A kommunikációs képesség fejlesztése

6158

A jó kommunikációs képesség elengedhetetlen tényezője az iskolai, üzleti, de akár a magánéleti sikereknek is.

Néhányan embernek veleszületett adottsága, hogy jól kommunikál, ám a legtöbbünknek kihívás a kommunikációs képesség fejlesztése, melyre időt és energiát kell fordítani.

Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű lépést, melyek segítségével Te is hatékonyabb leszel.

Gondolkodj, mielőtt megszólalsz!

Tervezd meg előre az előadásodat, bemutatódat vagy akár a feleletedet is. Még ha nem is tudod pontról pontra a mondandódat, fontos, hogy legalább nagyvonalakban tisztában legyél azzal, amiről beszélni akarsz.

A hétköznapi beszélgetések során is gondold át, hogy miről és hogyan szeretnél beszélni, így kevésbé fogod elfelejteni a fontosabb részeket. Járulékos haszon, hogy ha tudod, miről akarsz beszélni, akkor lényegesen kevesebb „ööö, hát, izé, ühm” fogja elhagyni a szádat, ami emeli a beszéded színvonalát.

CSÁMPÁzz

Egy beszélgetés során, ha el akarod kerülni a kínos hallgatásokat, akkor alkalmazd a CSÁMPA módszert, vagyis amikor elhal a társalgás, vess fel olyan témákat, amik szinte mindenkit érdekelnek és szinte mindenki hozzá is tud szólni (Család, Álmok, Munka, Pihenés, Aktualitások). Bár lehetne a módszer CSÁMPI is, de ha az időjárásról kezdesz beszélgetni, nem fogsz túl kreatív képet festeni magadról.

Kommunikációs képesség fejlesztése
Ha más már nincs, csak akkor

Hallgass aktívan

Vagyis tényleg figyelj oda, hogy mit mond a másik. A hallgatás az eredményes kommunikációnak sokszor legalább olyan fontos eleme, mint a beszéd. Ha belevágsz a másik szavába, akkor nemcsak rossz bizonyítványt állítasz ki a stílusodról, hanem fontos információkról is lemaradhatsz.
Kérdezz vissza az elhangzottakra és ismétled meg az utolsó pár elhangzott szót a kérdésedben (pl. Tényleg előbb volt a tojás, mint a tyúk?). Ez egyértelműen mutatni fogja, hogy nem veszítetted el a beszélgetés fonalát.

Testbeszéd és kontaktus

A kommunikációs képesség fejlesztése
A legőszintébb testrész

Tarts szemkontaktust akár beszélsz, akár épp hallgatsz. Ha nem teszed, könnyen úgy gondolhatja a partnered, hogy nem igazán érdekel téged a téma, sőt, megbízhatatlannak is tűnhetsz miatta. A szemkontaktus persze nem azt jelenti, hogy bámulni kell a partnert, csupán azt, hogy időről időre belenézel a szemébe.

A testbeszéd – ha jól tudod értelmezni – rengeteg dolgot elárul a partneredről. Erről külön bejegyzés fog készülni, most csak egy példát hozunk erre.
Tudod-e, hogy melyik a legőszintébb testrész, ami egy beszélgetés során egyértelműen megmutatja, hogy érdekli-e a másikat, amiről beszélsz, vagy inkább más társaságba menne? Nos a legőszintébb, legárulkodóbb testrészünk – amire egyébként nagyon nehéz odafigyelni, hogy ne áruljon el minket – az a lábfejünk. Ha a beszélő felé fordítjuk, akkor az azt jelenti, hogy érdekel minket a téma, ha pedig az ajtó felé néz, akkor inkább mennénk már tovább.

A kommunikációs képesség fejlesztése történetekkel

Mesélj sztorikat. Az emberek imádnak történeteket olvasni, hallgatni vagy nézni. Elég csak belegondolnod mennyien olvasnak személyes blogokat, vagy néznek valamilyen valóságshowt. Fordítsd ezt a természetes kíváncsiságot a javadra és építs be egy két személyes történetet a mondandódba. Imádni fogják. Ezzel folyamatos lehet a kommunikációs képesség fejlesztése is.

Fontos a megfelelő stílus

Igazítsd a kommunikációs stílusod a hallgatósághoz. Mindig tartsd szem előtt, hogy kinek beszélsz. Más stílus vezet eredményre, ha a gyerekeiddel beszélgetsz, más, ha a barátaiddal és megint más, ha épp a főnököddel, vagy a beosztottaddal.

Alap

Az alapvető szabályok mellett, mint például beszélj lassan, érthetően és tagoltan; ne legyél se túl hangos, se túl halk, arra is mindig figyelj oda, hogy olyan szavakat és kifejezéseket használj, amiknek tudod a jelentését, különben könnyen nagyon kellemetlen szituációba keverheted magad.

A kommunikáció során kiemelt fontosságú, hogy megfelelően koncentrált legyél, és kellően figyelni tudj a másikra. Ezek fejlesztéséhez olvasd el ezt a bejegyzésünket, ahol 7 rémegyszerű ám hatékony gyakorlati módszert mutatunk be a koncentrációs képesség fejlesztésére. Ebben pedig a megfigyelési képesség hatékonyabbá tételéhez találsz hasznos információkat.

Egy előadás, prezentáció, de akár egy állásinterjú előtt is gyakorolj! Ez a legjobb, amit a kommunikációs képesség fejlesztése érdekében tehetsz. Ha pedig segítségre van szükséged, akkor válassz kommunikációt oktató tanáraink közül.

Hidd el, minél többet csinálod, annál könnyebben fog menni.

Hogy biztosan értesülj a leghatékonyabb módszerekről likeolj minket Facebookon, vagy iratkozz fel listánkra.

Forrás: lifehacker.com, mindtools.com, skillsyouneed.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here