Mi az a pénzügyi tudatosság, és hogyan kezdj hozzá?

2189

Mindenkinek vannak pénzügyei, mindannyiunknak fontos, hogy megfelelő anyagi körülmények között élhessünk. A pénzügyi tudatosság segít, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a pénzedből, és ennek köszönhetően az életedből is. Lássuk, miből is tevődik össze a pénzügyi tudatosság.

Bár nem lehet mindent megvenni pénzen, mégis a legtöbb dologhoz igenis hozzásegít. Édesapám vicces mondását idézném:

A több pénz mindig kisebb probléma, mint a kevés!

Pénzre tehát szükségünk van…

De mennyi pénzre, és mikor?

A válasz nem egyszerű. Az első és legfontosabb, amit meg kell érteni ahhoz, hogy valaki pénzügyileg tudatosan élhessen az az, hogy a ma megkeresett pénz nem csak a ma kiadásaira fog kelleni. 

Más szóval, lesznek olyan helyzetek, amikre előre fel kell készülnöd anyagilag. Gondolj bele: ha valaki hónapról hónapra él, és nincsen megtakarított pénze, az nem tudja otthagyni a munkahelyét, akkor sem, ha már évek óta nem emelték a fizetését. Ha tönkremegy valami a lakásban, akkor hitelből tudja csak megjavíttatni, ami ismét plusz költséget jelent.

(És akkor még a nyugdíj-, vagy lakáscélú megtakarításokról nem is beszéltünk!)

Vagyis, nem tudatosnak lenni pénzügyileg igen drága mulatság!

A pénzügyi tudatosságot két részre osztom, és ahhoz, hogy a maximumot hozd ki az életedből, mindkét részre hangsúlyt kell fektetned.

1. Tudd, hogy mire megy el a pénzed

Ahhoz, hogy tudatosan bánj a pénzzel, tudnod kell, hogy mire költesz. Ezt sokan azt gondolják, hogy meg tudják saccolni, pedig nem. Ha nem vezeted a költéseidet, akkor valójában fogalmad sincs, mire költesz.

Márpedig, ha nem tudod, hogy mire megy el a fizetésed, akkor esélyed sincs megspórolni azokat a költéseket, amik szükségtelenek. 

Mennyi költesz egy hónapban kávéra? És étteremre? Szórakozásra? Olyan kacatokra, amiket utána nem használsz?

Piackutatások során gyakran kérnek meg háziasszonyokat, hogy vezessék a megvásárolt termékeket, és azok árát is írják fel. (Így mérik fel a fogyasztói szokásokat) A kutatók azonban megfigyelték, hogy a kiválasztott minta viselkedése és vásárlási szokásai megváltoznak 2-3 hónap alatt. 

Tudatosabban kezdenek el vásárolni csak azáltal, hogy végre látják, mire is költik el a pénzüket. Ezért a piackutatók 2-3 havonta lecserélik a mintában az emberek, hogy ne kapjanak torz képet.

Ha tudod, hogy mire költesz, akkor tudsz havi költségvetést készíteni, tudsz tervezni, célokat felállítani, és tudsz rangsorolni, hogy mi mennyit ér meg a számodra. Ha tudatosan vezeted és tervezed a költéseidet, akkor sosem fordul elő, hogy ezért nem érsz célba, mert idő előtt kifogysz a pénzedből.

Célok nélkül az ember olyan, mint a kapitány nélküli hajó. Arra megy, amerre a szél fújja!

Ahhoz, hogy elérd amit szeretnél tehát fontos, hogy állíts fel pénzügyi célokat! Ahogy az élet minden területén segítenek, motiválnak és irányt mutatnak ezek a célok, úgy a pénzügyi tervezésben is ez lesz az első lépés.

Gondolj bele! Ha nem tudod, hogy mire, mennyi pénz kell gyűjtened, és mikorra van szükséged a pénze, akkor hogyan választhatnád ki a megfelelő pénzügyi terméket?!

Ide kapcsolódik a második része a dolognak…

2. Ismerd meg a pénzügyi termékeket!

A pénzügyi tudatosság másik része az, hogy képben legyél azzal, hogyan tudod a legtöbbet kihozni a pénzedből. Egyrészről ne írj alá semmit olyat, amivel pénzt veszítesz, másik oldalról pedig megtaláld azokat a lehetőségeket, amivel plusz pénzhez jutsz.

Elég csak a nyugdíj-, vagy lakáscélú megtakarításokra gondolni:

  • Megfelelő hozamot érsz el?
  • Kihasználod az állami támogatásokat, adókedvezményeket?
  • Elég alacsony a költsége a bankszámládnak, befektetéseidnek?
  • Vannak adósságaid? Ha igen, a lehető legjobb hitelt vetted fel?
  • Felismered, ha egy cég nem megbízható? Vagy csak a kamatokat nézed?

Ezek és számos egyéb dolog van, amivel szó szerint milliókat buknak az átlagemberek, amikor pénzügyi termékeket választanak. Nem akarok hazudni neked. Ez nem könnyű, és nem is a legizgalmasabb feladat.

De egy rossz döntéssel sokkal többet tudsz veszíteni, mint elsőre gondolnád. Egy átlagos lakáshitelen az átlagos hitelfelvevő mintegy 1 millió forintot bukik, mert nem a legjobb konstrukciót választja. A nyugdíjcélú megtakarításokon szintén kb. 1-1,5 millió forintot. Gondolj bele, ez az átlag ember majd 1-2 éves teljes fizetése!

Azonban a döntés felelőssége a tiéd, és ezt senki nem fogja levenni a válladról. Sajnos sokan úgy választanak 10-20 éves megtakarítási szerződést, mint ruhát a plázában: amelyik szimpatikus, csak gyorsan essünk túl rajta.

Közben észre sem veszik, hogy életük legnagyobb döntését hozták meg. Egy befektetés, megtakarítás gyakran nagyobb döntés, mint egy lakásvásárlás.

A folytatásban…

Számos kérdést megpendítettünk ebben a bevezető részben. A következő részekben ezeken a területeken fogunk végighaladni, és ha követed ezeket a pénzügyi írásokat, akkor garantálom, hogy igen komoly pénzügyi tudatosságra fogsz szert tenni.

A következő részben megnézzük, hogy mi a gazdagság titka, és elárulom, hogy miként tudod ezt a gyakorlatban elkezdeni!

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia Adri!
    Köszi a visszajelzést. Valóban fontos témakör és remek csapat készíti hozzá tartalmat!
    Van még olyan terület, amiről szívesen olvasnál?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here