Home Család Párkapcsolat Mitől működik a házasságod?

Mitől működik a házasságod?

0
Mitől működik a házasságod?

A jól működő házasság 7 alapelve

 

Boldog házasságra, családi életre vágysz? Bízol abban, hogy egyszer valaki a kezedbe adja a tuti receptet, amit csak követned kell, és aztán boldogan élsz, amíg meg nem halsz?

 John M. Gottman amerikai pszichológus professzor és párkapcsolati tanácsadó A jól működő házasság 7 alapelve című sikerkönyvében részletes útmutatást ad, amit megvalósítva tényleg közelebb kerülhetsz az áhított célhoz.

Gottman több ezer házaspárt vizsgált meg szerelemlaborjában és ezek alapján dolgozta ki elméletét. A boldog házasságok alapjának a barátságot, a kölcsönös tiszteletet, egymás alapos ismeretét és a szeretet folyamatos kimutatását tartja. Ezeken kívül fontos még az egymásra hangoltság, a bizalom és az elköteleződés.

Na, eddig nem tudtál meg semmi újat, mondhatnád. De itt jön a lényeg: a hét alapelv és részletes útmutató ahhoz, hogy hogyan valósítsd meg őket. A könyvben több tesztet is találsz, melyekkel felmérheted házasságod jelenlegi állapotát, majd gyakorlatokat, amelyekkel elmélyítheted tudásodat.

Mitől működik a házasság:

1. alapelv: Bővítsd szerelemtérképed!

A szerelemtérkép lényege a másik minél alaposabb megismerése. Minél több dolgot tudsz párodról (mit szeret és mit nem, mik a vágyai, céljai, a kedvencei, milyen érzései, gondolatai vannak), annál könnyebb szeretni. Az egymást jól ismerő párok könnyebben küzdenek meg a problémákkal és a konfliktusokkal is. A szerelemtérképed bővítése egy egész életen át tartó folyamat, állandóan frissíteni kell az „adatbázisodat”.

2. alapelv: Tápláld szereteted és csodálatod!

Ha egy kapcsolatból a szeretet és a csodálat hiányzik, akkor az menthetetlen. A legnehezebb pillanatokban ugyanis különösen fontos, hogy fel tudd idézni társad jó tulajdonságait! Ezért figyelj minden olyan cselekedetére, amit méltányolni tudsz! Dicsérd és mondj köszönetet! Gyakran idézzétek fel kapcsolatotok boldog pillanatait!

3. alapelv: Ne el-, hanem inkább egymás felé forduljatok!

Tudom, te is állandó rohanásban éled napjaidat, de aközben is fontos, hogy jelezd kedvesednek, hogy milyen fontos, értékes. A házastársak igénylik egymás szeretetét, figyelmét, támogatását. Ezért esténként szánjatok 20-30 nyugodt percet arra, hogy megbeszéljétek, mi történt aznap.

4. alapelv: Engedd, hogy a párod befolyásoljon!

A lényeg, hogy a döntéseiteket közösen hozzátok meg. Ez az alapelv a férfiakra ró nagyobb feladatot, hiszen a nők általában hagyják, hogy a férjük befolyásolja őket döntésükben, figyelembe veszik társuk véleményét, érzéseit. A férfiaknak is meg kell tanulniuk engedni, kompromisszumot kötni.

5. alapelv: Oldd meg a megoldható problémákat!

Gottman a házassági konfliktusoknak két fajtáját különíti el: a megoldhatót és az örök életűt. A problémák nagyobbik része örök életű, azaz egész életetekben veletek marad.

Konfliktusmegoldás szempontjából a sikeres házasságok mottója: „Ha valami fáj, akkor a világ megáll, és én meghallgatlak téged.” Fontos tudni, hogy a házassági konfliktusokban senkinek sincs igaza, „nincs objektív igazság, csak két szubjektív valóság”.

Vitatkozni is meg kell tanulni!

A vita során a másik személyét nem kritizálhatod, mert a kritika a másik megtámadása, ezért visszahúzódást vált ki. Panaszkodni egy-egy cselekedet miatt lehet, de kritizálni tilos! A kritikát olyannyira veszélyesnek tartja Gottmann, hogy a megvetéssel, az emiatt kialakuló védekezéssel és visszahúzódással együtt az apokalipszis négy lovasának nevezi őket. Nagy baj van, ha hagyod őket bevágtatni a házasságodba!

A megoldható problémák kezelésénél fontos a nyugodt kezdés, a másik javítási kísérleteinek elfogadása, önmagad és a másik megnyugtatása és a kompromisszum megkötése.

Ha fejleszteni szeretnéd a kommunikációs eszköztárad, akkor mindenképp olvasd el hozzá ezt a cikkünket!

6. alapelv: Az elakadás legyőzése

Minden házasságban vannak tehát kibékíthetetlen, feloldhatatlan ellentétek is. Ezek általában személyiség- vagy életvitelbeli különbségekre vezethetők vissza.

Az ilyen problémák soha nem múlnak el, de úgy kell kezelni őket, hogy ne tehessék tönkre a kapcsolatodat. Ezeket az elakadásokat többnyire a rejtett álmok okozzák. Ha tiszteletben tartjátok egymás álmait, még ha nem is értetek vele egyet, akkor nem veszélyeztetik a megoldhatatlan ellentétek sem kapcsolatotokat.

7. alapelv: A közös értelem megteremtése

Ennek négy alappillére van:

  • A kapcsolódás, a kötődés rítusai – ezek olyan események, szokások, amelyeket az egész család vár, mindenki örül nekik, kifejezik összetartozásotokat.
  • Egymás szerepeinek támogatása – házasságotok annál tartalmasabb lesz, minél inkább összhangban vannak az egymással kapcsolatos elvárásaitok, tudod, hogy hol a helyed és társad helye a családban.
  • Közös célok, amikért küzdötök.
  • Közös értékek és szimbólumok.

 

És végül hat aranyszabály, amitől működik egy házasság. Alig heti hat órát kell rászánnod és rengeteget fog javulni a kapcsolatod minősége!

  • Minden reggel jegyezz meg egy dolgot, ami aznap a párod számára fontos lesz! (találkozó, megbeszélés, orvosi vizsgálat) Ez napi 2 perc.
  • Hazaérkezéskor öleld és csókold meg kedvesed! Kutatások szerint a csóknak legalább 6 másodpercig, az ölelésnek 20 másodpercig kell ahhoz tartania, hogy szervezetedben meginduljon az örömhormonok termelődése. Kezdeményezz egy 20-30 perces stresszoldó beszélgetést!
  • Minden nap fejezd ki szeretetedet és csodálatodat társad iránt! Ez napi 5 perc.
  • Szereteted mutasd ki fizikai formában is! Lefekvés előtt feltétlenül öleljétek meg egymást! Napi 5 perc.
  • Hetente egyszer randevúzz pároddal! Két órán át csak egymásra figyeljetek, egymással foglalkozzatok! Ez legyen egy laza, romantikus esemény!
  • Hetente egyszer szánjatok egy órát arra, hogy értékelitek, hogyan alakult azon a héten a kapcsolatotok!

Hogy mitől működik a házasság? Ha magasra teszed a lécet a házasságoddal kapcsolatban, ha magasabbak az elvárásaid, sokkal jobb minőségű, boldogabb kapcsolatban élhetsz, mint ha homokba dugod a fejed! Sok sikert hozzá!

 

Forrás: John M. Gottman: A jól működő házasság 7 alapelve. Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2016. Fotók: pixabay.com

Hogy ne maradj le hasonló cikkeinkről, iratkozz fel listánkra és likeolj minket Facebookon is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here