Készíts személyre szabott tervezőt!

625

A hagyományos határidőnaplók mellett az utóbbi években egyre több, saját igényekre szabható verzió jelenik meg a piacon (pl. többféle life planner, bullet journal), ezek praktikus és dekoratív matricákkal, általunk tervezhető rovatokkal tehetők egyedivé.

Hátrányuk azonban, hogy elég borsos áron kaphatók, és még mindig jelentenek bizonyos kötöttségeket, ezért hosszú távon nem mindenkinek megfelelőek. Mint mindenre, erre is van megoldás – az alábbiakban megmutatom az én verziómat és adok néhány hasznos tanácsot, hogyan készítheted el a sajátodat.

Amire szükséged lesz:

 • A5 (vagy számodra megfelelő, más) méretű, sima oldalas, kemény borítós füzet
 • öntapadós feliratok, etikett címkék, matricák
 • színes filctollak
 • színes, mintás ragasztószalagok (washi tape)
 • szilikonbélyegzők, fanyomdák
 • vonalzó és olló
 • fantázia

Több, mint egy átlagos határidőnapló:

 • Motiválhatod magad bizonyos teendők elvégzésére
 • Megismerheted szokásaidat, újakat vezethetsz be a segítségével
 • Te tervezheted meg, milyen témákra, rovatokra van szükséged valójában. Így az előre gyártott naplókban számodra felesleges oldalak kimaradnak, viszont vezethetsz olyan bejegyzéstípusokat, amiket eddig nem találtál meg a tervezőkben, pedig szükséged van rájuk
 • Minden egy helyen lehet

Tudnivalók, tanácsok az elkészítéséhez:

A füzet kiválasztásánál tartsd szem előtt, hogy kemény fedelű legyen, mivel jószerivel akár több évig is használhatod majd – az én tervezőmben egy hónap már kb. 6-8 oldalt vesz csupán igénybe. Ha filctollal szeretnél dolgozni benne, akkor vastagabb lapokból állót válassz.

Hasznos, ha a borító belsejét zsebbel látták el, de ilyet te is beragaszthatsz – jól jön akár dekorációs matricák, akár számlák, levelek tárolásához. Az általam javasolt mérettől el is térhetsz természetesen, azonban fontos, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy elférj benne (pl. kisebb méretnél táblázatokat készíteni szinte értelmetlen), de elég kicsi, hogy bedobhasd a táskádba, és egész nap veled lehessen.

Gondold át, hogy milyen távra szeretnél előre tervezni. Elkészítheted egyszerre akár az egész évet is, elsőre viszont inkább azt javaslom, hogy haladj hónapról hónapra, így meg tudod tapasztalni, mik azok a témák, amiket valóban érdemes vezetni. Az én tervezőm folyamatosan alakul, időről időre kiveszek belőle valamit és hozzá is teszek.

Ha az alapokkal megvagy, jöhet az igazi tervezés, ami egyben remek kikapcsolódás is. Ha készítettél már valaha scrapbookot vagy kipróbáltad a felnőtteknek szóló színezőket, akkor tudod is, miről beszélek. Ha nem, itt az ideje szabadjára engedned a fantáziádat!

A táblázatok nagyon hasznosak, ha látni szeretnéd, hogy egyes tevékenységeket milyen gyakran végzel. Így az én naplómban szerepel például a sport, a vízfogyasztás, ill. munkával kapcsolatos részek, amiknek négyzetét mindennap töltöm, ha éppen elvégeztem. Ha szeretsz rendszerezett sorokat nézni vagy pipálgatni, akkor ez biztosan ösztönzőleg hat a jobb teljesítményre. Arra is lehetőséget ad, hogy visszatekints, melyek a fejlesztendő területeid. Ezeket napi bontású táblázat formájában érdemes elkészíteni. Íme néhány további ötlet, hogy miket lehet hasznos naponta vezetned:

 • ha valami újdonságként kerül bele a mindennapi rutinodba, és szeretnéd hozzászoktatni magad, pl. gyógyszerszedés, reggeli séta, rendszeres testápolás
 • ha valamilyen káros szenvedélyedet szeretnéd mérsékelni – elrettentő lehet a nap végén látni, hogy pl. hány csésze kávét ittál meg vagy mennyi édességet ettél aznap
 • háztartási munkák rendszeres végzése – érdemes előre megtervezni, hogy az adott tevékenységet milyen időközönként kell ismételni, ez az időmenedzsmentet is segíti és távol tarthat a lustaságtól

A szabad szöveges részt, ahová az aktuális elintéznivalókat, emlékeztetőket, találkozókat szeretnéd lejegyezni, eldöntheted, hogy napi vagy heti bontásban készíted el. Nekem mindkettőre szükségem van: néhány sort szánok arra, ha valamit egy konkrét napon kell elvégeznem, ilyenkor gyakran jelölőnégyzet is kerül a teendő elé – felhívja a figyelmem, ha valami elmaradt, ha valamit pedig elintéztem, a pipa a jutalmam. A heti tervező pedig azért hasznos, mert vannak olyan teendők, amiket van időnk elintézni, de a halogatást elkerülendő szabunk magunknak egy határidőt rá – nálam ez egy hét. További tippek a szabad szöveges táblázatokhoz:

 • étkezési napló – különösen, ha életmódváltást fontolgatsz
 • pénzügyi tervező kiadási és bevételi oldallal – ennek átgondolására érdemes több időt szánni, és akár kategóriákba rendezni a kiadástípusokat (élelmiszer, szórakozás, rezsiköltség, ruházat, tisztító- és tisztálkodószerek, telefon- és internetköltség stb.), ha szeretnéd áttekinteni, hogy mire mennyit költesz vagy hol tudnál spórolni
 • bevásárló listák – lehet egy a munkába, egy a háztartásba és egy személyes lista
 • kívánságlisták – ugyanígy három részre oszthatók azon dolgok, amik nem feltétlenül szükségesek és pótolandók, de vágysz rájuk
 • rövidtávú célok listája – kívánságlistáiddal is összekapcsolhatod, mert nem bűn megjutalmazni magad egy megvalósított tervért

A táblázatokat érdemes először ceruzával megrajzolni, majd ha kialakult a végleges verzió, akkor tetszőleges színekkel és dekorációkkal felöltöztetni. Domború felületű matricákat, képeket nem célszerű használni, mert a lapot átfordítva ezekre az oldalakra nehéz írni. Mutatós és nem zavaró viszont a dekortapasz és a nyomda, a saját rajzok, a színes filctollal elkészített táblázatok, a motivációs feliratok. Ha szabad kézzel nem írsz olyan szépen, használj szám- és betűsablont.

A tervező elkészítése egy szórakoztató, kreatív folyamat, a töltögetése pedig élvezetes, ha mind formailag, mind tartalmilag személyre szabtad. Kellemes kreatív rendszerezést kívánok!

Diplomás szociális munkás vagyok, hivatásom mellett pedig mindig is az alkotás volt a szenvedélyem. A kreatív tevékenység segít kibontakoztatni a bennem rejlő egyediséget, kihívások elé állít, újszerű megoldásokra ösztönöz és kielégíti a kíváncsiságomat. Sosem fogyok ki az ötletekből, és szeretem őket megosztani másokkal is. Nemrég a hobbiból hivatás lett, és ma már saját kézműves webáruházam, a Kerekecske Gombocska részére alkotok elsősorban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here