Home Család Mit tehet a szülő a gyermeke szexuális fejlődéséért?

Mit tehet a szülő a gyermeke szexuális fejlődéséért?

1
Mit tehet a szülő a gyermeke szexuális fejlődéséért?

A serdülők megfelelő szexuális felvilágosítása akár életmentő is lehet számukra, de mindenképpen alapvetően meghatározhatja felnőtt koruk szexuális életét.

Talán túlzó lehet ez a megállapítás, de ha belegondolunk abba, hogy a szexualitás is egyfajta tanult (azaz: tanulható és tanulandó!!!) viselkedés, nem téves. Az, hogy felnőttként hogyan élvezzük a szexuális élet örömeit, hogyan küzdünk meg esetleges bajaival, már serdülőkorban eldől.

Azaz, a megfelelő oktatás, segítségnyújtás a serdülők és szüleik számára nagyon fontos. 

Gyakorló orvosként, amolyan „karitatív jócselekedetként” évek óta tartok szexuális felvilágosítást általános iskolákban 12-14 éves fiataloknak és szüleiknek. Cáfolhatatlan tény, hogy a mai tizenévesek ezer forrásból szerezhetnek információkat a szexszel kapcsolatban. Az internet, s a többi média ontja magából a nemiséggel kapcsolatos filmeket, klipeket, műsorokat.

S ne legyen egyik anyukának, vagy apukának sem kétsége: tizenéves szeme fényük SOKKAL többet tud, hallott már a témáról, mintsem legmerészebb álmukban gondolnák…

Mi lehet a szülő feladata ebben az információtengerben?

A legfontosabb, hogy megtanítsa a gyermekének, mi a fontos, mi az igaz, azaz megtanítsa a gyermeket szelektálni. Sajnos ez a feladat nagyon nehéz, mert sokszor a szülőnek is pontatlan ismeretei vannak a témában.

Bizonyára sok Olvasó gondolja úgy, hogy e következőkben leírtak triviálisak, de úgy gondolom, nem árt a tényleg fontos dolgokat sokszor ismételni.

Először a lányok szüleihez szólnék, s hamarosan, egy újabb cikk keretében a fiús szülőknek is összefoglalom tanácsaimat, gondolataimat. 

A menstruáció

Mindenképpen fel kell őket készíteni, hogy majd megjön a menstruációjuk. Itt nem csak az a feladat, hogy elmondjuk nekik, mi ennek a biológiája (azaz „most már nagylány vagy, lehet kisbabád”), mert ez egy 12-13 éves lánynak nem effektív.

Amit fontosnak tartok hangsúlyozni, hogy a menzesz NEM betegség, hanem természetes állapot, ami kellemetlenséggel is jár, de az egészséges működés része. Nagyon rossznak tartom, hogy sok anyuka úgy magyarázza a menstruációs napokat gyermekének, hogy „havonta beteg leszel”. Ezzel akaratlanul is „beleveri” a lányába, hogy ez rossz, ez szenvedést okoz.

Ugyanilyen fontos a megfelelő higiénia megtanítása. Klasszikus kérdés: tampon, vagy betét? Orvosként szigorúan a higiéniára tekintve, a betétet tartom sokkal egészségesebbnek, de a megfelelően sűrűn cserélt tampon is elfogadható, ha a kényelmi szempontok nagyon fontosak az illető számára.

 

Testalkat

Számtalan forma és alak létezik, azonban az alapfeladatait mindegyik el tudja látni.

Meg kell ismertetni velük az egészséges testséma fogalmát. Sajnos a mai „csakacsontsoványmodellalkatajó” világban túl sok hangsúlyt kap a külalak. Jelesül, a mellméret, mely állandó feszültségforrás, már serdülőkorban is.

Túl kicsi, túl lógós, túl szétáll, túl nagy, a variációk végtelenek. Pedig, mindegyik mell tökéletesen tudja a feladatát: elsődleges erogén zóna és alaktól/mérettől függetlenül képes a szoptatásra.

Azaz, már ebben a korban jó tudatosítani a lányokkal, hogy a hosszú távú párkapcsolatukban nem a melltartó kosármérete lesz a döntő faktor.

 

Szexualitás

 „Ismerd meg önmagad”, azaz az önkielégítés óriási fontossága. Az egyik legfontosabb témának kell lennie egy felvilágosító beszélgetés során.

Miért? Mert a nők felnőttkori szexuális életében döntő jelentőségű, hogy mennyire ismerik meg magukat, a saját testüket, reakcióikat. Számtalan helyen leírták, de mégsem árt ismét képernyőre vetni: a nők orgazmus-készség szempontjából két csoportra oszthatók, a csikló-típusúakra és a hüvelyi típusúakra, illetve néhány nő képes mindkét ingerlési móddal orgazmusig eljutni.

Ismerni és tanulni kell a testet

 

S az „áttanulás” nagyon kevéssé lehetséges. Innen már nyilvánvaló: ha egy lány csikló-típusú, de soha nem maszturbált, azaz nem tudja a fiújának/barátjának/élettársának/férjének ezt elmondani (a társ pedig olyan mamlasz és tudatlan, hogy fel sem merül benne, hogy érdeklődjön), akkor pusztán a hüvelyi izgatástól nem lesz orgazmusa, ami egyik félnek sem lesz jó.

A másik, rendkívül fontos tény, hogy teljesen természetes az, hogy egy serdülő lánynak VANNAK nemi vágyai! Ezen nem szabad megbotránkozni és a tiltás sem a megfelelő hozzáállás. A maszturbálás kitűnő mód arra, hogy veszélytelenül (terhesség, nemi betegségek) kiélje a nemi vágyait és emellett felkészítse magát a majdani páros nemi életre!

Nagyon sok felnőtt nőtől kaptam levelet, melyben segítséget kérnek az orgazmus-zavaraikkal kapcsolatban, melyek jelentős része arra vezethető vissza, hogy nem ismerték meg serdülőkorban önmagukat.

Felmerül ezzel kapcsolatban egy nem is annyira ritka szituáció, ami mindkét fél számára eléggé kellemetlen lehet: Hogyan viselkedjen a szülő, ha véletlenül rányit az éppen maszturbáló lányára? Már csak azért is fontos ez a kérdés, mert sajnos sok felnőtt nő, illetve férfi nem tudja a helyén kezelni az önkielégítést. A legfontosabb tanács: ne lepődjünk meg! Teljesen egészséges dologról van szó, mi több, nemcsak, hogy egészséges, még fontos is, lásd a fentebb részletezetteket.

Ha a lány nem vette észre, hogy meglátták, akkor meg kell tenni mindent, hogy ez így is maradjon. A maszturbálás igen intim tevékenység, nem tartozik másik félre, csupán „könyveljük el”, hogy a lányunk bizony felnőtt. Ha ő is észreveszi, azaz megzavartuk, akkor nagyon fontos tapintatosan visszavonulni, és elnézést kérni tőle.

Kicsit később (másnap?) jó megbeszélni a dolgot, mert nyilvánvalóan nagyon zavarba jött, s el kell neki mondani, hogy nem csinál semmi rosszat. El kell neki magyarázni, hogy a rendszeres önkielégítéssel nem csak a jövőbeli harmonikus szexuális életét alapozza meg, hanem biztonságosan ki tudja elégíteni a vágyait. Persze, ehhez a szülő-lánya beszélgetéshez az is szükséges, hogy a szülő tisztába legyen a maszturbálás fontosságával.

 

A védekezés

 Nemi betegségek, terhesség veszélye: Itt a kulcs a védekezés (óvszer!!!) megtanítása. A fogamzásgátló tablettákkal legalább 17-18 éves korig mindenképpen várni kell (e tekintetben sokkal konzervatívabb vagyok, mint a nőgyógyászok). Csak alapos kivizsgálás (máj- és vesefunkció, esetleges örökletes véralvadási zavarok kizárása) után tartom elfogadhatónak, azonban tudatosítani a lányokkal, hogy a nemi betegségektől NEM védenek.

 

Oltások

Méhnyakrák elleni oltás: gyakorló orvosként nagyon örülök, hogy végre elérhető egy ilyen vakcina, mert méhnyakrákban meghalni nagyon-nagy luxus.

Persze, tökéletes védelmet nem lehet adni egy olyan bonyolult és minden részletében nem ismert betegség ellen, mint a méhnyakrák. De az oltás, kiegészítve a megfelelő szexuális viselkedéssel (a megfelelő oktatás tehát direkt életmentő lehet) és a rendszeres szűrővizsgálatokkal nagy eséllyel megvéd ettől a gyilkos kórtól.

Ezért nemcsak az oltás fontosságát kell a szülőnek hangsúlyozni, hanem a nőgyógyászati vizsgálat jelentőségét is. Egyre gyakrabban látok 18-22 év közötti fiatal nőkben direkt rákelőző állapotot! Senki sem szeret nőgyógyászhoz járni, kiszolgáltatott helyzet, megalázó vizsgálat, de szükséges.

Megfelelő oktatással el lehet érni, hogy a fiatal lányok ne rettegve menjenek vizsgálatra. A méhnyakrák, sok egyéb rosszindulatú daganathoz hasonlóan, részben vírus okozta betegség.

A humán papillómavírus (HPV) több, mint 100 „fajtából” álló víruscsalád, melynek egyes tagjai csupán ártalmatlan jóindulatú daganatot („szemölcs”) okoznak, mások viszont olyan károsodást okoznak a méhnyak sejtjeiben, ami rákhoz vezethet. S azért a HPV mást is „tud”: orális szex révén a férfiak száj- és garatnyálkahártyájára kerülhet a vírus, s ott okozhat rákot. 

Minden kérdésre szívesen válaszolok itt, vagy e-mailben, a wirchow@gmail.com címen.

Previous article 5 megtakarítás, amit ismerned kell, ha vagyont akarsz építeni
Next article Hogyan beszélgetnek a nők? Hogyan beszélgetnek a férfiak?
Orvos vagyok, munkám közvetlenül a mikroszkópos diagnosztika, de ennek ellenére, vagy éppen ebből kifolyólag az embert teljességében szemlélem. A munkám mellett orvosként évek óta tartok szexuális felvilágosító órákat iskolákban, a 12-14 éves korosztály számára. Csaknem 8 évig Tinidokiként interneten válaszoltam szexualitással kapcsolatos kérdésekre. Volt lehetőségem egy ideig a Magyar Szexológus Társaság tagjaként tanulni olyan szakemberektől, mint pl. Lux Elvira. Minden lehetőséget megragadok a betegek informálására is, mert jelentős hiányt érzek ezen a területen Magyarországon. Évekig foglalkoztam oktatással, s jelenleg is tanítok műtősnőket.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here