Home DIY Ne dobd ki, újítsd fel!

Ne dobd ki, újítsd fel!

Ne dobd ki, újítsd fel!

Ronda. Ódivatú. Unom. Bezzegasárié. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejedben? Máris elmerülsz a webáruházak vagy a katalógusok vonzó világában? Nem biztos, hogy ez a megoldás.

Sajnos napjaink a tömegtermelésről szólnak, bármely oldalról közelítjük meg. Én most a bútorokat (nem kárpitozott) emelném ki. Igen, lehet, hogy már nem tetszik és valóban nem túl esztétikus darab, de annak idején nagymama neked ajándékozta, megörökölted vagy vetted, a lényeg, hogy egyáltalán nem szeretnéd már.

Egy bútordarabot általában nem cserélgetünk folyton, hanem több éven át végigkísér bennünket. De mire is szeretnék kilyukadni? Otthoni megunt bútorodtól nem feltétlenül kell megválnod, hanem át is festheted kedved szerint. Természetesen érdemes mérlegelni a lehetőségeket, mert van az a menthetetlen bútor, mellyel nem érdemes foglalkozni, de

a kisebb hibákat akár Te is kijavíthatod.

Miért érdemes belevágni?

  • saját ízlésedre formálhatod
  • egyedi, nem fogod viszontlátni sem a szomszédnál, sem a bútorkatalógusban
  • minden egyes darabnak története lesz
  • ha ránézel büszkeséggel tölt el, hogy a kezed munkáját tükrözi
  • nem termelsz újabb hulladékot, így megóvod a környezetet

Ha úgy döntöttél belevágsz, gondold át mi a célod mielőtt ecsetet ragadsz. Ha kezdő vagy érdemesebb először egy kisebb tárgyon kísérletezni. Mindenképpen vedd figyelembe otthonod stílusát, ne akarj egy modern, üvegasztalos lakásba country stílusú szekrényt, mert nem fog jól mutatni hiába tetszik.

Inspirációként két komód megújulása (előtte-utána fotók)

Akkor van a legegyszerűbb dolgod, ha nincsen felületi sérülés a bútorodon.

Ha mégis van érdemes javítani mestertapasszal, melyet spakli segítségével könnyen felvihetsz a kívánt felületre. Ennek száradási ideje több óra, mely lejárta után vissza kell csiszolni és szükség esetén addig ismételni a folyamatot, amíg a felület szép egyenletes nem lesz.

Ha már belevágsz érdemes átnézni a bútordarabot, például ajtónál a pántokat, bútorgombokat vagy fogantyúkat hozzáigazítani az új külsőhöz. Ezekből nagyon bő a kínálat, egészen egyszerűtől az extra kivitelig (bár én inkább létrehoztam egy sajátot, amikor a komódunk készült).

Fa bútorgomb kicsit másképp

Milyen festéket válassz?

Emlékszem, hogy első kísérletezésem előtt hetekig, sőt talán hónapokig gondolkoztam belevágjak-e vagy sem. Bútort átfesteni alapozás, minden nélkül? Ugyan már! Pedig tényleg! Végül nekifutottam és átfestettem a képen látható fényes kerámia virágtartót.

Igen, alapozás nélkül. Persze erre nem mindegyik festék képes. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de számomra a krétafesték mindent visz.

Könnyű vele dolgozni, szépen visszacsiszolható, így ezzel és a hozzá tartozó színtelen wax-szal különleges – számomra is kedvelt – rusztikus hatást érhetünk el, mindemellett az utóbbi ellenállóbbá teszi a felületet.

De fokozható még az antikoló wax-szal is. Saját káron tanulva a jobban igénybevett bútordarabokat, tárgyakat érdemes lakkozni is.

Ha homogénebb felületet szeretnél létrehozni, akkor a zománcfestéket javaslom, viszont ehhez szükség lesz alapozásra is. Tapasztalat híján ennek a festéknek a használatába nem mennék bele 🙂

Végül…

A kevesebb néha több, de ha az adott bútordarab „elbírja” és szeretnéd, ma már sokféle díszítési móddal, trükkel próbálkozhatsz. Ezek közül két kedvenc technikámat emelném ki: a transzfertechnikát, illetve a stencilezést. Mindkettővel látványos dolgokat lehet elérni egy kis odafigyeléssel.

Ha érdekel hogyan újultak meg a fotókon látható komódok, itt elolvashatod.

Fotók: www.pexels.com, www.decodorka.blog.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here