Így fejleszti memóriáját a háromszoros memória világbajnok

1969

Ahhoz, hogy karriered egyre feljebb íveljen szükséged lesz arra, hogy új és új dolgokat tanulj meg.

Ez nem mindig egyszerű, hiszen munka mellett rengeteg olyan elfoglaltság adódhat, ami elviszi az idődet.

Fontos tehát, hogy birtokában legyél olyan módszereknek, amik növelik a teljesítményed, melyek segítségével könnyebben és gyorsabban sajátíthatsz el új anyagokat.

Egy előző anyagunkban már írtunk a [mnemonika technikáról], aminek segítségével irgalmatlan mennyiségű adatot jegyezhetsz meg úgy, hogy képekké alakítod őket.

Most még tovább megyünk és megmutatjuk hogyan alkothatsz a képekből GIF-eket és videókat, ahogyan Andi Bell háromszoros memória világbajnok is teszi.

Tegyük fel, hogy munkád (vagy valamilyen hóbortod miatt) meg kell tanulnod a következő dél-angliai megyék listáját: Avon, Dorset, Somerset, Cornwall, Wiltshire, Devon, Gloucestershire, Hampshire és Surrey.

mnemonika technika
Szép táj, nehéz nevek

Hagyományosan ezt úgy fogod csinálni, hogy egymás után ismételgeted a megyéket, míg meg nem jegyzed őket. Ha pedig holnap vissza akarod őket idézni, akkor szinte biztos, hogy 1-2 ki fog maradni.

Hogyan csinálhatod hatékonyabban?

Az összekötő mnemonika technika

Ez az egyik legegyszerűbb mnemonika módszer. Használata során élénk képeket alkotsz, melyeket valamilyen asszociációval összekötsz. Azért fontos, hogy a kép élénk (színes, szagos, megdöbbentő érdekes…) és lehetőleg érzelmekben gazdag legyen, mert így sokkal jobban fogsz emlékezni rá.

Képzeld el tehát az első adatot valamilyen képként és kösd össze a következővel (képzeletben nyomd össze, rakd egymásra, vegyítsd, vagy ilyesmi). Majd haladj tovább egyesével a lista elemein mindegyiket egyesével kötve az előzőhöz.

Így használd a módszert

Egy nem túl összetett, rövidebb lista szavait már egyszerű asszociációval is megjegyezheted. Néha azonban a legjobb az asszociációkat összekötni egy történetben, különben egy rész elfelejtésével az összes többi szó elveszhet. Valahogy így:
HAVON futó nő.

Fára lábait SZÉTtette (Dorset), így pihente ki a futás fáradalmait.

Futást segítő SZUPERSZETTet (Somerset).

PopCORN VOLT (Cornwall) ebéd után.

A popCORN mellé méznek VÉLT SÖRt (Wiltshire) szoktak inni.

GLObális jelenség, hogy sokan nem SZEretnek (Gloucestershire) spenótot enni.

Egy SZURI(Surrey) beadásával védekezhetünk az influenza ellen.

HEMzsegnek (Hampshire) a méhek a virág körül.

Fontos kiemelni, hogy a képek között nincs – vagy csak gyenge -, értelmi összefüggés vagy mögöttes tartalom. Csak a képek és a képek közötti összeköttetések lényegesek.

mnemonika módszer
Használd bátran a képzeleted

TIPP: Ha egy szóról semmilyen élénk kép nem jut eszedbe, használj egy nagyon hasonló szót, ami arra a szóra emlékeztet.

A történetmesélős módszer

A történetmesélős mnemonika módszer nagyon hasonló, de itt egy történettel kötöd össze a lista elemeit.

A hAVON fekvő nő futástól fáraDÓ lábait SZÉTtette, így pihent. A férfi megsajnálta, ezért adott neki egy SZUPERSZETTet, amiben kevésbé fárad el. A zsebeiben popCORN is VOLt, hogy a nő pótolhassa az energiát. A férfi adott mellé még a nő által méznek VÉLT SÖRt is, de ez nem ízlett neki. Általános, hogy a nők nem SZEretik a sört. Pedig, ha szeretnék, csak úgy HEMzsegnének körülöttük a férfiak. De jelenleg csak SZURI beadásával lehet náluk elérni, hogy szeressék.

Mivel itt egy komplett történetet alkotsz, ahol az események logikus sorrendben követik egymást, sokkal kisebb eséllyel fog bármelyik képkockává „vált” adat is kiesni. Ha pedig mégis megtörténne, maga a történet fog segíteni a hiányzó rész felidézésében.

Olvasd el, hogy milyen képeket érdemes alkotnod és mit tehetsz ha mással szeretnéd helyettesíteni.

Hogy biztosan értesülj a leghatékonyabb módszerekről likeolj minket Facebookon, vagy iratkozz fel listánkra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here