Vajon mi a sikeres nyelvtanulás titka? Van-e ami fontosabb a gyakorlásnál? Van-e valamilyen, mindenki számára használható titkos módszer?

Persze, hogy van.  Nyelvtanulás zenével. Hogy élvezd azt, amit csinálsz.

Legyen szó az élet szinte bármely területéről, azt a dolgot, amit élvezetből csinálsz, összehasonlíthatatlanul hatékonyabban és eredményesebben tudod tenni, mint azt, amit csak muszájból.

Válassz a nyelvtanuláshoz is olyan módszert, amit már az egészen kis kortól kezdve bárki használhat és élvezetessé teheti vele a tanulást. Tanulj kedvenc dalaidból, slágereidből.

Miért is jó a nyelvtanulás zenével?

Néhány azok közül az indokok közül, amik a dalokat rendkívül hatékony nyelvtanuló módszerré teszik:

  • Mert működik. Több tudományos kísérlet is igazolja, hogy a zene segít nyelvtanulásnál a nyelvtan megtanulásában, a szókincs bővítésében és a helyes kiejtés elsajátításában is. A Mozart-effektus igazolja, hogy a klasszikus zenehallgatás növeli a mentális teljesítőképességet ezért a nyelvtanulásnál is roppant hasznos. Tehát működik!
  • A mindennapokban használt nyelvet tanulod. A dalszövegek rengeteg hasznos kifejezést és szlenget tartalmaznak, hiszen anyanyelvi közönséghez szólnak. Ezeket a tankönyvekből nem fogod tudni megtanulni. Kétségtelen, hogy néha a nyelvhelyesség kárára megy, de ez a cikk nem elsősorban leendő nyelvészeknek szól, hanem azoknak, akik a mindennapi nyelvet szeretnék megtanulni.
  • Közelebb hozza a nyelvet. A zenehallgatás hatására jobb lesz a kiejtésed, jobban „megérted” a nyelv dallamát, ritmusát és tónusát.
  • Megragad a fejedben. Rengeteg szó és kifejezés ismétlődik egy-egy számban, és ezek az ismétlés hatására jobban rögzülnek benned. Ezzel a dologgal már valószínűleg Te is találkoztál, hiszen mindannyian gond nélkül fel tudunk idézni kedvenc számainkból legalább egy-két sort. Sokuk gyakorlatilag kitörölhetetlenül beleivódik az elménkbe.
  • A dalok az érzelmeidre is hatnak. Képes befolyásolni a hangulatot, fokozza a fizikális és mentális teljesítőképességet. Ami pedig érzelmekhez kapcsolódik, arra jobban emlékezünk.
  • Szinte bárhol és bármikor használhatod. Az egyik fő indok, amiért az emberek nehéznek találják a nyelvtanulást az, hogy nincs elég szabadidejük, amit a tanulásra fordíthatnak (persze ha elolvasod és kipróbálod, amit a hatékony időmenedzsmentről írtunk akkor ez veled nem fog előfordulni). Ha a zenén keresztül tanulsz, akkor nem kell külön időt szakítanod erre, hiszen a fülest bedughatod utazás közben, hallgathatsz zenét az autóban vagy a konyhában, a gyerekek pedig játék közben is.

Hogyan működik a nyelvtanulás zenével?

Van néhány komoly buktató, amiket el kell kerülni a sikeresség érdekében. Ne válassz olyan dalokat, amik:

  • nehéz nyelvezetűek, nem a hétköznapi kifejezéseket használják
  • túl gyorsak
  • nincs hozzájuk dalszöveg
  • nehezen érthetőek

 

1. Keresd a számokat a megfelelő helyeken

A leggyakrabban használt ingyenes források a YouTube és a Vimeo. Itt gyakorlatilag végtelen mennyiségű videót találsz, és ha beírod a megfelelő nyelven, hogy „felirat”, akkor dalszöveget sem kell keresgélned.

Ha némi pénzt is áldoznál a videós, illetve zenés nyelvtanulásra, akkor jó választás a FluentU ahol többféle nyelvi szinten találsz a fentiek mellett mozi előzeteseket és rengeteg féle szórakoztató videót is. Van appja is, így bárhol tudod használni.

Nyelvtanulás zenével
15 napos ingyenes próbaidőszak jár hozzá

 

2. Válaszd a megfelelő zenéket

Első és legfontosabb, hogy olyanokat válassz, amiket szeretsz. A következő fontos dolog, hogy a zene olyan legyen, ami a hétköznapi nyelvezetet használja. Ha a mainstream dalok közül választasz, nem nagyon lehet mellé nyúlni. A nagyon művészi előadókat inkább a legfelső szinten tanulóknak ajánljuk.

Az is fontos, hogy egyáltalán megértsd, amit énekelnek. Az operák és a heavy metal általában nem a legjobb választás, ezeket sokszor még magyarul is nehéz megérteni.

Jó, ha egy történetet mesél el a szöveg, így könnyebb megérteni. Gyerekeknek, vagy totál kezdőknek a Disney vagy más gyerekdalok tökéletes választások. Ha ezek nem tetszenek, akkor valamilyen pop vagy szelídebb rock zenét javasolnak.

 

3. Segítsd magad a dalszövegekkel

Persze pusztán zenehallgatással nem lehet nyelvet tanulni. A gyakorlatban eleinte szükséged lesz egy mankóra, ami segít megérteni a zene mondanivalóját, ez pedig a leírt dalszöveg. A YouTube mellett a Lyrics.com-on is keresgélhetsz szövegeket.

A már említett FluentU-n pedig minden videóhoz interaktív felirat is tartozik, vagyis ha egy szó fölé viszed az egeret, akkor a videó megáll, és felugrik egy szómagyarázat, könnyen érthető példamondattal. A szavakat későbbi ismétlésre hozzáadhatod a saját szótáradhoz. Amire ez az egész oldal épít, az pontosan a nyelvtanulás zenével módszer.

 

4. Énekelj

Nyelvtanulás zenével
Énekelj bátran!

Hacsak nem közönségnek teszed, akkor nem számít, hogy mennyire jó vagy rossz a hangod. Eleinte, amíg megjön a bátorságod, úgyis csak magadnak fogsz énekelni. Fontos viszont, hogy ezt hangosan tedd. A hangos éneklés arra kényszeríti a szádat, hogy megfelelően formázza a szavakat és a dallam ritmusával együtt mozogjon.

Amikor már századjára énekelsz el valamit a gép előtt, próbálj meg elszakadni tőle, és mutasd meg tudásodat, mondjuk a fürdőszobának. Ha már gond nélkül megy a dal kívülről, akkor képessé válsz arra is, hogy bizonyos részeit a mindennapi életben is használd.

 

5. Ne akard egyszerre megtanulni

Tanulmányok támasztják alá, hogy az időnkénti ismétlés hatékonyabb, mintha megpróbálnál valamit egyszerre megtanulni. Alkalmazd ezt a zenéknél is. Amikor egy dal már többé-kevésbé benned van, ugorj egy másikra, majd csak 3-4 dal után térj vissza az eredetileg tanult elsőre. Így mélyebben fognak rögzülni a tanultak, és magabiztosabban fogod tudni használni őket a hétköznapok során.

Ahogy egyre több dalt tanulsz meg, úgy lesz a szókincsed is egyre bővebb. Így egyre több sikerélmény fog érni, amikor már a dalokból ismert szavakkal és kifejezésekkel találkozol más szövegkörnyezetben vagy beszélgetésekben.

A nyelvtanulás zenével módszer lényege az tehát, hogy úgy leszel egyre jobb egy adott nyelvben, hogy magát a folyamatot, a tanulást is élvezni fogod. Következő lépésként pedig már koncentrálhatsz a folyamatos beszédre, amelyhez 6 hasznos gyakorlati tanácsot ebben a cikkünkben találsz.

Ha szeretnél tovább fejlődni, iratkozz fel listánkra, vagy likeolj minket Facebookon, így nem maradsz le a LEGJOBB és LEGÚJABB anyagokról.

Forrás: fluentu.com, ehow.com, everydaylanguagelearner.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here