Home Életmód Személyes Vajon hol tanulunk többet: az iskola falai között vagy az Élet iskolájában?

Vajon hol tanulunk többet: az iskola falai között vagy az Élet iskolájában?

0
Vajon hol tanulunk többet: az iskola falai között vagy az Élet iskolájában?

Vajon hol tanulunk többet: az iskola falai között vagy az Élet iskolájában?

Gyerekkoromban mindig azt hittem, ahhoz, hogy elérjek valamit az életben, hogy sikeres és boldog ember legyek, ahhoz sokat kell tanulni. Szorgalmas leszek az iskolában, jól viselkedek, megcsinálom mindig a házit, és én egy sikeres ember leszek.

Felnőtt fejjel azonban rá kellett jönnöm, hogy nagy tévedésben éltem!

Lehettem én 5-ös irodalomból, vagy 4-es történelemből, mit értem vele felnőtt koromban?

Alapvető hiányosságokkal indultam el az Élet iskolájába, így hát nem is csoda, hogy megbuktam. Nagyon fontos dolgokra nem tanítottak meg az iskolában és a gyerekkoromban, mégpedig az Élethez való készségekre. Problémamegoldás, döntéshelyzet, konfliktuskezelés, kudarckezelés, érzelmi intelligencia, emberi kapcsolatok…

Olyan ez, mint amikor főzni akarunk egy ételt, de csak 1-2 hozzávalónk van. Azonban ahhoz, hogy finom, ízletes ételt tudjunk készíteni, ahhoz az összes hozzávalóra szükségünk van, továbbá némi tudásra, és tapasztalatra ahhoz, hogy tudjuk, hogyan kell összeállítani és megfőzni.

Az évek alatt összegyűjtöttem azt a sok-sok hozzávalót, amelyekre szükségem lett volna az Élethez az iskolai tananyagon kívül, és amelyeket felnőtt fejjel kellett megtanulnom a saját káromon.

1. Az iskolában a szorgalom, és a sok tananyag (mondatelemzés, gyökvonás, évszámok stb.) elsajátításának kevesebb jelentősége van az életünkben. Ennél sokkal fontosabb az életben való boldoguláshoz, hogy egy valamiben legyünk nagyon jók, és azt szívvel-lélekkel tudjuk csinálni. Így leszünk benne nagyon sikeresek, és ha azt csináljuk nap mint nap, amit szeretünk, amiben valóban ki tudunk teljesedni, akkor az Életet valóban megéljük, nem pedig csak túléljük.

2. Bizonyított tény, hogy az életben való boldogulásunkban, elért sikereinkben meghatározó szerepet játszik az érzelmi intelligencia szintünk is. Ezért tehát az érzelmi tanulás, az érzelmi kompetencia fejlesztése kiemelkedően fontos. Ehhez kulcsfontosságú, hogy jól megismerjük Önmagunkat, hogy tisztában legyünk vele, melyek az erősségeink, gyengeségeink, milyen képességeink vannak, miben vagyunk jók, mi okoz számunkra „flow” (áramlás) élményt stb.

3. El kell fogadni, hogy a hibák, a kudarcok az életünknek éppúgy részei, mint a sikerek, és azért vannak, hogy tanuljunk, épüljünk belőlük, nem pedig azért, hogy elvegyék a kedvünket. Soha nem szabad félni a kudarcoktól, mert azok a fejlődésünk lépcsőfokai. Ehelyett azt kell megtanulni, hogyan tudunk velük konstruktívan megküzdeni, és hogyan tudjuk azokat a javunkra fordítani.

4. Fontos, hogy ki merjünk állni Önmagunkért egy kapcsolatban, egy barátságban, egy munkahelyen, meg egyáltalán minden helyzetben, és ne másnak akarjunk megfelelni, ne rendeljük alá magunkat senkinek, mert az már nem a Mi valódi énünk.

5. Meg kell tanulni elfogadni magunkat a hibáinkkal együtt is, tisztában kell lenni az értékeinkkel, így a félelmeink, és a magabiztosság hiánya nem fognak megakadályozni minket abban, hogy ott merjük hagyni azt, ami vagy aki már nem tesz boldoggá.

6. Nem szabad a külvilágtól függővé tenni a lelki jóllétünket. Fontos, hogy megtaláljuk az érzelmi biztonságot Önmagunkban is, mert egyetlen ember van az életünkben csak, akire mindig, minden körülmények között számíthatunk és aki soha nem fog elhagyni: az pedig nem más, mint Saját Magunk!

7. A nyílt kommunikáció nagyon fontos tényezője a jól működő társas kapcsolatoknak. Nyíltan és őszintén ki kell mondani a sérelmeinket az emberek felé, ezzel elkerülve a sérelem gyűjtögetést magunkban, amely a legtöbb konfliktus forrásának oka. Mindig, minden helyzetben ki kell állni Önmagunkért!

8. Meg kell tanulni elfogadni a többi embert is a hibáikkal együtt, és megpróbálni átérezni a helyzetüket, érzelmeiket mindenféle minősítés és kritika nélkül, hisz a legjobban mindenki maga tudja mit érez. Ahogy a mondás is tartja: „Soha ne ítélj meg egy másik embert, míg egy mérföldet nem jártál a cipőjében.”

9. A sikeres párválasztáshoz fontos a tapasztalat, nem szabad elsietni a minél előbbi házasságkötést. Sok kapcsolatot kell létesíteni, mire jól megismerjük az ellenkező nemet, jókora emberismeretre kell szert tenni, hogy lássuk milyen emberi tulajdonságokat tudunk tolerálni és melyeket nem. Türelmesnek kell lenni! Nagyon tudatosan el kell jutni addig, hogy meg tudjuk fogalmazni magunknak, hogy milyen ember az, akire vágyunk.

Fontos, hogy minél több embert ismerjünk meg, mielőtt letesszük a voksunkat valaki mellett. Egy olyan ember mellett, akit úgy el tudunk fogadni ahogy van, feltételek nélkül, és akit nem akarunk megváltoztatni semmiben, mert akkor az már nem Ő. És Mi Őt választjuk, nem pedig valakit, akivé Mi szeretnénk átformálni.

Nem szabad tehát elsietni a párválasztást. Az egy nagyon komoly, felelősségteljes dolog! A boldogságunk vagy a boldogtalanságunk múlhat rajta.

10. Egy működőképes, jó párkapcsolat alapja, hogy a kapcsolatért tenni kell mindkét félnek, dolgozni rajta, mert az sem megy csak úgy, befektetett munka nélkül.

11. Soha nem szabad beérni a biztos rosszal, legyen az akár munkahely, akár párkapcsolat, igenis merni kell kockáztatni, mert az élet kockázatok nélkül olyan mint egy börtön, ahol ugyan minden kiszámítható, de be vagyunk zárva.

12. Az egyetlen ember, aki Felelős a saját Sorsáért, döntéseiért, választásaiért, boldogságáért, az egyedül Mi saját magunk vagyunk! Mi választunk döntéshelyzetekben! Mi döntünk mindenről! A választás mindig a Miénk!

fotók: pixabay.com

Previous article Az idő-pénz csapda – hogyan bankol egy pénzügyi tanácsadó?
Next article Hogyan lesz sikeres egy vezető?
Végzettségemet tekintve angol tanár vagyok. Néhány évvel ezelőtt azonban, egy krízisnek köszönhetően, sikerült rátalálnom arra a hivatásra, amelyet azóta is a küldetésemnek érzek. Elköteleztem magam egy életre amellett, hogy segítsek az embereknek egy boldogabb, gazdagító életet élni. Az írás számomra az önkifejezés, továbbá az öngyógyítás egyik módja. A bejegyzéseimet a saját tapasztalataim ihlették. Számomra sokat jelentett mindig is, hogy kiírhattam magamból a fájdalmaimat, a nagy leckéket, amiket az élettől kaptam. Hiszem, hogy a problémák és a krízisek valójában JÓ dolgok, hisz segítenek kimozdítani minket a "komfortzónánkból", s a legyőzésük által gazdagodunk tapasztalatokban, bölcsességben, és tudásban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here