Tanulási stílusok és stratégiák

Minden emberre más és más tanulási stílus jellemző. Annak felismerése, hogy melyik kategóriába tartozol, az első igazi lépés a hatékony tanuláshoz.

Néhányunknak az a legjobb módszer, ha elképzeljük a dolgokat, másoknak gyakorlati megközelítés szükséges, megint másoknak a zene segít. Bármi is legyen a Te sajátos stílusod, biztosan beleesik egyikbe az alábbi hét tanulási stílusok és stratégiák közül.

Jelentősége

Óriási jelentősége van annak, hogy felismerd mind a saját, mind pedig gyermekeid számára a legmegfelelőbbet. Ha a szülők ismerik gyermekeik tanulási stílusát, akkor a megfelelő módszereket alkalmazva szárnyakat tudnak nekik adni a fejlődéshez. Csökkenni fog a konfliktusok száma, megnő az önbecsülés és egészséges énkép alakul ki.

Azon felnőttek pedig, akik tisztában vannak a saját stílusukkal és alkalmazzák is azt a tanulás során, sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek, valamit képessé válnak magasabb szinten teljesíteni.

A rosszul megválasztott és alkalmazott módszerek ugyanakkor gátat alakítanak ki, ami gyengébb tanulási eredményhez vezet és egyéb területekre is negatívan hat.

A 7 tanulási típus

Fontos megjegyezni, hogy a tanulási stílusok és stratégiák elkülönítésére rengeteg módszer létezik, így másol találkozhatsz ennél több, vagy akár kevesebb kategóriával is, attól függően, hogy milyen megközelítést alkalmaznak. Egyik korábbi anyagunkban, ahol a tanulási hatékonyság növeléséről írtunk mi is csak a 3 alapstílust mutattuk be.

1. Auditív

Tanulási stílusok és stratégiákHallás után sajátítod el leghatékonyabban a tudást. Nagyon gyakran a zene is segít, sokszor kapcsolsz be valamilyen háttérzenét és a dalszövegekből is rengeteget tanulsz. Az a szerencsés típus vagy, akinek volt hátrány az iskolában a gyakori frontális tanítás sem, mert képes vagy a lényeg kiemelésére.

 

A tanulás során hasznos, ha hangosan olvasol, vagy felmondod a megtanultakat magadnak. Lehetőleg ne mulaszd el az előadásokat, mert számodra nehezebb jegyzetekből tanulni.

2. Vizuális

Tanulási stílusok és stratégiákElsősorban a látottak, a vizuális ingerek alapján tanulsz. Ha látsz egy képet, diagramot vagy ábrát, akkor azt könnyedén fel tudod idézni, mivel az agyad „lefotózza” ezeket. Előnyösek számodra a jól tagolt szövegek rövidebb bekezdésekkel (mint ez a bejegyzés is), leghatékonyabban általában rövid de intenzív szakaszokban tanulsz.

 

Használj színes filceket a lényeg kiemeléséhez, készítsd magadnak a jegyzeteket lehetőleg minél több kisebb nagyobb ábrával, és ne vidd túlzásba az ábrándozást.

3. Audio-vizuális

Tanulási stílusok és stratégiákAz eddig megismert két tanulási stílus ötvözete. Ahhoz, hogy igazán hatékony legyél az információ feldolgozásában egyszerre kell látnod és hallanod az információt.

 

 

A leghatékonyabb tanulás érdekében a két fenti módszert kell ötvöznöd. Az, hogy melyikből legyen kicsit több kiszámíthatatlan. Esetenként más és más lehet célravezetőbb.

4. Testi vagy mozgásos

Tanulási stílusok és stratégiákValamilyen cselekvésre van szükséged ahhoz, hogy megfelelően el tudd sajátítani az ismereteket. Szereted kézbe venni a dolgokat és úgy megvizsgálni. Gyakran gesztikulálsz és általában képtelen vagy megülni a fenekeden.

 

 

Bár leginkább a gyerekek alkalmazzák ezt a módszert – például betűt rajzolni a levegőbe – semmi gond nincs azzal, ha felnőtt korban is valamilyen mozgást rendelsz egy adott dologhoz.

5. Logikai

Tanulási stílusok és stratégiákAz összefüggések és az érvelések a Te világod. Rendszerben látod a dolgokat és úgy is gondolkozol. Számodra nehézséget jelent, ha csak részfeladatokat kell megoldanod anélkül, hogy látnád a teljes képet. Általában kielégíthetetlen vágyad van a dolgok mélyebb megismerésére, viszont néha hajlamos vagy a részletek felett átsiklani.

Készíts magadnak folyamatábrákat, gondolkozz több dimenzióban és kommunikálj sokat a körülötted lévőkkel, hogy ők is értsék a gondolatmeneted.

6. Interperszonális

Tanulási stílusok és stratégiákCsoportban szeretsz és tudsz igazán hatékony lenni. Mindegy, hogy irányítója vagy résztvevője vagy a folyamatoknak, a lényeg, hogy sokat tudj kommunikálni a legkülönfélébb emberekkel.

 

 

Számodra egy brainstorming alkalom a legmegfelelőbb módszerek egyike egy probléma megoldásában.

7. Intraperszonális

Tanulási stílusok és stratégiákÁltalában erős akaratú személyiségek, akik szeretnek egyedül tanulni és dolgozni. Ha ebbe a kategóriába tartozol, akkor szeretsz a magad ura lenni.

Az érdeklődési körödbe tartozó dolgokba képes vagy nagyon mélyen beleásni magad, ugyanakkor ami nem érdekel azzal nehéz rávenni, hogy foglalkozz.

Hasznos lehet a mérföldkövek kijelölése mind a tanulásban, mind pedig a munkában, illetve készíts mini jegyzeteket magadnak, ahová mindig vissza tudsz majd nyúlni.

A tanulási stílusok és stratégiák felismerése

Ahogy a cikk elején írtam, a hatékony tanulás egyik alapfeltétele az, hogy azonosítsd melyik tanulási stílus jellemző rád leginkább. Szint biztos, hogy nem csak az egyik lesz 100%-ig, a többi pedig egyáltalán nem, hanem a fentiek valamilyen arányú keveréke.

A gyerekeknél figyeld a viselkedésüket, amikor valami újat próbálnak ki. Ahogyan reagálnak a dolgokra meg fogja mutatni számodra, hogy mely kategóriába tartoznak. Amikre különösen figyelni kell:

  • használja a gyerek a kezét a környezete megismeréséhez?
  • gyakran és sokat van más gyerekekkel együtt?
  • képes aktívan figyelni, vagy inkább álmodozó?

Hogy ne menj tévútra, mindig egyeztesd tapasztalataidat a tanítókkal és tanárokkal is. Valamint iratkozz fel listánkra, és likeolj minket Facebookon is!

Tanulási stílusok és stratégiák – Forrás: mindtools.com, lifehacker.com, ehow.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here