Madrid rejtett kincsei, amiket a legtöbb turista nem ismer

962

Ha az idei úti célod a spanyol főváros, azt javaslom, ne csak a Pradot és a Retiro parkot ejtsd útba!

Ha különleges, ritkán látogatott helyekre is vágysz, akkor mutatok fél tucat olyan eldugott csodát, melyek felfedezése mindenkinek kötelező kellene legyen:

#1. “El Capricho” park

A 14 hektáron elterülő, csodás díszkertjeiről és emlékműveiről híres parkot a XVIII. században építtette egy művészetkedvelő márkiné. A park azonban nem csak abból az időből őriz emlékeket. Az 1936-39 között zajló spanyol polgárháborúban itt emelték fel a Madrid védelmi műveleteit irányító Miaja tábornok bunkerét.

#2. Borghetto Palota

Mintha az Andrássy út egyik palotája lenne, és ez nem véletlen: a Palacio de Borghetto is a XX. század elején épült. Azóta több funkciót is betöltött: volt már márkik lakhelye és japán nagykövetség is, jelenleg pedig a kormánydelegáció székhelye. A szépséges épület belsejét a Prado-ból származó képekkel díszítették, de jelentős óragyűjteménnyel is büszkélkedik.

#3. Szenátusi Palota

…Ami a XVI. században még bizony kolostor volt! A XIX. században azonban, amikor az udvar Cádizból Madridba költözött, felmerült az igény egy olyan épületre, ahol meg lehet tartani a parlamenti üléseket. Így lett belőle Szenátusi Palota. A képen látható pazar könyvtári szobát 1882-ben építették hozzá neogótikus stílusban.

#4. San Manuel és San Benito templom

Madrid szívében megnézhetsz egy gyönyörűséges bizánci stílusú templomot is. A templom 1910-ben készült el egy olasz származású házaspár kérésére. Manuel Caviggioli és felesége, Benita Maurici már Barcelonában születtek, de Madridban lettek gazdagok. A templomot saját kripta céljából is építették, és valljuk be, ennél stílusosabban nem is lehetett volna…

#5. Hajózási Múzeum

Ha érdekel a hajózás, itt meglesheted annak a hat tengeren töltött évszázadnak a történetét, amit a spanyolok adtak a világnak. A csodaszép épületben (a képen a márvány főlépcső) több, mint tízezer térkép, makett, hajózási felszerelés kapott helyet, köztük a világ legrégebbi, épségben megmaradt térképe az amerikai kontinensről. Magát a múzeumot is Európa legrégebbi múzeumaként emlegetik, hiszen még 1792-ben létesült.

#6. Rejtőzködő szobrok

A spanyol főváros tele van olyan szobrokkal, amelyek teljesen beleolvadnak a környezetükbe. A képen egy egyetemista lányról készült bronzszobor látható. Az alkotó, Antonio Santín ezzel a szoborral állított emléket az első spanyol egyetemista lánynak, aki 1848-ban férfi ruhába öltözött csak azért, hogy járhasson a madridi egyetemre. Akkoriban ugyanis a továbbtanulás csak férfiak számára volt lehetséges.

Te jártál már Madridban? Hogy tetszett?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here