Méregtelenítés és tisztítókúra

710

Azt lehet mondani, hogy az elmúlt években divatba jött az egészséges életmód és az életmódváltás, amelynek – egyesek szerint – elengedhetetlen része a szervezet méregtelenítése. A kereslet pedig, legyen az akár spontán létrejövő, akár mesterségesen generált, természetesen magával hozza a kínálat növekedését, aminek következménye, hogy a méregtelenítés mára jövedelmező üzletággá fejlődött.

A méregtelenítés hívei szerint a gyökerek a keleti (kínai, indiai) gyógyászatig nyúlnak vissza, de szükségességét a modern kor ártalmaival magyarázzák. Az alapgondolat az, hogy az iparilag előállított tartósított élelmiszerek, az adalékanyagok, a növényvédő szerekkel kezelt növények, a szennyezett víz és levegő, a különböző háztartási és kozmetikai készítmények, stb. miatt toxinok, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben. A test különböző részeiben (szövetekben, izmokban, ízületekben, nyirokrendszerben, bélrendszerben, erekben) lerakódott káros anyagok kellemetlen tüneteket idéznek elő és különböző betegségeket okoznak (fáradékonyság, stressz, puffadás vagy felfúvódás, székrekedés, emésztési- és bélrendszeri panaszok, aranyér, vese- és májproblémák, bőrelváltozások), ezért időről-időre meg kell szabadulni tőlük.

A léböjtkúra lényege a szilárd táplálék megvonása, csak zöldség- és gyümölcs­leveket, leveseket és gyógyteákat lehet fogyasztani

A méregtelenítés elméletileg tehát egy olyan eljárás, amely megszabadítja a szervezetet ezektől a veszélyes lerakódásoktól, gyakorlati megvalósítás gyanánt pedig a legkülönbözőbb módszereket alkalmazzák. A legegyszerűbb otthoni léböjt kúrától a 3, 5, 7, 9, 10 napos, különböző gyógynövény koncentrátumokat (gyermekláncfű, csalán, máriatövis, petrezselyem, zsurló, stb.), béltisztító tablettákat és porokat, ülő- és lábfürdőket, szaunát, masszázst, étrend kiegészítőket magában foglaló illetve tartalmazó „bentlakásos” tisztító kúrákig terjed a paletta.

Elvileg egy jól sikerült méregtelenítés hatására, azon kívül, hogy megszabadulunk a káros lerakódásoktól, javul a táplálék feldolgozásának hatékonysága ezzel együtt kiegyensúlyozottabb lesz az anyagcsere, erősödik az immunrendszer és javulni fognak a szervezet regenerációs folyamatai is.

De vajon mennyit érnek valójában a méregtelenítő és tisztító kúrák?

Ez ügyben harcban állnak a „hívők” és a „kétkedők”, a jelenlegi helyzet pedig úgy fest, hogy a csodaszergyártók, illetve az iparágra ráépült többi piaci szereplő sikeres marketing politikájának köszönhetően az előbbiek vannak nyerésben. Ehhez nagyban hozzájárul egyrészt az, hogy napjainkban az egészség egy olyan „hívószót” jelent az emberek jelentős részének, amelyre hivatkozva nincs az a „termék”, amit ne lehetne eladni, másrészt sokan szeretnek (szeretnének) úgy eredményt elérni, jelen esetben tenni valamit az egészségük érdekében, hogy közben ne kelljen nagy áldozatot hozni érte.

A legtöbb méreg a vesén keresztül ürül ki a szervezetből

Az orvostársadalom jelentős részében erős ellenállás alakult ki a méregtelenítő és tisztító kúrákkal szemben és sokan hangot is adnak ennek. Visszafogottnak tekinthető vélemények szerint is a méregtelenítés egy blöff, gyógymód egy nem létező problémára és alapvetően az emberi test működésének hiányos ismeretén alapszik. Egyrészt a méreganyagok kiválasztásához nem kellenek csodaszerek, az emberi szervezetnek megvannak ehhez a megfelelő szervei (máj és vese), az eltávolítás pedig a vizelettel és széklettel történik. Másrészt ezek a mérgek, vagy salakanyagok nem tudnak felhalmozódni a szervezetben, illetve, ha ez elő tudna fordulni, akkor az úgynevezett „méregtelenítők” teljesen hatástalanok lennének velük szemben. Az egy külön kérdés, hogy mi számít méreganyagnak, hiszen bármilyen szernek csak bizonyos dózis, vagy koncentráció felett van károsító hatása, másik irányból megközelítve a dolgot, bizonyos dózis és koncentráció felett szinte bármi káros lehet.

Arra vonatkozóan, hogy konkrétan melyek azok a méreganyagok, amelyek felhalmozódnak a szervezetben a méregtelenítés hívei sem tudnak egyértelmű választ adni. Vannak ugyan olyan anyagok, többnyire a nehézfémek (ólom, higany), amelyek hosszabb ideig elraktározódnak a testben, de ezek eltávolítására a tisztító kúrák teljesen alkalmatlanok.

A méregtelenítő eljárások, illetve az ezekhez használt szerek jó része, ha valójában nem is hozza az elvárt hatásokat, legalább nem ártalmasak (fürdő, masszázs, szauna, gyógynövények, tapaszok). Bizonyos technikák azonban, főleg ha huzamosabb ideig alkalmazzák őket, komoly egészségügyi veszélyeket jelenthetnek. A vizelethajtáson, hashajtáson, vagy éppen valamilyen szélsőséges étrend alkalmazásán alapuló méregtelenítő kúrák nem csak a krónikus betegségben szenvedők (szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás) számára jelent kockázatot, de az egészséges, fiatal szervezetnek is megterhelő lehet.

A méregtelenítés vagy tisztítókúra tévút, ha valaki változtatni szeretne és egészségesebben szeretne élni nem ezek jelentik a megoldást. Minden kúránál többet ér az egészséges, jó minőségű élelmiszerekből összeállított, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás.

Mindez persze nem kúraszerűen, hanem hosszútávon, folyamatosan.

Okleveles táplákozástudományi szakember vagyok. Diplomámat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán mesterképzésen szereztem.Egyéni vállalkozóként táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrend készítésével és sporttáplálkozással foglalkozom. Célom, hogy minden hozzám fordulót kivezessek a „táplálkozási labirintusból”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here