, válaszd le a legfelső rétegét, majd helyezd el  a ragasztóval ellátott részre.

Egy ecset és még egy réteg dekupázs ragasztólakk segítségével rögzítsd egyenletesen a felületre. A két alátét szalvétán kívüli részét valamint a harmadik (középső) darabot fesd le két rétegben vintage rózsaszín (vagy a szalvétádhoz illő) hobbifestékkel.

A teljes száradás után egy rétegben lakkozd le, így lesz tartós és nedves ronggyal tisztítható a felület.

 

Míg szárad a lakk, készítsd el az egyes emeleteket összekötő tartóelemeket.

saját készítésű süteményes kínálóAz én választásom azért esett az agyag alátétekre, mert ez egy költségkímélő és tartós megoldás, valamint a felület nagyon könnyen kezelhető, dekorálható és jó teherbíró, de ugyanezzel a technikával újrahasznosíthatod megunt porcelántányérodat, megmentheted a kidobástól hiányos étkészletedet.

Ehhez egy lefosztott papírtörlő rúdja is megfelel, arra kell figyelned csupán, hogy minél masszívabb alapot használsz, annál több súlyt fog elbírni a kínálód. A 3 cm átmérőjű rúdból vágj le 2 db 10 cm hosszú darabot.

Ehhez a művelethez tapétakés használatát javaslom valamint határozott kézmozdulatokat, mivel a kis oszlopoknak egyenesen kell majd állniuk. Ennél a résznél a legfontosabb, hogy precízen dolgozz.

A bevonáshoz két 11×10 cm-es pamutvászonra lesz szükséged, amiket expressz hobbiragasztóval rögzíts a rudakhoz.

A ráhagyás mindkét végén 0,5 cm, amelyeket hajts vissza a rudak belsejébe. Hogy elkerüld az anyag foszlását, a tartóelem hosszanti részén is képezz visszahajtást a képen látható módon. A rudak végeit 3 cm átmérőjű, a tálcákhoz használt festékkel színezett, majd lakkal bevont fakorongokkal zárd faipari gyorsragasztó segítségével.

saját készítésű süteményes kínáló
Ne feledkezz meg a visszahajtásról

 

Hogy igazán bájos külsőt kapjon a kínáló, illetve láthatatlan legyen a szalvéta és a festék találkozása, öntapadós pamutcsipkével díszítsd a a belső peremeket. Ha ilyened nincs, akkor hagyományos csipke és hobbiragasztó segítségével is elkészítheted.

Ezután faipari gyorsragasztóval állítsd össze az egyes elemeket. Arra kell figyelned, hogy a rudak és az alátétek is középre kerüljenek, így lesz esztétikus és masszív az eredmény.

Tanácsok a munkához:

  • A szalvéta kiválasztásánál ügyelj arra, hogy milyen célra szeretnéd majd használni a süteményes állványt. Ha rendeltetésszerűen, akkor használj a témához illőt, pl. muffin- vagy tortamintásat. Ha inkább univerzálisra tervezed, mint én, akkor semleges mint
    át válassz. A virágok például bármely helyiségben jól mutatnak, így nemcsak süteményeket kínálhatsz az állványon, de nagyon divatos manapság például ékszerek, parfümök tárolására is alkalmazni.
  • A tartóoszlopok pontos méretre vágása nagyon fontos, mert ha ferdék a végei, akkor a kínálónk szintjei is ferdék lesznek, ami nemcsak a megjelenésén ront, de használhatatlanná is teheti a tárgyat.
  • Az alátétek méretén és mennyiségén változtathatsz: kisebb, nagyobb átmérőjű emeletekből álló, ill. több vagy kevesebb szintes kínálót is készíthetsz a célodnak megfelelően.
  • Légy türelmes a festékekhez, ragasztókhoz! Ha nem száradnak meg teljesen, azt a kínálód élettartama fogja bánni.

Ha kedvet kaptál az alkotómunkához, ne félj belevágni, igazán jó szórakozás, és a bókok sem fognak elmaradni. Kellemes időtöltést!

saját készítésű süteményes kínáló

Diplomás szociális munkás vagyok, hivatásom mellett pedig mindig is az alkotás volt a szenvedélyem. A kreatív tevékenység segít kibontakoztatni a bennem rejlő egyediséget, kihívások elé állít, újszerű megoldásokra ösztönöz és kielégíti a kíváncsiságomat. Sosem fogyok ki az ötletekből, és szeretem őket megosztani másokkal is. Nemrég a hobbiból hivatás lett, és ma már saját kézműves webáruházam, a Kerekecske Gombocska részére alkotok elsősorban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here