Mindenki a Szeretet nyelv-ről beszél…

Mindenki a Szeretet nyelv-ről beszél…

Kezd kicsit közhelyes lenni, lassan úgy érzem én is, értettem egyet minap az egyik Ügyfelemmel. Felkaptuk picit ezt a kifejezést és már nem is igen azt tükrözi amit jelent, ami ennek talán mélységére is kihat.

Pedig fontos tisztában lenni azzal, hogy ennek jelentősége van és foglalkozni is kell vele a párkapcsolati mediációk során. Az egyéni Coachingok során is érintem ezt, hogy tisztában legyünk ezzel, mivel elengedhetetlen kelléke a saját önismeretünknek.

Kit hogyan kell szeretni, kinek mi a fontos, hogy érezhesse, hogy szeretik. A kapcsolatok elején, elég magas a tolerancia arra, hogy másiknak elnézzünk dolgokat, időt adjunk ahhoz, hogy megtaláljon minket. Ilyenkor különböző címekékkel adjuk meg az időt ahhoz, hogy az utat megtalálja az egyik a másik szíve felé.

  • „véletlen volt”: nem úgy gondolta, csak egyszerűen jól akarta csinálni, csak rosszul sült el, de valójában úgy akarta, ahogyan azt én elképzeltem – valóban véletlen volt? –
  • „minden összejött”: most nehéz időszakon megy át és ez kicsit eltorzítja látását, most nem úgy reagált, de azért odaszokott figyelni – magyarázat? –
  • „nehezen nyílik”: kicsit zárkózott és lassabban oldódik és fél lépéseket tenni, majd idővel megszokja – elhatározta magát, valóban akarja? –
  • „úgy gondolta, csak másként csinálta”: Ő is azt akarta, amit én csak félreértette és úgy gondolta, hogy nekem úgy lesz jobb és örülni fogok – két irányú gondolkodás?-
  • „ azt várta hogy előbb én lépjek”: azért nem tette, mert arra várt, hogy én tegyem meg   – egos játszma? –
  • „megbántódott”: rosszul esett neki a korábbi esemény, és ezért most Ő sem tett semmit – sértettség ?-
szeretet nyelv
Szerelem és bánat…

A fent felhozott példák, csak a keresgetések színterei és nem igazán arról mesélnek, hogy a pár egymás felé tartana jó irányba. Hogyha meghosszabbítanám elképzelt útjukat egy papíron, ahogy egymással szemben állnak, mert egymás felé fordulás megtörtént – érdeklődés -, a vonalakat amit húznék, az szépen elhaladna egymás mellett, és sosem találkozna, de még nem is metszené egymást.

A külön világok építése magunk körül csak azt eredményezi, hogy nehezen leszünk megközelíthetőek, valamint mi sem látunk túl a kapunál. Pedig pont ott történnek az érdekes események.

A megélt, múltbéli kapcsolatainkból hozott heurisztikák okozhatják, hogy nem találjuk egymás nyelvezetét.

heurisztika: korábban megszerzett tapasztalatok felhasználásával működő feladatmegoldási módszer. Helyzetek felismerése után, tapasztalataink alapján, amit már korábban átéltünk, meghozzuk a döntéseinket.

Véd is és buktat is. Véd, mert rögtön van egy elképzelés az adott helyzetre, azaz nem vagyunk ötlet nélkül, van támasztékunk. Viszont a buktató nagyobb, mint a védelem, mivel korábbi események alapján ítélünk és ez bizony téves is lehet.

Példa:

Ha egy korábbi kapcsolatban valakit megcsaltak, és ennek körülményei is napvilágra kerületek, azaz rendelkezik egy teljes történettel, azt hajlamos átemelni hasonló szituációk esetén. A megcsalás az egyik félnek olyan nyomokat hagy az emlékeiben, hogy nem tudja igazán elengedni őket.

A nagy szeretet, a vágy, a másik elvesztésének félelme, hirtelen felülírja ezt a rossz emléket, csakhogy el ne veszítse a másikat. Ha kapcsolatban benne marad a megcsalt fél, kérdéses, mennyire képes meggyógyulni a lelki traumából. Viszont, ha kilép a kapcsolatból lesz egy tapasztalati emléke, ami mindvégig vele marad, mint valami árnyék, ha „ szükséges ” megjelenik.

Ez a saját védelmünknek lesz a lánca, ami egyben korlát is, de jó időre éberré tesz minket.

Miként hat tovább?

A megcsalt fél új kapcsolatot teremt és boldogan él benne, míg nem, egyik nap hasonlatos esemény lép az életébe, amit korábban megélt előző párájával.

Ha a korábbi kapcsolatában a párja későn ért haza és a hűtlenség oka az volt, hogy egy munkahelyi viszonyt folytatott, akkor a jelenlegi kapcsolatában a hasonlónak titulált – késői hazaérkezés – élményét képes aggályokkal kezelni.

Tehát a szeretet nyelve nem is olyan könnyű, mint azt gondolnánk, mert előbb, közel kell kerülni a párunkhoz, hogy tudjuk valójában mire van szüksége. Ahhoz meg láttatni kell, hogy milyen formába esik jól a szeretet nekünk. Amíg félreértsek  és játszmák uralnak bennünket, addig csak sejthetjük, hogy mi lehet az ami a másikat boldoggá, boldogabbá teszi.

Erről beszélgetni kell és segíteni egymást, hogy felismerhessük egymásban és megtanulhassuk, hogy azt adni is tudjuk majd. Amíg játszmás viselkedésekkel vagyunk tele, addig szinte lehetetlen. Őszinte alapokkal, egyenes kommunikációval, számítások nélküli gondolkodással lehet a legjobb alapot teremteni neki. Tisztán, bizalommal.

Hogy ezeken kívül mitől működik egy házasság, arról ebben a cikkben olvashatsz: A jól működő házasság 7 alapelve

 

 

 

 

 

 

Egyéni és Párkapcsolati Mediációval foglalkozom. Sok sikeres munkára tekinthetek vissza, amit köszönök a Klienseimnek. Mert, hogy közös munka hozza meg az eredményeket. Hiszem, hogy sok minden csak is rajtunk múlik. Az emberi kapcsolatok rendszerében élünk, mind a munkahelyünkön és otthonunkban. Egyik nehezebb élettér, mint a másik. Hát még ezeket egyensúlyban tartani. Ha kibillen, tudjuk meg az okát, ismerjük fel, és javítsuk meg! Ebben segítek Én. Ne újat, ne mást, csak másképp! Gondoljuk tovább együtt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here