A vizuális intelligencia fejlesztése

1023
Vizuális intelligencia fejlesztése

A gyereked már most arról álmodozik, hogy mérnök, orvos, építész vagy akár fotográfus lesz? Jó, ha tudod, hogy a fejlett vizuális képesség és a térlátás nélkülözhetetlen céljai eléréséhez.

Ezek a képességek segíteni fogják, hogy elképzeljen 3D-ben egy épületet, egy molekula felépítését vagy akár meglássa egy jó fotó elkészítésének lehetőségét. A vizuális intelligencia fejlesztése már egészen fiatal kortól elkezdhető és változatos módszerek segítségével még felnőtt korban is folytatható.

Az alábbiakban hat játékos példát mutatunk erre.

1.

Gondoskodj róla, hogy a gyerek minél több alakzattal, vagy térbeli elhelyezkedéssel kapcsolatos szót ismerjen. Egészen kis kortól használj pontos leíró szavakat, úgy, mint egyenes-görbe, szögletes-ívelt, fent-lent. Törekedj rá, hogy ezeket a szavakat a mindennapi beszélgetésekben is használjátok.

Ahelyett, hogy rámutatsz egy tárgyra, magyarázd inkább el, hogy hol van. Például „Kérem a babát a középső polcról” vagy „Tedd ezt a kisautót a jobb oldali dobozba”.

Vizuális intelligencia fejlesztése
Jó, ha sorba tudja rendezni a játékokat

2.

A hétköznapi tevékenységekbe is remekül beépíthető a vizuális intelligencia fejlesztése. Hagyd, hogy a gyerek próbálja meg kitalálni, hogyan kell feltenni helyesen az asztalterítőt, kérdezz rá, hogy milyen alakja lesz az almának ha félbevágod, vagy hány doboz fagyi fér el a kosárban 🙂

Vizuális intelligencia fejlesztése
Vajon milyen lehet félbevágva?

3.

Legózzatok együtt, vagy játszatok más építőjátékkal. Lehetőleg ne az 5-6 darabból álló design terméket vásárold meg, hanem az összetettebb, jobban kombinálható készleteket. Ezek ugyanis jobban serkentik a kreativitást és sok esetben tervrajzok is vannak hozzájuk, amik szintén játékosan fejlesztik a vizuális IQ-t. Sok boltban lehet legót kilóra vagy darabra is venni, de nagyon olcsón hozzájuthatsz használt, de jó állapotú készletekhez is.

Vizuális intelligencia fejlesztése
Játszatok együtt!

4.

Ha van a gyereknek affinitása, írasd be valamilyen művészeti szakkörre vagy tanfolyamra, akár az iskolában, akár azon kívül. A manuális dolgok, mint például a szövés, gyöngyfűzés, agyagozás, festés vagy barkácsolás rendkívül hasznosak a koncentrációs képesség fejlesztésénél is, melyre felnőtt korban is sokféle lehetőség van. Persze előfordulhat majd olyan, hogy a kisebb gyerek a falat nézi rajzvászonnak, vagy megtapasztalod, hogyan lehet a mennyezetre is agyagot ragasztani, de hát áldozat nélkül nincs győzelem.

Vizuális intelligencia fejlesztése
Tanít és szórakoztat

5.

Rejts el a szobában vagy a kertben valamilyen „kincset” és készíts hozzá térképet, ami lépésről lépésre vezetni fogja annak megtalálásában.

Vizuális intelligencia fejlesztése
Kalandozásra fel!

6.

Mutass a gyereknek egy szép fotót valamilyen újságból vagy könyvből és találjatok ki hozzá egy történetet. Tegyél fel neki kérdéseket, mint például „Hol készülhetett a kép?”, „Miért csak az látszik rajta, ami ott van?” A beszélgetés végén kérd meg, hogy gyúrja egybe egy egységes történetté a válaszokat és este mesélje el az egész családnak. Ez a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíteni fogja, valamint bensőséges légkört teremt.

Nyomj egy like-ot ha tetszett az anyag. Köszönjük!

Forrás: ehow.com, visualiq.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here