Home Család Mit tehet a fiús szülő a gyermeke szexuális fejlődéséért?

Mit tehet a fiús szülő a gyermeke szexuális fejlődéséért?

2
Mit tehet a fiús szülő a gyermeke szexuális fejlődéséért?

Sokan azt gondolják, hogy a fiús szülőknek könnyebb dolguk van, komplikációmentesebben lehet átvészelni a serdülőkort, hiszen a fiúkat nem fenyegeti annyi veszély, mint a serdülő lányokat. Ezt az elgondolást sajnos kevéssé lehet alátámasztani, a fiús szülő is sok álmatlan éjszakát él át gyermekük férfivá válása során. Korábbi, a lányos szülőknek készült írásom (amelyet itt olvashatnak)  folytatásaként szeretnék segítséget nyújtani ezekben a kérdésekben.

Az első merevedések

Már kisgyermekkorban van merevedés, ami persze megijesztheti a gyermeket, mert nem tudja, mi is történik vele. A szülőnek el kell magyaráznia, mi ez a furcsa jelenség.

Ezzel szorosan összefügg, hogy már kisgyermek korban megtanítsuk a gyermeknek a helyes tisztálkodást: fürdetéskor a fitymát hátra kell húzni, s alaposan megmosni a makkot. A fityma a születést követően hosszabb-rövidebb ideig (max. 3 éves korig) hozzá van tapadva a makk felszínéhez. Ez teljesen normális jelenség, de idővel ez a hozzátapadás megszűnik, ha két és fél-három éves korban sincs ennek jele, akkor meg kell mutatni orvosnak.

Ugyancsak nagyon fontos a gyermek heréit ellenőrizni, minden szülőnek tisztában kell lennie néhány ténnyel: a heréknek a születésre már a herezacskóban kell lenniük. Viszont nagyon gyakori – akár tizenéves korig is -, hogy a herék felcsúszhatnak a hasüregbe (ingaherének nevezzük ezt). Kisfiúknál ez nem feltétlenül kóros, de kiskamaszoknál már veszélyes lehet, mert a fejlődő, növekvő here megszorulhat a lágyékcsatornában, ami a here elhalását okozza.

fiús szülő orvosA komolyabb problémákat megelőzendő fontos a helyes önvizsgálat elsajátítása!

A másik fontos tény, hogy a heredaganatok meglehetősen gyakori daganatok, akár kisfiúkban is előfordulhatnak. Ezért fürdetéskor óvatosan át kell tapintani a herezacskót. Amikor már egyedül fürdik a gyermek, meg kell tanítani neki az önvizsgálatot, de nem árt azért félévente leellenőrizni a herék helyzetét. Nyilván nagyon zaklatónak élheti ezt meg egy kiskamasz, de el kell neki magyarázni, hogy ez az ő érdeke!

Az első magömlés

Általában 11-13 éves kor között bekövetkezik (lehet korábban is, de ha 15-16 éves korig nincs magömlés – maszturbálással sem – akkor az hormonális problémára utal, kivizsgálást igényel). Ha a serdülő fiú nem tudja, hogy mi ez, komolyan megijedhet (azt hiheti, hogy bepisilt álmában), ezért meg kell előzni ezt a sokk-élményt! Minden fiús szülő el kell mondja, hogy ez a felnőtté válásának egyik mérföldköve, s nem csinált semmi rosszat.

Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a fiúk jelentős része már azelőtt maszturbál, hogy a heréiben megindulna a spermiumtermelés. Épp ezért komoly ijedséget okozhat, hogy egyszer csak az örömérzet mellett valami kifolyik a fütyijéből (komoly szorongásforrás lehet, mert arra gondolhat, hogy elrontott valamit magában, illetve hogy ez rossz dolog).

Önkielégítés

Az előbbiekhez szervesen kapcsolódik a maszturbálás témája. A fiúk ebben a kérdésben előnyben vannak a lányokkal szemben azért, mert a pénisz szinte „könyörög azért”, hogy huzigálják, játsszanak vele.

A lányokhoz hasonlóan, a kisfiúk is felfedezik a testüket. Az én-képük és testtudatuk kialakulása közben felfedezik azt, hogy jó érzés a fütyijükkel játszani, természetesen mindennemű erotikus fantáziálás nélkül. Kamaszkorban természetesen a maszturbálás célja és késztetése megváltozik, erotikus fantáziálással kísért szexuális tevékenységgé alakul.

A fiúk maszturbálásánál sem csupán örömszerzésröl van szó: sokkal egészségesebb, ha egy serdülő fiú rendszeresen maszturbál, mintsem ha túl korán párkapcsolatba kezd.

fiús szülő - szex
A felnőttkori egészséges nemi élet egyik bevezetője a gyerekkori maszturbáció

Mi a helyzet a pornóval?

“Segédanyagok” maszturbáláshoz – károsak-e a pornófilmek? A kérdés komplex: egyrészt a fiúk sokkal inkább vizuális típusúak, azaz a látott ingerek erősebb inger, azaz egyfajta “kedvcsináló”, ami nem káros. Viszont, el kell nekik magyarázni, hogy a pornó NEM oktatófilm, NEM szabad példának tartani!


fiús szülő - álom

“A fiúk sokkal inkább vizuális típusúak”

Ha a serdülők utánozni akarják a pornófilm jeleneteiben látott “teljesítményt”, komoly kisebbségi komplexusaik lesznek. Arról nem is beszélve, hogy ezek a filmek parodisztikusak, s teljesen nélkülözik a páros szex lényegét: az érzelmeket.

Ezen kívül a fiús szülő feladata megtanítani, hogyan tudják a magömlésüket késleltetni. Nagyon sok párkapcsolatban komoly felszültség forrása a korai magömlés.  A magömlés kontrollálását pedig serdülőkorban, önkielégítéssel összekötve lehet a legegyszerűbben megtanulni. Számos módszer van rá, a legjobb a PC-izmok megerősítése.

Ennek az a lényege, hogy a péniszben található izom akaratlagos összehúzása a magömlési ingert késlelteti. Ezt az izmot kell fejleszteni, azonban ez eleinte nem olyan egyszerű, mert először is meg kell találnunk ezt az izmot.

Így fejleszthető

Vizeléskor, ha megszakítjuk a vizeletsugár áramlását, érezhetően “húz” valami a pénisz alsó felszíne alatt – ez a PC-izom. Ezt a “megszakító” összehúzást kell ismétlődően – edzésszerűen – végezni, természetesen NEM vizelés közben, ezzel megerősödik ez az izom. Pár hónapos erősítés után jön a második fázis: maszturbálással összekötve, amikor közeleg az orgazmus, össze kell húzni ezt az izmot. Tapasztalni fogják az edzésben résztvevő sporttársak, hogy a megömlési inger kis időre elmúlik.

Ekkor már készen állunk a fejlesztésre, a teendő ismert, pár hónapos gyakorlással eljuthatunk a kívánt eredményhez. (Magától érthetődően az összehúzás páros szex során is késlelteti a magömlést, ez az egész hercehurca értelme!!).

Szintén fontos elmagyarázni a gyermekünknek,  hogy a maszturbálás teljesen egészséges tevékenység. Sajnos az elmúlt évszázadok romboló babonái, ostoba „magyarázatai” a férfierő elpocsékolásáról, mely „hátgerincsorvadáshoz”, „vaksághoz”, „tébolyhoz” vezet, rengeteg fiatal férfi életét tették pokollá. Sajnos még a 20. században is uralkodott ez a rémálom. (Ajánlom megnézni a Fehér szalag című kitűnő filmet, mely bemutatja egy huszadik század eleji kis falu romboló gondolkodását – nemcsak ebben a témában.)

A pronófilmek csupán két esetben okozhatnak kárt:

 • Ha a fiatal “tananyagnak” tekinti, azaz az ott látott viselkedésmintákat akarja lemásolni, nem is beszélve a teljesíthetetlenül hosszúra nyújtott aktusokról (a régebbi időkben forgatott (“vintage”) filmekben sokkal életszerűbb jelenetek láthatók).
 • A másik gond, ami komoly szorongásforrás lehet, az a férfi szereplők messze átlag feletti intim mérete. Minden serdülő fiút aggodalommal tölt el a péniszének mérete, ezt az aggodalmat komolyan fokozhatják ezek a filmek – mindenképpen el kell nekik mondani, hogy ezek a férfiak extrém ritka mérettel rendelkeznek (egy felmérés szerint a 18 éves európai férfilakosság merev péniszméretének átlaga a 13-15 cm es értékek körül helyezkedik el).

A fiús szülő felelősségteljes magatartása

Elsősorban arra gondolok itt, hogy a fiús szülő feladata már serdülőkorban elmagyarázni, miért is olyan jó dolog az óvszer. Nemcsak etikus és mellékhatásmentes fogamzásgátló (az óvszer-allergia nagyon ritka, sőt, készülnek latexmentes óvszerek is), hanem egyedüli módszer, ami véd a nemi betegségek ellen. Ez pedig minden normálisan gondolkodó ember elemi érdeke. Az óvszerhaszálatot is tanulni kell!

Fontos megtapasztalni már kamaszként, hogy milyen az anyaga, mennyire könnyen el tud szakadni, hogy ha nem megfelelően bánnak vele. A felhúzás technikáját a legjobban maszturbálással egybekötve lehet begyakorolni, így majd “élesben” nem lehet gond.

Ezért tartom nagyon előremutatónak, hogyha a kamasz gyermekünknek adunk pár óvszert gyakorlásul. S nagyon károsnak tartom azt a szemléletet – sajnos sokszor hallottam -, hogy “óvszerben nem olyan élvezetes a szex”, “mi értelme csomagolva szopogatni a cukorkát”, stb. stb. Értelmes ember számára ez nem lehet probléma – tekintettel arra, hogy ez az egyetlen olyan módszer, ami érdemi védelmet nyújt a nemi betegségek ellen is.

Minden kérdésre szívesen válaszolok itt, vagy e-mailben, a wirchow@gmail.com címen.

Previous article Készíts kényeztető ajándékot anyák napjára!
Next article Készüljünk együtt a gyerekekkel anyák napjára!
Orvos vagyok, munkám közvetlenül a mikroszkópos diagnosztika, de ennek ellenére, vagy éppen ebből kifolyólag az embert teljességében szemlélem. A munkám mellett orvosként évek óta tartok szexuális felvilágosító órákat iskolákban, a 12-14 éves korosztály számára. Csaknem 8 évig Tinidokiként interneten válaszoltam szexualitással kapcsolatos kérdésekre. Volt lehetőségem egy ideig a Magyar Szexológus Társaság tagjaként tanulni olyan szakemberektől, mint pl. Lux Elvira. Minden lehetőséget megragadok a betegek informálására is, mert jelentős hiányt érzek ezen a területen Magyarországon. Évekig foglalkoztam oktatással, s jelenleg is tanítok műtősnőket.

2 COMMENTS

 1. Nagyon érdekes és informatív az írás.
  ami fontos még, az a nyílt, tabuk nélküli kapcsolat kialakítása a gyermekkel. Ehhez pedig véleményem szerint az kell, hogy a gyermeknek minden korszakában őszintén kell válaszolni a daját szintjén. Ha kamaszkorban kezdi valaki okítani a gyerekét, az kevés. Addogra ki kell alakulnia egy olyan kapcsolatnak, amelyben egyik fél sem tartja magában a kérdéseket s a válaszokat. Talán ezzel egészíteném ki a tanácsot 🙂

  • Kedves Viktória,
   Nagyon köszönöm a hozzászólását, teljes mértékben egyetértek, az ilyen “oktatást” már kisgyermekkorban – adaptálva a gyermek szintjéhez – el kell kezdeni, mi több, kiépíteni a feltétlen és kétoldalú bizalmat. Anélköl biztosan nem lehetséges.
   Üdvözlettel,
   Krisztián

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here