Tanulás színekkel

1559

Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a külső tényezők erőteljesen befolyásolják a teljesítőképességet.

 

Hogyan fokozható a tanulás színekkel?

 

A színek ösztönzik a tanulást

A gyerekek hatékonyabban tanulnak és tovább emlékeznek az információra, ha színeket is használ az oktatási anyag és az osztályterem is színes. Ugyanis az agyunkba eljutó információ 80%-a vizuális, a színek pedig stimulálják a vizuális érzékelést és segítenek az információ megtartásában. 

Tanulás színekkel
Nem csak a szemnek szépek

A különböző színek különböző hangulatot teremtenek

A vörös, a narancssárga és a sárga stimulálja és növeli az agyi tevékenységeket. Mások, mint például a kék, a zöld vagy a lila a relaxációt segítik elő. A tanárok ennek tükrében meg tudják tervezni az osztályterem dekorációját, hogy az megfeleljen akár az aktív, akár a pihentető stílusú tanuláshoz. A tantermi feladatok és előadások is hatásosabbak, ha különböző színeket használnak hozzájuk.

A túlstimulált gyerekeknek a relaxációs színek segítenek, míg a figyelemzavaros gyerekek számára az agyi tevékenységet stimulálóak a hasznosak.

A gyerekek jobban emlékeznek a színekre, mint a szóbeli utasításokra

Egy 1999-es tanulmány rámutatott arra, hogy a gyerekek jobban emlékeznek azokra az utasításokra, amikhez színeket is használtak, mint a szóbeliekre. A tananyag feldolgozása során ezek használata tehát segít az információ megjegyzésében. Például a különböző adatokat tartalmazó tanulókártyáknál érdemes színes hátteret használni, úgy hogy minden adathoz más és más háttér tartozzon. A diákok így társítani fogják a színt az adattal, ami később segíti őket az információ felidézésében. Így válik hatásossá a tanulás színekkel.

Színek és kreativitás

Tanulás színekkelIsmert, hogy a hangulatot is befolyásolják. A meleg árnyalatok kényelmes, nyugodt érzetet adnak, míg a világosak izgatólag hatnak.

A színek inspirálják a kreativitást, így ösztönzik az új ötletek megszületését is. Használatuk nem csupán a művészi projekteknél hasznos a diákok számára, hanem segítséget nyújt egy adott probléma megfogalmazásában, értékelésében és megoldásában is.

Az az egyszerű módszer, hogy különböző színű íróeszközöket lehet használni az iskolai feladatok megoldásánál, motiválónak bizonyult a diákok számára. Hosszabb ideig tartotta fenn a tanulók figyelmét és segítette az órán elhangzottak megjegyzését is.

Színek a lakásban

Otthon a szülők is létre tudnak hozni kreatív környezetet, hogy inspirálják vele a kreativitást és hatékonyabb legyen a tanulás színekkel. A színes fürdőszoba például csecsemőkortól kezdve hozzájárul a bébi tanulásához.

Tanulmányok szerint, azon babáknak, akiknek ilyen fürdőszobájuk van, gyorsabban fejlődik az intelligenciájuk, mint azoknak, akiknek nincs.

A színes játékok és dekorációk használata a gyerekszobában nemcsak vidám, hanem tanulási környezetet is eredményez.

Felnőttek és színek

A színek használata nemcsak a csecsemőket és a gyerekeket érinti előnyösen, hatással vannak a felnőttekre is. Használni kellene őket akár az egyetemi termekben is, hogy segítsék a tanulást.

A szórakozóhelyek, éttermek már régóta felismerték ezt a tényt, így gyakran használnak különféle színeket, hogy élményre csábítsanak. A McDonalds gyorsétterem is tudta, hogy mit csinál, mikor az éttermeit  pirosra és sárgára tervezte. Két olyan színre, ami izgalmas és stimulálja az agyat.

Forrás: ehow.com

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here