Láss egy másik szemüvegen keresztül – az NLP módszer

1260

Az NLP módszer (neuro lingvisztikus programozás) már több ízben bizonyította hatékonyságát az oktatás, az üzleti élet és a személyes kapcsolatok terén is. Ismerd meg és sajátítsd el ezeket a kommunikációs és hozzáállásbeli készségeket, melyek hatása életed minden területén jelentkezni fog!

„Az NLP szubjektív emberi tapasztalat szerkezetével foglalkozik, azzal, hogy hogyan rendszerezzük azt, amit hallunk, érzünk, és hogyan dolgozzuk fel, szűrjük a külső világot érzékszerveinken keresztül. Az NLP vizsgálja azt is, hogy miképpen cselekszünk szándékosan, vagy akaratlanul célunk elérése érdekében.” (Josep O’Connor)

Most az NLP módszer néhány alapszűrőjéről olvashatsz, amelyek a magatartási keretekre hivatkoznak. Ezek az úgynevezett cselekvéseinkre vonatkozó gondolkodásmódok.

Célirányultság a Probléma irányultság helyett

A probléma irányultság alatt olyan kérdések feltevését értjük, mint:

  • Miért van problémám?
  • Miért pont velem történt ez meg?
  • Kinek a hibája?

Valljuk be őszintén ezek a kérdések általában nem vezetnek használható válaszokhoz, nem visznek közelebb a megoldáshoz, sőt az ilyen kérdések után gyakran sokkal rosszabbul fogod érezni magad.
Tehát a probléma irányultság helyett próbálj meg a céljaidra koncentrálni. A múlton már nem tudsz változtatni, de a jövődet alakíthatod. Azonban szükség van arra, hogy lásd a céljaidat, hogy legyen egy „akció terved”, arra hogyan is érheted el ezeket a célokat, lásd magad előtt a kitűzött jövőt a lehető legélesebben.

Írd le, rajzold le, rakd ki egy olyan helyre, ahol minden nap szembetalálkozol vele!

Ha elég vonzó a cél, tenni fogsz érte. Minden apró lépéssel előrébb kerülsz a megvalósításhoz. Állj meg egy – egy kis lépés után és ünnepelj! Dicsérd meg magad! Gondold végig mennyit adott neked ez a kis lépés! Ebben a cikkben bővebben is olvashatsz arról, hogyan érdemes a célokat meghatározni, hogy a legjobb eredményeket hozzák!
Gondold végig, hogy mennyi mindent tanultál! Gyűjtsd az erőforrásaidat, hogy legyen mire támaszkodnod a nagy cél eléréséhez vezető úton! Koncentrálj a célokra, ne ragadj benne a problémahálódba!

„Hogyan?” kérdések feltevése a „Miért?” kérdések helyett


A „hogyan” kérdések segítenek feltárni a probléma gyökerét, segítenek megérteni a probléma keretét. Megoldás orientált gondolkodásmódra ösztönöz.
Ezzel ellentétben a „miért” kérdések olyan válaszokat eredményeznek, melyek nem visznek előrébb, gyakran semmit mondó válaszokat kapunk. [Azonban, ha elégszer teszed fel a kérdést eljuthatsz a probléma gyökeréig. Erről szól ez a módszer, melyet például a Toyota gyár is előszeretettel alkalmaz]
Nézzünk egy egyszerű példát:
Miért nem tudod megoldani ezt a feladatot? (negatív csengésű, gátló kérdés)
Hogyan tudnád megoldani ezt a feladatot? (pozitív csengésű, megoldásra őszöntöző kérdés)

NLP módszer
Segítsétek, erősítsétek egymást!

 

Kudarc helyett, Visszajelzés

Hajlamosak vagyunk kudarcként megélni azokat a dolgokat, amelyek nem felelnek meg az akaratunknak. Pedig

„Nincs kudarc, csak következmények vannak!”

Ha ezt a folyamatot sikerül a gondolkodásmódodban megfordítani, meglátod, hogy mennyi visszajelzést, kapsz egy–egy ilyen következményből. Erre szoktam mondani, hogy mindenből tanulunk. Természetesen, ha kudarcként éled meg a negatív következményeket, akkor az lesz, egy nagy kudarc. Ha azonban tanulási folyamatként tekintesz az eseményekre és visszajelzéseket keresel, akkor visszajelzéseket kapsz, melyekre alapozva sokkal tudatosabban fogsz belevágni a következő folyamatba.

Szükségszerűségek helyett, a Lehetőségek megfontolása


Azt kell megnézned, hogy milyen lehetőségeid vannak, ahelyett, hogy a kényszereidre koncentrálnál.
Javaslom, hogy csinálj egyszemélyes Brainstorminget. Vegyél elő egy üres papírlapot és kezdj el ötleteket gyűjteni, hogy az adott helyzetben milyen lehetőségeid vannak. Írd fel a legmerészebbnek tűnő ötleteket is, hiszen lehet, éppen abból indul el valami, ami közelebb visz a saját megoldásodhoz!

  • Koncentrálj az erősségeidre, a gyengeségeid helyett!
  • Koncentrálj a lehetőségeidre!

Kíváncsiság és Lelkesedés, a Rettegés helyett

A félelem passzívvá tesz. A passzivitás miatt nem jutsz tapasztalatokhoz. A tapasztalás hiánya erősíti az alkalmatlanság érzést, ami tovább erősíti a félelmet. Hogyan tudsz ebből kilépni? Ne légy passzív! Kezdj el cselekedni! Tedd annak ellenére, hogy félsz! A cselekvés tapasztalatokhoz vezet. A tapasztalatszerzés erősíti az alkalmasság érzést. Az alkalmasság érzet bátorrá tesz. A bátor ember pedig cselekszik, és újabb tapasztalatokat szerez. Az új tapasztalatok erősítik az alkalmasság érzést, ami erősíti a bátorságot!

A félelem az a sötétkamra, ahol a negatív dolgokat előhívjuk.

ZigZiglar

Likeolj minket Facebookon és iratkozz fel listánkra, hogy ne maradj le legújabb anyagainkról!

NLP módszer – Felhasznált irodalom: Joseph O’Connor – John Seymour: NLP. Bioenergetic Kiadó, 2014.

Harmati Orsolya kommunikációs szakember, coach Végzettségeimet tekintve kommunikációs szakember és coach vagyok, jelenleg pedig mentálhigiénét hallgatok a Debreceni Egyetemen. Főállásban képzési vezetőként dolgozom, emellett pedig egyéni- és csoportos foglalkozásokat vezettek, illetve coachingot oktatok. Bátran mondhatom, hogy a hobbim mára már a hivatásommá vált. Hiszem és tudom, hogy minden folyamat sikeres és célravezető, ha őszintén, tiszta szívvel és kellő nyitottsággal vágunk bele! Munkám során ezzel a szemlélettel támogatom a hozzám forduló személyeket és szervezeteket, annak érdekében, hogy kihozzák magukból a legtöbbet. :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here