Miért jók a gyerekes anyák?

1228

Az hiszem, mindenki tudja, vagy hallott arról, hogy mennyire nehéz kisgyerekes anyaként elhelyezkedni. Mit tud tenni egy nő, amikor több évnyi otthoni munka után újra teljes értékű munkavállaló akar lenni. A munkáltatók fejében rengeteg előítélet terjeng arról, mennyi problémát okoz egy gyesről visszatérő anya.

A valóság ezzel szemben az, hogy óriási előnye van egy gyerekes nőnek.

Tudom, sokszor elhangzik az az értelmetlen és sértő mondat, hogy otthon van a gyerekekkel, nem dolgozik. Ma már világnapja is van a nem fizetett munkának.

Mikor én voltam otthon két gyerekkel, egyáltalán nem unatkoztam.

Ha az az elvárás, hogy valaki többfelé tudjon figyelni, vagy a ma divatos multitasking, több dolgot csinálunk, egyszerre elvárásnak akar megfelelni, nincs rá jobb gyakorlat, mint otthon lenni egy-két gyerekkel.

Egy anya többfele tud figyelni, állóképessége van, fáradtan is jól teljesít, megért másokat.

Természetes, hogy egy anya egyszerre tud főzni, pelenkázni, megnyugtatni a gyereket, takarítani, mesélni stb.

Miért jók a gyerekes anyák?
Az anyák jobbak a csapatmunkában és a multitaskingolásban is.

A világ és a magyar munkaerőpiac változásai miatt egyre nagyobb esélyt kapnak a nők. Ma már nem válogathatnak a jelentkezők közül sok esetben.

Sok előnye lehet egy munkahely számára, ha felvállalja annak kockázatát, hogy néha betegállományba megy egy kollega.

De nem csak a munkáltatók tehetnek a hátrányokról, hanem sokszor a pályázó is. Legyenek büszkék magukra a nők. Az első feladat, hogy belássák a saját értékeiket.

Egy kisgyerekes anyuka valószínűleg nem fog két-három évenként állást váltani. Ha lehetővé tennék az otthoni munkát, részmunkaidőt, valószínűleg sokkal hatékonyabbak lennének az anyák, mint a fiatal lányok, fiúk, férfiak.

Miért jók a gyerekes anyák?Soha ne feledd, a család, a gyerek nem csak a nők feladata. Ha megosztjátok a terheket, feladatokat, akkor mindenki boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet tud élni.

A legfontosabb feladat, hogy magunkat megismerjük. Vegyük sorba az erősségeket, mind a munkahelyen, mind a magánéletben. Elevenítsük fel a régebbi tapasztalatokat.

A gyes alatt tanuljunk. Rengeteg ingyen elérhető tanfolyam van. De meggyőződésem, hogy a gyereknevelés nem csak az anya dolga, hanem ugyanígy az apáké is. Szerezzünk időt a tanulásra, szellemi tevékenységre.

Érdemes bármilyen önkéntes, közösségi munkát végezni. Ezeket a tapasztalatokat nagyon jól lehet hangsúlyozni egy önéletrajzban és az interjúkon.

A második nagy feladat ugye az önéletrajz. Tudom, furcsán hangozhat, de és nem hangsúlyoznám a gyest és a gyerekeket. Nyugodtan írjad be az utolsó munkahelyed.

A cél az, hogy mire odakerül a beszélgetés, hogy hány éves, milyen gyerek, hogy oldod meg, addigra már meggyőzd a HR-est, munkáltatót a szakmai értékeidről.

Arról, hogy hogyan érdemes állást keresni olvasd el ezt a cikkünket.

Oszd meg másokkal is, ha hasznos volt a cikk!                                               Fotó: pixabay

Kurtán Klára karrier-tanácsadó, a beépített ember 15 éves HR vezetői és kiválasztói tapasztalatom van, Ez idő alatt több ezer önéletrajzot olvastam, és válogattam, és több száz állásinterjút bonyolítottam le. Több mint 5 éve trénerként és tanácsadóként százaknak segítettem új állást és munkát találni. Klienseim között voltak egyetemisták, középvezetők, könyvelők és szerelők is. Mint tapasztalt HR-es tudom, hogy mit várnak a multik vagy a kisvállalkozások. Megosztom veled a belső titkokat, ami alapján a HR-esek választanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here