A karrier-tanácsadásról másképp

857

Biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor úgy érzi, megérett a változtatásra.

Bármennyire is legyen elégedett valaki a magánéletével és a munkájával, a hiányérzet akkor is felüti majd a fejét és bizonyos idő után ez tettekre készteti az embert.

Gondoljunk csak bele, hogy több mint 15 éve dolgozunk ugyanazon a helyen, ugyanabban a beosztásban. Meg tudjuk fogalmazni, hogy mi motivál bennünket? A kellemes társaság? Az anyagi biztonság? Egy idő után ezek kiégnek, vagy történhet olyan külső-belső változás, ami mindenképpen arra ösztönöz, hogy változtassunk.

Két fő esetet különböztetünk meg a karrier-tanácsadás során

Az egyik az, amikor gyermekek számára, még iskolás korban segítünk eligazodni abban, hogy valójában mi is érdekli őket.

A másik a felnőttkori tanácsadás, amelynek rengeteg oldala van. Ezek közül az egyik leggyakoribb az a megkeresés, amikor sok év, vagy akár évtizedek után kényszerül az illető váltani munkahelyet és fogalma sincs merre induljon, nem tudja mi történt az évek során a piacon, melyek a jelenleg érvényes elvárások és még sorolhatnám a felmerülő akadályokat. Ekkor érkezik el az a pont, amikor szakmai segítségért kell fordulnunk.

Segíthet eldönteni, hogy jól választottál-e szakmát.

A legtöbben még mindig úgy tekintenek a tanácsadásra, mint a legnagyobb mumusra, ezért sokszor nem merik felvállalni a beszélgetést. Tisztázzuk, hogy a karrier-tanácsadás hasonlóan, mint más tanácsadói szakma, egy segítő kapcsolat, amelyben a segítséget kérő igényei alapján történik egy teljesen kötetlen beszélgetés.

Ez nem egy állásinterjú, nem kell megfelelési kényszert érezni.

Évtizedeket töltünk el úgy a munkahelyeinken, hogy közben fogalmunk sincs, hogy a világ merre mozdul, nem képezzük magunkat, nem ismerjük sem a saját, sem más szakmák fejlődéseit.

Mikor keress fel egy karrier-tanácsadót?

Már akkor is érdemes időt szánni egy beszélgetésre, amikor úgy érezzük, hogy stabil lábakon állunk, viszont nem ismerjük a szakmánk legújabb trendjeit. Egy ilyen beszélgetés alkalmával, számtalanszor kiderült már, hogy a felkészült tanácsadótól olyan új ismereteket szerezhetünk, amelyeket azonnal előnyünkre is tudunk fordítani.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a rohamosan fejlődő világunkban ma már nem elég egy lábon állni, így ha úgy érezzük, hogy kedvünk van belevágni valami újba, azt bátran tegyük meg.  Nincs is nagyobb siker és motiváció annál, ha az ember olyan dologba kezd bele, amelyben örömét leli.

Ha úgy érzed, hogy nem vagy a megfelelő helyen vagy még fiatal vagy és nem tudod, merre indulj el, mindenképpen kérd egy szakmai tanácsadó segítségét, hiszen ő pontosan tudja, hogy mi az, amivel rá tud vezetni a helyes útra.

Képek: pixabay.com 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here