Home DIY Poháralátét készítése otthon

Poháralátét készítése otthon

2
Poháralátét készítése otthon

A gipsz egy nagyon hálás alapanyag: könnyű vele dolgozni és egyáltalán nem drága, az öntés és dekorálás pedig a gyerekeknek is élvezetes, kreatív szünidei szórakozás lehet. Az alábbiakban megmutatom, milyen egyszerű a poháralátét készítése otthon gipszből – nyárra hangolva.Poháralátét készítése otthon

A gipszöntés

Először is szükséged lesz 10 cm átmérőjű szilikon minikuglóf formákra, ezek mélyedésében egy átlagos pohár vagy csésze tökéletesen elfér. Két darab poháralátéthez 2 dl gipszet és 1 dl vizet keverj csomómentesre, míg tejfölsűrűségű nem lesz. A mennyiséget növeld az arányokat megtartva (2/3 rész gipsz, 1/3 rész víz) attól függően, hány darabból álló szettet szeretnél elkészíteni.

Poháralátét készítése otthon

Poháralátét készítése otthon - az alapok

 

 

 

 

 

Ha kész a massza, öntsd bele a formákba, és kicsit rázogasd össze, hogy ne maradjon bennük buborék. Nagyjából fél óra elteltével megköt, ekkor pattintsd ki őket óvatosan a formából, majd tedd ki papír törlőre. Érdemes egy napot hagyni, hogy teljesen kiszáradjanak, mielőtt tovább dolgozol velük.

Ha nem sikerült egyenletesre a felszín, finoman csiszold át. Amint készen vannak az alátétek, jöhet a dekorálás – erre négy igazán nyári hangulatú ötletet mutatok.

Poháralátét készítése otthon – dekorációs ötletek

  1. Arany ananászok

 

Poháralátét készítése otthon - arany ananász

Az első a személyes kedvencem, aminek az elkészítéséhez aranyszínű festékspray-re, ananászos szalvétára, dekupázs ragasztólakkra, néhány akril tengericsillagra, hobbiragasztóra és egy ecsetre lesz szükséged.

Maszkold ki a poháralátétet a belső mélyedésnél, ugyanis ez a rész színtelenül marad, ezután fújd rá egyenletesen az aranyszínű festéket.

Miután megszáradt, kenj egy réteg ragasztólakkot a festetlen részre, vágd méretre a szalvétát, és ecset segítségével gyűrődésmentesen rögzítsd még egy vékony réteg dekupázs ragasztólakkal.

Néhány tengericsillag figurát is fess le a poháralátéttel megegyező színűre, és ragaszd fel a szalvéta tetszőleges pontjaira.

2. Kikötői hangulat

Poháralátét készítése otthon - tengerész

Ha kedveled a tengerész stílust, akkor jó hírem van: ez a verzió a legegyszerűbben és leggyorsabban elkészíthető mind közül. Ragasztópisztolyra, vastagabb kötélre és horgony fafigurára lesz csupán szükséged hozzá.

A formát hagyd festetlenül, mert a piros szín elég hangsúlyos lesz önmagában is.

Ragasztózd be a belső mélyedést, és tekerd körbe a kötéllel, majd a közepére ragassz egy vasmacskát – és kész is vagy.

3. Trópusi szerelem

flamingós poháralátét

Idén nyáron a flamingó motívumot szinte nem lehet megkerülni, de én nem is szeretném, mert teljesen beszippantott – így nem volt kérdés, hogy feldolgozom poháralátétre a témát.

Először is fesd le a gipszformát rózsaszín akrilfestékkel két rétegben. Miután megszáradt, hobbiragasztóval rögzíts a közepébe néhány préselt falevelet, köré apró csigákat, végül egy szerelmes flamingópárt.

Az egészet fújd át lakkal, hogy a levelek is tartósak maradjanak.

A csigák kiválasztásánál ügyelj arra, hogy nagyjából egyforma magasak legyenek a flamingókkal, különben nem fog stabilan állni rajtuk a pohár.

4. Kavicsos tengerpart

tengerpart stílusú poháralátét Az utolsó dekorációs ötletemet egyértelműen a tengerparti séták ihlették. Elkészítéséhez apró kavicsokra, aranyszínű festékspray-re, hobbiragasztóra, dekorlakkra és világoskék akrilfestékre lesz szükséged.

A gipszből készült alapot két rétegben fesd kékre, majd lakkozd le, hogy tartós maradjon. A kavicsok egyik oldalát fesd aranyszínűre – az ilyen apró tárgyaknál a spray kiszerelésű festék a legpraktikusabb.

Száradás után kend be a forma középső részét hobbiragasztóval, és szórd rá a kavicsokat, majd rendezgesd el őket a mélyedésben.

Remélem, meghoztam a kedved egy kis nyárköszöntő, kreatív tevékenységhez. Hőség esetén a poháralátét készítése otthon kiváló beltéri program a gyerekekkel.

Ha pedig további ötleteket is megnéznél, itt biztosan találsz számodra megfelelőt.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here